objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 6. maj 2014 ob 07:00

Nastaja nova stranka s ciničnim imenom: Zares Verjamem Alenki Bratušek
Med poslanci-prebežniki iz PS že tli nezadovoljstvo. Niti ne poznajo programa nove stranke ter ugotavljajo, da gre za preživetveno vojno Janija Möderndorferja, Matije Sevška in Stojana Pelka
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Navedbe novinarja časopisa Delo Zorana Potiča, da je predsednica vlade Alenka Bratušek s svojim odstopom "v slovensko politično kulturo vnesla nov element, doslej neznan mandatarjem", še zlasti pa ... Borutu Pahorju ali Janezu Janši, ki sta se funkcije "v imenu politične stabilnosti" oklepala do zadnjega diha, drži samo v drugem delu stavka - kar zadeva Pahorja in Janšo.
V prvem delu pa zanesljivo ne, in kaže na popolno novinarjevo sprenevedanje ali pa na bizarno servilnost dela sedme sile do Bratuškove.
Povsem drugače in natančneje od Potiča ugotavljata novinar časopisa Dnevnik Primož Cirman, ki piše, da je Alenka Bratušek z odlaganjem odstopa "izpadla kot nenačelen politični špekulant," novinar časnika Finance Borut Hočevar pa na twitterju takole: "Če vlada ne bi šla k vragu, bi leto in pol zapravljala in se dobrikala volivcem. Naredila itak ne bi nič. ZJ je v bistvu naredil dobro delo."
Alenka Bratušek je namreč odstopila šele potem, ko je nekaj dni po kongresu Pozitivne Slovenije ter razpadanju stranke ugotovila, kako je na njeno stran prebegnilo premajhno število poslancev PS, da bi lahko obdržala vladno večino. Dano besedo, da bo odstopila takoj po kongresu PS, če bo zmagal Janković, je namreč nemudoma snedla.
Da pa zadeve ni zmogla vleči tako daleč kot Pahor in Janša, je kriva predvsem njena premajhna politična moč, vsaj v primerjavi - s Pahorjem in Janšo. Itak pa računa, da bo predsednica vlade "tekočih poslov" vsaj še do novembra, tudi s pomočjo svojega zapoznelega odstopa.
Sicer pa je Alenka Bratušek vsako najnovejšo potezo dokazljivo potegnila šele po vsakokratnem obisku nekdanjega predsednika države Milana Kučana na Gregorčičevi ulici. Pvič najavo glasovanja o zaupnici ter sklic kongresa PS, drugič pa najavo dokončnega odstopa z mesta predsednice vlade na Brdu pri Kranju.
Zato je sploh vprašanje, kdaj res gre za njeno "avtorsko" početje, kdaj pa za igranje kakšne vloge v blockbusterju Milana Kučana.
 
ZADREGA NA OECD
Na dvodnevno srečanje OECD v Parizu je Bratuškova odpotovala v precejšnji zadregi. Ne samo zaradi svojega odstopa, padca vlada ter nastale situacije, kjer je največji luzer ravno ona, Bratuškova, ampak tudi zaradi svojih ambicioznih špekulacij in medijskih zapisov o spogledovanju s funkcijo evropskega komisarja. Alenka Bratušek je med sobotnim pogovorom na Brdu pri Kranju s preostankom koalicije, Igorjem Lukšičem, Gregorjem Virantom in Karlom Erjavcem, sicer dejala, da "ni nič na tem," je pa dejstvo, da se je to govorilo že tedne nazaj, torej še pred objavo v tedniku Reporter.
Mimogrede, da Janez Potočnik ne bo še tretji mandat evropski komisar iz Slovenije, ni toliko povezano z nenadnimi evrokomisarskimi ambicijami Alenke Bratušek, ampak bolj z razmerjem sil po volitvah v Evropski parlament, internimi bruseljskimi ocenami o delu komisarja Potočnika (vsaj v prvem mandatu je bil uradno najslabše ocenjeni evropski komisar - to je od predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa uradno - in pisno - izvedel tudi takratni predsednik vlade Borut Pahor) ter vpletenostjo Potočnikove soproge Jožice Potočnik, kot nekdanje članice nadzornega sveta propadle Factor banke, v podeljevanje tajkunskih kreditov (Past za evrokomisarja).
Alenka Bratušek je včeraj vnovič snedla še eno dano besedo, izrečeno pred kongresom Pozitivne Slovenije, da "ne bo ustanavljala" nove politične stranke. Ustanovitev le-te je, kot smo na našem portalu napovedali že v nedeljo, zdaj uradno tudi napovedal prejšnji vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, ki po novem vodi 13-člansko poslansko skupino nepovezanih poslancev Alenke Bratušek.
 
PREŽIVETVENA VOJNA JANIJA, MATIJE IN STOJANA
Po naših informacijah bodo stranko operativno "delali" Möderndorfer, državni sekretar in politični svetovalec Matija Sevšek ter Stojan Pelko, lastnik podjetja Korpus, sicer pa dolgoletni tesni sodelavec Gregorja Golobiča. Direktor Korpusa je Bogdan Biščak, nekdanji generalni sekretar in direktor LDS in potem še enako stranke Zares. No, pri časopisu Dnevnik že svetujejo Bratuškovi, naj raje zamenja nekatere "prišepetovalce", mislijo pa na Sevška, ki so "svoj življenjepis že napolnili s kakšnim padlim političnim projektom", skratka - politično propadlo predsednico LDS Katarino Kresal.
Nova stranka sicer še nima niti imena (po nekaterih informacijah naj bi bilo ime Lista Alenke Bratušek "preozko"), je pa že naletela na številne cinične komentarje, predvsem na levici. Češ - naj si nadenejo ime "Zares Verjamem Alenki Bratušek" glede na to, da stranka po nedeljenem mnenju številnih poznavalcev nastaja pod Golobičevo taktirko, načrtuje pa se predvolilna koalicija z bodočo stranko Verjamem Igorja Šoltesa. Statutarni pogoj za članstvo, sodeč po prvih članih, poslancih ter ministrih nove stranke AB, pa naj bi bila obveza, da si moral biti doslej član vsaj treh političnih strank, če si pa bil član štirih političnih strank, ti avtomatično pripade funkcija člana ožjega vodstva znotraj nove stranke Alenke Bratušek.
Sicer pa je slišati, da tudi med tistimi poslanci, ki so zaenkrat prestopili med nepovezane poslance Alenke Bratušek, ostaja slaba volja, ker Bratuškova ni držala besede in šla v državni zbor po obljubljeno zaupnico, moti pa jih tudi dejstvo, da nastajajoča stranka še nima prav nobenega programa, zato niti ne vedo, v čem se razlikuje od Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Zato je že slišati pripombe, češ, ja - saj vidimo, gre za "preživetveno vojno" Janija Möderndorferja, Matije Sevška in Stojana Pelka.
Članstvo Pozitivne Slovenije Alenki Bratušek sicer očita "obrat v neoliberalizem" in "prevelik vpliv" stranke Zares.
 
ŽE JUTRI DVA POSLANCA NAZAJ K JANKOVIĆU?
Dva prebegla poslanca pa naj bi se že jutri, menda na zahtevo terena (baze) Pozitivne Slovenije in lokalnih odborov, vrnila zakaj v PS. Njunih imen, pač zaradi hudih pritiskov, ki naj bi jih bila deležna, žal "še ne moremo povedati," pravijo naši viri iz Pozitivne Slovenije.
Precejšnja težava nove stranke Alenke Bratušek je tudi proračunski denar, ki na podlagi volilnih rezultatov iz leta 2011 ostaja Pozitivni Sloveniji, v celotnem znesku - okoli 61 tisoč evrov mesečno.
Nova skupina nepovezanih poslancev bo tako prejemala le manjši del denarja, okoli 1500 evrov (mesečno) na vsakega posameznega poslanca, namenjenega za delo poslanske skupine. Enako velja seveda tudi za Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića. Večji del tega denarja bo predvidoma šel kar za zaposlitev razdeljenih strokovnih sodelavcev, seveda tistih, ki ostajajo pri Bratuškovi in Möderndorferju, preostanek financ, če bo le še kaj ostalo, pa bodo poskušali kanalizirati za delovanje nove stranke.
Po drugi strani naši viri pravijo, da če je zraven Gregor Golobič, problem denarja za novo stranko - odpade. Nekdanji predsednik Zaresa se menda ob vprašanju finančnih sredstev samo nasmehne, in gremo dalje ...
 
DANES TEAM BUILDING POZITIVCEV
Danes zvečer pa je v ljubljanskem hotelu Mons predvideno delovno srečanje vseh vodstev lokalnih odborov, organov stranke PS, poslanske skupine ter kandidatov za Evropski parlament. Prideta tudi Zoran Janković (menda direktno po vrnitvi iz Italije, kjer je na obisku pri županu Milana) in nosilec kandidatne liste za evropske volitve Jože Mencinger.
Šlo naj bi za "team building" v slogu očiščenja, enotnosti, vstopov novih članov v PS in vračanju prebeglih od Alenke Bratušek ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Potiča Alenka Bratušek Borutu Pahorju Janezu Janši primož cirman Borut Hočevar ZJ Milana Kučana ZADREGA NA OECD Igorjem Lukšičem Gregorjem Virantom Karlom Erjavcem Janez Potočnik Joséja Manuela Barrosa Borut Pahor Jožice Potočnik Past za evrokomisarja napovedali že v nedeljo Jani Möderndorfer PREŽIVETVENA VOJNA JANIJA, MATIJE IN STOJANA matija sevšek Stojan Pelko Gregorja Golobiča Bogdan Biščak Katarino Kresal Verjamem Igorja Šoltesa ŽE JUTRI DVA POSLANCA NAZAJ K JANKOVIĆU? DANES TEAM BUILDING POZITIVCEV jože mencinger

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nastaja nova stranka s ciničnim imenom: Zares Verjamem Alenki Bratušek