objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Petek, 16. maj 2014 ob 06:53

Bolje cirkusant (Borut Pahor), kot kokeršpanjel (Danilo Türk)
Ne upam si predstavljati, da bi bil zdaj predsednik Danilo Türk in kako bi nas Kučanova kolona potisnila še bolj v blato, kot smo že ...
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Za mlajšo in srednjo generacijo predstavlja Trst bolj ali manj le mesto na zemljevidu, za nas, starejšo, pa ima kultni pomen. Za vikende in praznike so se iz Jugoslavije dobesedno desettisoči valili proti Trstu, meki blaga, ki ga je v Jugoslaviji primanjkovalo. Brž ko smo zlezli iz fičkov in fiatov 1300, so nas obkolili Kalabreži v "šuškavcih" (dežnih plaščih). Ko so razprli plašče, so se na njihovi notranji strani zasvetile ure darwilce (ikonske ure tistega časa), prstani in verižice. Kljub očitnim ponaredkom so v pristni srboitaljanščini zagotavljali "originale", "garancija", "jeftino".
In na takšnega tržaškega Kalabreža se spomnim vedno, ko po televiziji vidim govoriti naše pravne ali celo "ustavnopravne strokovnjake".
Pa pojdimo lepo po vrsti.

NAŠEGA FRANCETA BUČARJA JE LAHKO SRAM
France Bučar je bil ob "predstavi" Boruta Pahorja, ko je zbral na posvet pravne strokovnjake, da bi se posvetoval o datumu predčasnih volitev, prostodušen, kot zna biti le on: "Če povem čisto po pravici, sram me je. Predsednik države je iz tega naredil cirkus, namesto da bi opravil svoje dolžnosti, ki so popolnoma jasno zapisane v ustavi."(PlanetSiol.net, 9. maj 2014)
Avtor citiranega članka poudarja tudi, da je France Bučar "starosta slovenske politike" in "eden od avtorjev slovenske ustave". Tekstopisec nam v bistvu posredno sugerira, da če kdo, potem lahko France Bučar komentira dnevna politična dogajanja. In s tem želi dati Bučarjevim izjavam izjemno težo.
Pa je res tako?

FRANCE BUČAR IN POLITIČNA HIGIENA
Seveda je težko, da bi imel človek kritične pomisleke glede prvega predsednika slovenskega demokratičnega parlamenta in avtorja ustave. Koliko pa je takšnih, ki jim je bilo to dano? Poleg tega je France Bučar tudi disident in vedno pokončen človek. Prejšnji režim ga je leta 1978 enostavno vrgel iz službe, po sklepu CK ZKS (za generacijo, ki teh kratic ne pozna: Centralni komite Zveze komunistov Slovenije), v katerem je takrat že sedel Milan Kučan.
Nisem strokovnjak za ustavo ali pravnik. Je pa nekaj, kar me s stališča politične higiene moti. France Bučar namreč ni zgolj starosta politike in tvorec ustave, ampak je globoko vpleten v aktualno politično dogajanje, kar je ključno pri oceni njegovih izjav.
Ko se Franceta Bučarja medijsko "poriva" naprej kot državnika, se namreč megli dejstvo, da je bil tudi on eden izmed udeležencev in podpornikov "hostije", s katero so oktobra 2011 na Magistratu "posvetili" Zorana Jankovića. France Bučar se je torej priključil "koloni" Milana Kučana, ki ne samo po mojem mnenju, ampak dejansko deluje nelegalno in ji uspeva že vrsto let protiustavno vplivati na politična dogajanja v Sloveniji.
Tu ni prostora, da bi analizirali dejstvo, kako to, da se je France Bučar priključil človeku, Milanu Kučanu, ki je bil eden tistih, ki so ga pred desetletji posredno vrgli na cesto, na rob življenskega minimuma.

CIRKUSANT PAHOR IN KOKREŠPANJEL TURK
Franceta Bučarja namreč ni popolnoma nič motilo dejstvo, da je prejšnji predsednik države Danilo Türk igral Kučanovega "kokeršpanjela" (sopomenko je v politično terminologijo vpeljal odgovorni urednik Financ Peter Frankl). Praktično štiri leta smo imeli resnično neustaven položaj, ko o nekaterih ključnih zadevah ni odločal predsednik države (Danilo Türk), ampak nekdo drug (Milan Kučan). Franceta Bučarja ta neustavni položaj ni motil, saj javno ni o tem povedal ničesar. Tudi sram ga ni bilo.
Je pa ljudstvo na volitvah namesto Franceta Bučarja povedalo, kaj si misli o tem, da je legitimni predsednik "kokeršpanjel" nekoga drugega. Trdno sem prepričan, da volivci niso volili zgolj za Boruta Pahorja, ampak tudi proti Milanu Kučanu in s tem tudi pokazali, kaj si mislijo o njegovi politiki.

FRANCE BUČAR IN KREDITI
Pred četrt stoletja je France Bučar v Strasbourgu rotil Evropo, naj neha kreditirati nelegalen sistem v Jugoslaviji. Ko pa je Borut Pahor kot predsednik vlade začel z nebrzdanim najemanjem kreditov, je bil France Bučar tiho, saj takrat Borut Pahor ni "kvaril brazde" Kučanovi koloni.
France Bučar je bil tiho tudi, ko je premierka Alenka Bratušek (ki je tudi naša), še pospešila najemanje kreditov. Vsi pa vemo, da takšno najemanje kreditov (predvsem za zagotavljanje plač javnemu sektorju) lahko vodi le v katastrofo. Čeprav Bučar tudi slovensko državo označuje za nedemokratično: "Slovenija je totalitarna država z demokratično preobleko."
(PlanetSiol.net, 4. maj 2012).Torej bi mora biti dosleden, mar ne?

"KALABREŽI V ŠUŠKAVCIH"
Treba pa je reči, da je France Bučar kljub vsemu za nekaj nadstropij nad našimi "uličnimi kalabreži v šuškavcih", ki nam prodajajo ponaredke za suho zlato, v stilu "originale", in "garantiramo". Ob imenu Lozjeta Udeta nam ni treba izgubljati besed. Ob tem, da je po eni strani (bil) čisto neprikrit podpornik Jankovića, se nam skuša po drugi strani prikazovati kot neodvisen "ustavnopravni strokovnjak".
Tudi ustavnopravni strokovnjak Miro Cerar, "ki mu ni vseeno", ni nikoli kvaril brazde Kučanovi koloni. Ne samo, da ni bil nikoli kritičen do korupcije Katarine Kresal (za katero jo je na koncu obtožila protikorupcijska komisija), še več, sedi tudi v svetu Evropskega centra za reševanje sporov, ki ga je ustanovila in ga upravlja Katarina Kresal.
Ne moremo niti mimo ustavnopravnega "strokovnjaka" Rajka Pirnata, ki je bil eden od predlagateljev Gorana Klemenčiča za predsednika protikorupcijske komisije, čeprav je vedel, da je bil Klemenčič vsaj zraven pri temnih korupcijskih poslih notranje ministrice Katarine Kresal. In za Gorana Klemenčiča se je izkazalo, da je globoko v brazdi Kučanove kolone.
So pa "levi" ustavnopravni strokovnjaki veliko bolj sofisticirani (ob pomoči medijev, seveda) kot "desni" ustavnopravni strokovnjaki. Ti so v svojem podajanju veliko bolj rokovnjaški, saj velikokrat skrajno profano ne zagovarjajo nekih načel, ampak kar konkretnega posameznika.

RAJE CIRKUSANT KOT KOKREŠPANJEL
Da pa me ne bi kdo narobe razumel, čeprav sem ljubitelj živali, v tem primeru glasujem za Boruta Pahorja. Kljub vsemu znanemu cirkuškemu pompu, mu je uspelo narediti nekaj, kar je za našo državo v tem trenutku izjemno pozitivno. Vsaj delno se mu je namreč uspelo "osamosvojiti" od Kučanove kolone, kar je v tem trenutku priprav na predčasne volitve izredno pomembno. Zato je razumljiv tudi ta prikriti bes proti Pahorju. Tisti z malo daljšim spominom vemo, da je bil Danilo Türk v času predsedovanja in občasno tudi zdaj vsak dan v medijih, tudi če je v Horjulu odprl prenovljen WC na bencinski črpalki. Boruta Pahorja pa so mediji dobesedno zatemnili.
Ne upam si predstavljati, da bi bil zdaj predsednik Danilo Türk in kako bi nas Kučanova kolona potisnila še bolj v blato, kot smo že.
Žal je že tako, da je v tem trenutku "cirkusant" Borut Pahor v interesu te države.
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
NAŠEGA FRANCETA BUČARJA JE LAHKO SRAM France Bučar Boruta Pahorja FRANCE BUČAR IN POLITIČNA HIGIENA Milan Kučan Zorana Jankovića CIRKUSANT PAHOR IN KOKREŠPANJEL TURK Danilo Türk Peter Frankl FRANCE BUČAR IN KREDITI Alenka Bratušek "KALABREŽI V ŠUŠKAVCIH" Lozjeta Udeta miro cerar Katarine Kresal Rajka Pirnata Gorana Klemenčiča RAJE CIRKUSANT KOT KOKREŠPANJEL

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bolje cirkusant (Borut Pahor), kot kokeršpanjel (Danilo Türk)