objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 19. maj 2014 ob 06:49

Untergang mariborskega Murdocha. Srečko Pirtovšek dočakal še osebni stečaj
Po propadu najmanj treh podjetij zakoncev Pirtovšek zdaj tudi stečaj Srečka Pirtovška kot samostojnega podjetnika. Uradno ter navedbe virov: dolgov menda do 1,5 milijona evrov
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Malo v senci propada avstrijskega brezplačnika Žurnal (Styria Media Group) se je zgodil še en večji medijski polom. Propadel je mariborski medijski mogotec Srečko Pirtovšek, "štajerski Rupert Murdoch," ki se je zdaj znašel celo v "osebnem stečaju".
Potem ko je konec februarja prišlo do stečaja njegovega podjetja Založba Kapital d.o.o. (polovična lastnica je bila njegova soproga Suzana Pirtovšek), nekaj dni pozneje do stečaja hčerinske družbe Kapital Projekti d.o.o., se je pred nekaj tedni v stečaju znašel tudi Srečko Pirtovšek sam - kot samostojni podjetnik. Transakcijski račun Srečka Pirtovška s.p., odprt pri ljubljanski Abanki, je bil sicer do 5. marca letos blokiran že 251 dni!
OD STATUSA JET SETA DO VELIKIH DOLGOV
Dolgovi obeh podjetij Srečka Pirtovška po javno dostopnih podatkih znašajo okoli enega milijona in 100 tisoč evrov (brez podatkov, povezanih z delovanjem njegovega statusa samostojnega podjetnika), vendar dobro obveščeni pravijo, da je dejanskih dolgov še več, tja do 1,5 milijona evrov. Eden od večjih upnikov, denimo, je mariborska fotografska agencija Mediaspeed, ki se je že pred časom vpisala kot upnik na poslovni delež v družbi Kapital Projekti.
Pri tem je treba vedeti, da je Srečko Pirtovšek že pred leti poslal v stečaj tudi svoje bivše podjetje Neto d.o.o..
Celo vrsto let sta bila zakonca Pirtovšek pomembna ter etablirana "igralca" v štajerskem medijskem prostoru, celo nekakšna "mini konkurenca" časopisni hiši Večer. Založba Kapital, še prej pa Neto d.o.o., je izdajala celo vrsto edicij, od poslovne revije Kapital do life-style magazinov Navtika in Golf ter "glasilo" mariborskega jet seta - revijo Mariborčan. Enkrat letno, februarja, je revija Mariborčan na posebni prireditvi tradicionalno razglašala tako imenovane "Naj Mariborčane". Sama družabna prireditev in podeljeni naslovi Naj Mariborčanov na medijsko sceno sicer niso prinašali kakšne posebne dodane vrednosti, so pa zakoncema Pirtovšek kar dobro služili za krepitev njunega družbenega statusa ter pridobivanje prihodkov iz oglaševanja.
Medtem je Založba Kapital v Ljubljani pripravljala celo vsakoletni finančni sejem, kjer so med drugim podeljevali naslov "Finančnik leta", Srečko Pirtovšek pa je bil tudi reden gost televizijskih oddaj, tematsko povezanih z gospodarstvom.
 
RAZVPITA NAVEZA PIRTOVŠEK-KRAMBERGER
Za fasado medijskega blišča pa se je skrivala realna poslovna slika medijskega imperija zakoncev Pirtovšek. In to še pred začetkom sedanje gospodarske ter finančne krize.
Srečko Pirtovšek se je že pred petimi leti začel poslovno povezovati tudi z razvpitim Boštjanom Krambergerjem, ki je med prvo vlado Janeza Janše najprej poskušal kariero kot svetovalec v Janševem kabinetu, nato kot visoki uslužbenec Slovenske odškodninske družbe, pozneje pa se je kar prelevil v znanega mariborskega poslovnega goljufa.
Z denarjem, ki naj bi ga "zaslužila" skupaj s Krambergerjem, naj bi si Pirtovšek postavil poletno vilo na otoku Pag (po navedbah nekaterih Mariborčanov, ki na bi jih Kramberger ogoljufal za večje denarne zneske), Kramberger pa naj bi Pirtovšku pred leti tudi svetoval, naj usihajoče poslovanje propadajoče Založbe Kapital prenese na hčerinsko podjetje Kapital Projekti.
 
SREČKO PIRTOVŠEK MOLČI
Na Srečka Pirtovška smo naslovili vrsto vprašaj, povezanih z njegovim osebnim stečajem ter stečaji obeh podjetij in načrti za prihodnost. Zanimalo nas je tudi, kaj se dogaja z njegovo znano družinsko vilo pod Pohorjem, vendar Pirtovšek na poslana vprašanja žal ni odgovoril ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Srečko Pirtovšek Rupert Murdoch Suzana Pirtovšek OD STATUSA JET SETA DO VELIKIH DOLGOV RAZVPITA NAVEZA PIRTOVŠEK-KRAMBERGER Boštjanom Krambergerjem Janeza Janše SREČKO PIRTOVŠEK MOLČI

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Untergang mariborskega Murdocha. Srečko Pirtovšek dočakal še osebni stečaj