objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 20. maj 2014 ob 06:57

Alenka Bratušek bo evropska komisarka, kar razlaga tudi njen zaupnik Pavlič
... Za novo komisarko pa naj bi se Bratuškova kar sama postavila septembra, na seji vlade, če ji tega s preglasovanjem ne preprečijo ministri Socialnih demokratov in Državljanske liste
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po (enem od) scenariju Milana Kučana in Gregorja Golobiča bi v primeru zmage levosredinske opcije na predčasnih parlamentarnih volitvah Igor Šoltes postal predsednik vlade, Miro Cerar mlajši predsednik državnega zbora, Alenka Bratušek pa evropska komisarka. Za tak scenarij je znotraj leve sredine potreben poraz Socialnih demokratov in Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića ter relativna zmaga "novega liberalnega trojčka" Šoltes-Cerar-Bratušek, za katerega, kot je že na daleč razvidno iz najnovejšega poročanja, izrazito navijajo mediji blizu leve sredine, predvsem Delo, Dnevnik, Mladina in Pop TV. V ta namen prihaja celo do manipulativnih anket javnega mnenja ter lažnih interpretacij anketiranih rezultatov.
Da pa bo ustanovitev predvolilne koalicije omenjenega trojčka najverjetneje hudo težka zadeva, morda celo pretežka tudi za Kučana in Golobiča, izhaja iz zapletenih razmerij med posameznimi ključnimi akterji, predvsem Golobičem in Bogdanom Biščakom na eni ter Cerarjem in Petrom Jamnikarjem na drugi strani. Kar izhaja še iz obračunov znotraj bivše velike LDS, ampak to presega temo današnjega članka, zato več o tem pa tudi o spornih anketah javnega mnenja raje v prihodnjih dneh ...
Ne glede na bodoči volilni rezultat bo predsednica vlade Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, zelo verjetno kar sama sebe imenovala za novo evropsko komisarko iz Slovenije, namesto odhajajočega evrokomisarja Janeza Potočnika. To se bo na seji njene vlade "zgodilo" predvidoma septembra, seveda znotraj okvira opravljanja tekočih poslov vlade.
 
ZAUPNIK JERNEJ PAVLIČ RAD GOVORI IN ŠE RAJE HVALI
Da pri tem ne gre za "novinarsko raco" ali "teženje" opozicije, ne dokazuje samo včerajšnje sprenevedanje Alenke Bratušek v državnem zboru, ko na postavljeno poslansko vprašanje predsednice Nove Slovenije Ljudmile Novak, ali bo Bratuškova sama sebe imenovala za evropsko komisarko, Bratuškova tega ni niti slučajno zanikala, ampak tudi klepetanje Jerneja Pavliča, državnega sekretarja v kabinetu Alenke Bratušek ter njenega osebnega zaupnika, ki se že dlje časa v ožjih družbah hvali, da bo Alenka nova evrokomisarka.
Jernej Pavlič sicer ne sodi med "strateške odločevalce" blizu Bratuškove, je pa, kot rečeno, njen zaupnik, je ves čas tudi fizično zraven premierke, poleg tega zelo rad govori, še posebej pa se rad pohvali. Prav po zaslugi Pavliča je ta ambicija Alenke Bratušek že pred časom ušla na politično sceno in potem tudi pricurljala  javnost.
Pri časopisu Delo so sinoči med drugim zapisali, da bi samoimenovanje Alenke Bratušek za evropsko komisarko pomenilo "etično vprašljivo prakso," zato se jim zdi malo verjetno, da bi do tega res prišlo.
Toda zanimivo, zakaj se Delu zdi takšna praksa zgolj etično vprašljiva, čeprav bi takšno njeno samoimenovanje šlo res že neprijetno daleč pod mejo dobrega okusa?!
Ne zato, ker bi Alenka Bratušek imenovala samo sebe, ampak zato, ker Alenka Bratušek zdaj snuje novo politično stranko, s katero, kot pišejo na Delu, "namerava konkurirati na naslednjih parlamentarnih volitvah" ...?!
Hm, kakšno neverjetno novinarsko sprenevedanje!
IMPROVIZACIJA OKOLI NOVE STRANKE
Ustanavljanje nove politične stranke namreč ne izključuje samoimenovanja Alenke Bratušek za evropsko komisarko, ravno nasprotno, njena nova politična stranka bo zgolj eno od sredstev za pridobitev (njene) naciljane evropske službe, ki mesečno prinaša skoraj 27 tisoč evrov plače. Iz skupine nepovezanih poslancev Alenke Bratušek je tudi slišati, da se Bratuškova z ustanavljanjem nove stranke pretirano ne ukvarja, večji del tega posla namreč leži na ramenih Bogdana Biščaka, nekdanjega generalnega tajnika LDS in Zares, no, zdaj pa direktorja agencije Korpus, ki je v lasti Stojana Pelka, državnega sekretarja Matije Sevška ter vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Janija Möderndorferja.
Kako zelo improvizirano potekajo priprave na novo stranko pove podatek, da včeraj zvečer nekateri našteti glavni akterji še niso vedeli, ali bo kongres nove stranke Alenke Bratušek že to soboto (24. maja) ali pa še ne ...
Kot vse kaže, lahko samoimenovanje Alenke Bratušek za evropsko komisarko preprečijo naslednji dejavniki: volilna zmaga Alenke Bratušek na prihodnjih volitvah (kar pa je praktično nemogoče, saj celo na levici ugotavljajo, da Alenka Bratušek na politični sceni ni več igralka, ampak le še opazovalka), ki bi jo ponovno postavila za predsednico vlade, ali pa "upor" posameznih strank vladne koalicije na seji vlade pri poskusu njenega samoimenovanja, saj bi ministri iz vrst Državljanske liste in Socialnih demokratov lahko tak etično vprašljiv predlog Alenke Bratušek enostavno - preglasovali.
 
KANDIDATA TUDI VIRANT IN ŽIDAN ...
Pri tem namreč ne gre spregledati, da za funkcijo evropskega komisarja lobira tudi Gregor Virant, Aljuš Pertinač, eden od vodilnih strategov stranke SD ter državni sekretar na ministrstvu za šolstvo in šport, pa pravi, da če bo po volitvah v Evropski parlament novi predsednik Evropske komisije postal Martin Schulz, Socialni demokrati pa bi slavili na predčasnih volitvah v Sloveniji, potem bi "naš" evropski komisar postal sedanji minister za kmetijstvo in okolje ter podpredsednik SD Dejan Židan ...
 
... DESNOSREDINSKA VLADA PA BI BRATUŠKOVO ODPOKLICALA
Je pa verjetno tudi že jasno, da če bo na evropskih volitvah zmagala desnica, to je Evropska ljudska stranka, in predsednik Evropske komisije postal Jean-Claude Juncker, po volitvah v Sloveniji pa bi novo vlado oblikovala desnosredinska koalicija, bi skoraj zanesljivo prišlo do odpoklica samoimenovane evrokomisarke Alenke Bratušek - iz Bruslja ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milana Kučana Gregorja Golobiča Igor Šoltes Miro Cerar mlajši Alenka Bratušek Zorana Jankovića Bogdanom Biščakom Petrom Jamnikarjem Janeza Potočnika Ljudmile Novak Jerneja Pavliča IMPROVIZACIJA OKOLI NOVE STRANKE Stojana Pelka Matije Sevška Janija Möderndorferja KANDIDATA TUDI VIRANT IN ŽIDAN Gregor Virant aljuš pertinač martin schulz Dejan Židan Jean-Claude Juncker

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Alenka Bratušek bo evropska komisarka, kar razlaga tudi njen zaupnik Pavlič