objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Petek, 23. maj 2014 ob 06:51

Miro (Cerar) in Igor (Šoltes) - pridna in čedna. Ali tudi hvale vredna?
... oba sta se zaradi spleta okoliščin v zadnjih tednih prebila v samo središče politike. Kakršnokoli že je ... Toda vprašanje je, ali sta le kontinuiteta ali toliko opevano geslo - na mladih svet stoji
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po precej dolgem bivanju na "obrobju" slovenske politike sta se Miro Cerar (mlajši) in Igor Šoltes v zadnjih tednih zaradi spleta okoliščin prebila v samo središče.
Kakršnokoli že je. Toda vprašanje je, ali sta le kontinuiteta ali toliko opevano geslo "na mladih svet stoji."
 
CERAR, Z LESKOM V OČEH
Miro Cerar podaja svoja razmišljanja in analize političnih dogodkov v kulturnem "profesorskem" stilu. Umirjeno. "Kamera ga ima rada," kot temu pravijo strokovnjaki. Vedno je tudi izbrano oblečen. Dovolj, da mu vedno prisluhne ne samo levica, ampak tudi politična sredina.
Natančnejši pregledi njegovih nastopov kažejo izredno "telesno govorico" (rdečica na obrazu, glas v nekoliko višjih obratih, prehod v togo in počasno premikanje telesa), ki gledalcu sporoča, da mu je pravzaprav nerodno. S tem oddaja zgoščeno sporočilo, da se zaveda, da je politika umazana in da mu je zato nerodno, toda nekdo se mora lotiti tega. In tega se lahko loti on, kljub umazani politiki, saj je brezmadežen in ga vodijo le "čisti" vzgibi. S stališča relacijske psihoterapije dobiva Cerar "lesk v očeh," ki pri delu gledalstva sproža "roj endorfinov". Končni učinek pri gledalcih je ne samo ugodje ob gledanju Mira Cerarja, ampak tudi strinjanje z njegovimi političnimi pogledi.

"ASIMETRIČNI" MIRO CERAR
Njegove javne intervencije in komentarji pa žal pokažejo izrazito asimetrično obravnavo "levih" in "desnih" ekscesov v korist prvih. Tudi nazadnje ni zmogel jasne obsodbe sodnice, ki se je našemila v simbole prejšnjega režima, ki ga je slovensko ustavno sodišče označilo za nelegitimnega in totalitarnega.
Cerar je v nekem smislu "intelektualizirani Borut Pahor," kar se lahko na koncu izkaže, da niti ni prednost. Slovenski volivec namreč ne mara preveč (vsaj na zunaj) "pametnih" politikov. Da ne rečem, da Cerar nima nikakršnih izkušenj z menedžiranjem politične stranke ali politike.

KO CERARJU "UGASNE LESK V OČEH"
Ko gre za čisto konkretne stvari in interese, pa Cerarju "ugasne lesk v očeh." Na televiziji se vidi (Pop TV, 9. maja 2014), da Miro Cerar vstopa z novinarjem v prostore svoje profesorske pisarne in potem daje politično izjavo. Kar je nevzdržno, še zlasti, ker se Cerar prav v tej izjavi sklicuje na nujnost "delovanja pravne države." Celo Igor Lukšič, ki ni  neki meter v vzpostavljanju političnih standardov, razen tega, da je "kavarniška nabijanja" povzdignil v politiko, daje izjave pred strankarskim sedežem.
 
CERAR NA DRŽAVNI RAČUN!
Čista zloraba položaja in javnega denarja že v embrionalni fazi stranke. Objavljeni ustanovni člani so večinoma iz profesorske in akademske sfere. Kje, kako in kdaj so se ti posamezniki dogovarjali za ustanavljanje stranke? Če se Cerar prostodušno predstavlja kar v svoji profesorski (državni) sobi, potem lahko sklepamo, da so se dogovarjali med službenim (od države plačanim) časom in po službenih računalnikih ali komunikacijah.
Miro Cerar poudarja visoke, najvišje standarde. Da bo pral bolj belo od belega, kot se reče. Pa menda ja ne bo najprej strankarskega voza zapeljal v blato?

ŠOLTES, "AMERICAN STYLE"
Tudi Šoltesa ima "kamera rada", vidimo pa njegovo neskončno uživanje v trenutku, ko se na kamerah prižgejo lučke. Nastopa v stilu ameriških politikov, ki likovno in retorično brezhibno opravijo svojo nalogo pred kamerami. Vendar lahko opazimo tisto, kar pokvari "overall impression" Igorja Šoltesa. Ne more namreč skriti svoje nebrzdane želje po politiki, po moči, ki jo politika omogoča.
Skratka, Šoltes je kot ameriški hamburger, ki je od daleč privlačen in mamljiv, ko ugrizneš vanj, pa je, kot da bi ugriznil v kemično tovarno umetnih snovi. Torej ponaredek?

ŠOLTES VEDNO NA PULZU POLITIKE
Šoltes je kot predsednik računskega sodišča znal tanko prisluhniti političnemu trenutku. Ko je na primer v pravem trenutku izdal negativno mnenje o delu ministra Karla Erjavca, kar je Erjavca stalo stolčka. Sicer pa se je Šoltes v pomanjkanju osebnega poguma in odgovornosti večinoma spravljal na kakšno "tovarno kos v Prekmurju, češ da imajo delavci predrage delovne obleke" ali tako nekako.
Skratka, med njegovim predsedovanjem računsko sodišče ni bilo neodvisen strokovni organ, ampak poligon za likvidacijo političnih nasprotnikov. V rokah določenih politikov "leve politike".
 
ŠOLTESU POMAGAJO DOBRI LJUDJE IN SEVEDA GOLOBIČ
Pripovedke Igorja Šoltesa, da so njemu, bivšemu državnemu uradniku, pomagali pri zbiranju podpisov za evropske volitve "dobri ljudje", so pripovedke za naivne Butalce. Da nekdo zbere 3700 podpisov (vsak podpisnik je moral na upravno enoto overovit svoj podpis), potem mora imeti za seboj močno organizacijo.
Če se lotimo določanja financerja na izpadanje, to niso desne stranke, od levih pa prav gotovo ne Lukšičeva, Erjavčeva in tudi Pozitivna Slovenija ne. Ostane Gregor Golobič, "inženir človeških duš", tkalec "temnega nezakonitega finančnega in kadrovskega omrežja," saj je znano, da je v zakonitih in preglednih političnih bojih popolnoma pogorel.
Da, Gregor Golobič daje Igorju Šoltesu finančno in organizacijsko pomoč. Ob intenzivnih pojavljanjih v medijih so te tri točke alfa in omega kakršnega koli političnega začetka.
Miro in Igor sta tako popolna kontinuiteta brez kakšnekoli velike dodane vrednosti. Bazen, v katerem plavata, je omejen z "levo politiko", ki bo oba podpirala pri lovljenju ostankov volivcev Pozitivne Slovenije in tudi drugih levih strank.
 
P.S. Ko sem končal tekst, sem prebral, da je Šoltes kot visok funkcionar bival v občinskem stanovanju za bagatelno najemnino. Ob osebni "pokvarljivosti" posameznika se tukaj lepo vidi tudi mafijska kadrovska politika. Šoltes se je le pridružil celi plejadi visokih državnih funkcionarjev, kot so Branko Masleša, Zvonko Fišer, Harij Furlan, Alenka Bratušek, Goran Klemenčič itd., za katere zdaj vemo, da niso brez temnega madeža. In tako so izpostavljeni neskončnemu izsiljevanju, če je potrebno.
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Igor Šoltes CERAR, Z LESKOM V OČEH "ASIMETRIČNI" MIRO CERAR Borut Pahor KO CERARJU "UGASNE LESK V OČEH" Igor Lukšič CERAR NA DRŽAVNI RAČUN! ŠOLTES, "AMERICAN STYLE" ŠOLTES VEDNO NA PULZU POLITIKE Karla Erjavca ŠOLTESU POMAGAJO DOBRI LJUDJE IN SEVEDA GOLOBIČ Gregor Golobič branko masleša Zvonko Fišer harij furlan Alenka Bratušek goran klemenčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Miro (Cerar) in Igor (Šoltes) - pridna in čedna. Ali tudi hvale vredna?