objavi na
pozareport.si

forum

Ponedeljek, 2. junij 2014 ob 06:58

Zavezništvo Alenke Bratušek = Zares št. 3. Še natančneje: Zares polom!
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po sredinem sestanku v ljubljanskem hotelu Mons in sobotnem ustanovnem kongresu stranke Zavezništva Alenke Bratušek so maske padle. Zavezništvo AB je novi Zares. Zares številka 3!
Spisek povabljenih v Mons je zgledal, kot bi ga napisal Gregor Golobič: Zavezništvo AB, Zares, Igor Šoltes, stranka Solidarnost, Združena levica, Piratska stranka in "pro forma" Miro Cerar, ne pa tudi LDS, Jelko Kacin in njegova evropska lista Konkretno ter Državljanska lista. Na papirju liberalci plus ekstremna levica.
Tudi medijsko sta srečanje v Monsu najbolj pokrili dve GG-jevi zelo preverjeni novinarki - ena iz Dnevnika, druga iz Dela.
Sicer pa, trije od štirih najožjih svetovalcev Alenke Bratušek so dolgoletni Golobičevi super zvesti politični ter poslovni sopotniki -Bogdan Biščak, Jani Moederndorfer in Stojan Pelko, le Matija Sevšek je bolj iz kroga LDS.
Zadnji trije, razen Biščaka, so na kongresu v ljubljanski Stari mestni elektrani postali tudi člani sveta stranke.
In mimogrede, član sveta stranke Zavezništvo Alenke Bratušek postal tudi Marko Bandelli, predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija, ki mu tako, po vzoru zdaj že bivšega člana programskega sveta RTV Matjaža Steržeta, po zakonu o RTV avtomatično preneha mandat v nadzornem svetu RTV, član nadzornega odbora Zavezništva AB pa Dejan Radunič, zaupnik Roman Jakiča, ki je pred leti, kot član stranke Zares in uslužbenec državnega zbora, padel v afero, ko se je javno razkrilo, da kar celih 18 mesecev ni plačeval najemnine dodeljenega službenega stanovanja. Zdaj pa naj bi taisti Radunič - kot član nadzornega odbora - bdel nad financami stranke Zavezništvo Alenke Bratušek ...?!
Sodeč po nastopu ter izjavah posebne gostje kongresa Zavezništva AB, Darje Radić, nekdanje Zaresove ministrice za gospodarstvo in po odstopu Pavleta Gantarja z mesta predsednika Zaresa začasne predsednice Zares, krog Gregorja Golobiča sploh ne skriva več, da je Zares popolnoma prevzel stranko neposrečenega imena Zavezništvo Alenke Bratušek.
Ampak Zares je tudi edina stranka, ki formalno vstopa v Zavezništvo Alenke Bratušek (spomnimo, na evropskih volitvah je Zares dobil 0,7 odstotka glasov), vsi ostali so ji tako ali drugače že dali košarico. Kar pomeni, da je Zavezništvo Alenke Bratušek (skrajšano ZaAB) že na samem štartu ostalo brez zaveznikov, kar je "zares polom". Po medijih lahko tole Zavezništvo hvali le še "abervezni" politični analitik ter imetnik zares kadrovskega stanovanja Igor Pribac.
Tudi logično. V Stari mestni elektrarni je bilo v prvih vrstah ustanovnega kongresa videti bolj malo obrazov "povezovalcev", zato pa več "distrojerjev", že znanih iz razpadov strank na liniji LDS - Pozitivna Slovenija, denimo trenutno še minister za obrambo Roman Jakič, ki mu, glej, začuda, ni uspelo postati podpredsednik stranke. No, tudi Bratuškova ni ravno ikona povezovanja. Sama je doslej kandidirala že na listah štirih različnih političih strank(?!), po novem strašni povezovalki pa je pred nosom razpadla tudi njena vlada in se razklala njena prejšnja stranka.
 
ZADREGA GOSPODA VERHOFSTADTA
Druga značilnost kongresa je bila temu primerna popolna "politična zmeda". Če se je Alenka Bratušek še na nedavnem kongresu Pozitivne Slovenije na Brdu pri Kranju hvalila s pohvalami "desničarjev" Davida Camerona ter Angele Merkel, je bila tokrat polna levičarske retorike. Vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt (ALDE) pa je verjetno prvič ter zadnjič v življenju nagovoril kongres liberalcev (resda samo prek videa), ki bi se radi združevali z ekstremno levico, in kongres takšnih liberalcev, ki roke zavezništva niso ponudili tistemu liberalcu, ki ga v tej državi najbolj podpira Guy Verhofstadt - Jelku Kacinu. Pač samo zato, ker sta Kacin in Golobič sprta še iz časov LDS.
Bogsigavedi, kaj je pred kongresom gospodu Verhofstadtu prodajala Alenka Bratušek, in kaj mu je po kongresu povedal Jelko Kacin.
 
KAKO SE POVEZUJEJO LIBERALCI
Kako se združujejo liberalci pa veliko pove tudi naslednja resnična zgodba. V soboto, 19. aprila, so se na Brdu pri Kranju zbrali Bratuškova, Jakič, Kacin in Gantar, da bi se dogovorili o skupni liberalni listi za volitve v Evropski parlament. Bratuškova in Jakič (slednji je fotografijo s tega srečanja nemudoma objavil na facebooku) sta predlagala, da bi skupno listo sestavili še 25. aprila zvečer - po končanem kongresu stranke PS in tik pred iztekom zadnjega roka za vložitev kandidatnih list.
Kacin je seveda pogruntal, da iz tega pač ne bo nič, zato Gantarju predlagal vsaj skupno listo LDS in Zares. Gantar mu je zagotovil, da ga on pokliče v torek, 22. maja, popoldne. Ker telefonskega klica ni bilo, je Jelko Kacin sam telefoniral Gantarju, ta pa mu je nonšalantno dejal, da je pozabil poklicati, zdaj pa gleda nogomet ...
 
ŠOLTES NENADOMA POBEGNIL OD BRATUŠKOVE
Medtem pa je Alenki Bratušek že praktično obrnil hrbet trenutno njen najbolj zaželjeni zaveznik Igor Šoltes. Sobotni kongres je Šoltes zapustil po dobre pol ure in menda odšel z Matjažem Hanom, vodjo poslanske skupine Socialnih demokratov, na kavo.
Zdaj je tudi že bolj ali manj jasno, da Igor Šoltes svoje stranke Verjamem ne ustanavlja več (kar se je sicer začelo govoriti že sredi preteklega tedna), in da se bo pridružil predvolilni koaliciji SD-Desus, zraven pa se bo zelo verjetno prilepila še stranka Solidarnost. Forma "Šoltesove koalicije" z SD in Desus bo predvidoma naslednja: Šoltes kot izvoljeni evropski poslanec na parlamentarnih volitvah osebno ne bo kandidiral, bo pa javno podprl omenjeno koalicijo.
Danes je Šoltes sicer odpotoval v Bruselj, dogovor pa naj sklenili že konec tega tedna. Sestavni del sporazuma naj bi bila tudi "javna pomiritev" med Šoltesom in odstopljenim predsednikm SD Igorjem Lukšičem, ki je minuli konec tedna zasebno preživel v Londonu.
Razlogov, zakaj je Igor Šoltes "nenadoma" obrnil hrbet Zavezništvu Alenke Bratušek, je verjetno celo več. Morda se je sprijaznil z ugotovitvijo, da za ustanavljanje politične stranke res ni preveč talentiran, morda ga je postalo strah nadaljnega razkrivanja afere z njegovimi stanovanji, morda mu tako namignil ali ga preprosto "prerazporedil" Milan Kučan, ali pa je tudi njemu kapnilo, da ima več možnosti postati evropski komisar prek bodoče vlade, ki jo bo morda vodil novi začasni predsednik SD Dejan Židan, kot pa prek sedanje premierke Alenke Bratušek, ki ji skupaj s stranko Zares zelo resno grozi, da bo po volitvah 13. julja ostala pred vrati parlamenta ...
P.S. Alenka Bratušek se hvali z začetnicami AB. Na Gorenjskem pa se temu hahljajo, saj je vprašanje "ab?" čisto v stilu varčnih Gorenjcev najkrajše semantično povabilo na seks v Sloveniji ...

				Alenka Bratušek je na ustanovni kongres stranke ZaAB - v slogu ikonografije Zorana Jankovića - pripeljala celo svojo ožjo družino. Na sliki z leve proti desni: Mitja, Nuša in Oskar Cvjetičanin.			Alenka Bratušek je na ustanovni kongres stranke ZaAB - v slogu ikonografije Zorana Jankovića - pripeljala celo svojo ožjo družino. Na sliki z leve proti desni: Mitja, Nuša in Oskar Cvjetičanin.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek Gregor Golobič Igor Šoltes miro cerar Jelko Kacin Bogdan Biščak jani mderendorfer Stojan Pelko matija sevšek Marko Bandelli Matjaž Sterže Dejan Radunič roman jakič Darja Radič Pavle Gantar igor pribac David Cameron Angela Merkel Matjaž Han Igor Lukšič Milan Kučan Dejan Židan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zavezništvo Alenke Bratušek = Zares št. 3. Še natančneje: Zares polom!