objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 9. junij 2014 ob 06:57

Zadnja etapa Gregorja Viranta. Vsi so sprti, stranka pa na hitro razpada!
Na današnjem izrednem kongresu Državljanske liste spopad med staro gardo z Virantom na čelu ter prevratniki, ki jih vodita Miloš Ulčar in Tomaž Šinigoj
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Pred današnjim izrednim kongresom Državljanske liste (ob 17.30 v ljubljanskem hotelu Mons) lahko zapišemo, da je vodstvo stranke med seboj močno sprto, da stranka razpada in da gre za zadnjo politično etapo Gregorja Viranta.
Edini uradni kandidat za predsednika je poslanec Bojan Starman, Virant, ki je z mesta predsednika stranke odstopil takoj po fiasku na evropskih volitvah, pa se doslej še ni izjasnil, ali bo za predsedniško kandidaturo dal soglasje ali ne. Na telefonske klice in SMS sporočila ne odgovarja, naši viri znotraj stranke pa pravijo, da vse skupaj "zgleda zelo skrivnostno."

ALENKA BRATUŠEK GA NI POVABILA

Po nekaterih informacijah, ki so krožile minuli teden, naj bi Virant ponovno želel postati predsednik stranke DL, ker naj bi se poskušal povezati z Zavezništvom Alenke Bratušek v liberalni blok, kar bi zanj morda bil zadnji rešilni čoln za obstanek v politiki. Toda naši viri iz stranke odhajajoče premierke zatrjujejo, da pogovorov z Virantom ni (več), tudi na ustanovni kongres stranke Zavezništvo AB Gregorja Viranta niso (po)vabili, je pa vabilo dobila začasna predsednica Državljanske liste Saša Markovič.
Zato je bolj verjetna razlaga nekaterih virov iz Državljanske liste, ki pravijo, da Gregor Virant s svojo predsedniško kandidaturo samo taktizira in ustvarja videz demokratičnosti znotraj stranke, v resnici pa je njegov izbor za predsednika prav Bojan Starman, ki naj bi bil Virantov "porok za kontinuiteto."
Čeprav Bojan Starman, kot pravijo, dejansko "ne posluša nikogar," v državnem zboru je tudi praviloma deloval mimo poslanske skupine Državljanske liste in ga običajno spoh ni bilo na sestankih poslanske skupine.
Zato naj bi se "pravi spopad" na današnjem kongresu zgodil med staro gardo z Gregorjem Virantom na čelu (Rihard Braniselj, Saša Markovič in Alojz Selišnik - vsi trije so tudi kandidati za podpredsedniška mesta) in "prevratniki", ki želijo obračun s preteklo politiko ter zamenjati celotno vodstvo stranke. Le-te pa vodita vidni član ljubljanskega odbora Državljanske liste ter predsednik strokovnega odbora DL za gospodarski razvoj in tehnologijo Miloš Ulčar in predsednik lokalnega odbora DL v Novi Gorici Tomaž Šinigoj, na kongres v hotel Mons pa naj bi njuni somišljeniški pripeljali vsaj polovico delegatov.
Po navedbah naših virov je "stara garda" cel konec tedna po telefonu klicarila člane stranke, naj za podpredsednike podprejo Branislja, Markovičevo in Selišnika ter agitirala proti Ulčarju in Šinigoju, in zanimivo, Marko Pavlišič, "ideolog stranke" ter oster Virantov nasprotnik, ni uspel zbrati dovolj podpisov niti za predsedniško in niti za podpredsedniško kandidaturo.
Sicer nihče od stare garde ne verjame v upeh Državljanske liste na prihajajočih parlamentarnih volitvah, upajo pa, da bodo dobili več kot en odstotek glasov in tako tudi državni denar za še enoletno financiranje stranke.

TUDI VIRANT IN PLIČANIČ NISTA VEČ - PRIJATELJA!

Medtem sta se razšla tudi "prijatelja" Virant in minister za pravosodje Senko Pličanič. Virant je Pličaniča po porazu na evropskih volitvah s posebnim pismo članom stranke tako rekoč prisilil, da je odstopil z mesta programskega tajnika stranke in tudi člana izvršilnega odbora. Sicer pa je Pličanič lahko postal nosilec kandidatne liste na volitvah v Evropski parlament šele potem, ko je Virant dokončno ugotovil, da na volitvah Držvljanska lista nima prav nobenih možnosti - drugače bi namreč za ebropskega poslanca kandididat sam.
Večina poslancev Državljanske liste pa že pospešeno išče nove službe, ministra Pličanič ter minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel pa na bi se ponujala stranki Desus ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorja Viranta bojan starman Alenke Bratušek Saša Markovič Rihard Braniselj Saša Markovič Alojz Selišnik Miloš Ulčar Tomaž Šinigoj marko pavlišič Senko Pličanič Samo Omerzel

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zadnja etapa Gregorja Viranta. Vsi so sprti, stranka pa na hitro razpada!