objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 10. junij 2014 ob 07:00

Šoltes. Živel v neprofitnem stanovanju, in si hkrati kupil dve lastniški
Novopečeni evropski poslanec in prvak stranke Verjamem še vedno noče povedati, kdaj si je nabavil stanovanje v Piranu, koliko je zanj plačal in kako je ta nakup financiral
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Da je predsednik nove stranke Verjamem in evropski poslanec Igor Šoltes tudi kot predsednik računskega sodišča dlje časa živel v neprofitnem občinskem stanovanju, je že znano dejstvo. Znano je tudi, da si je leta 2009, ko je še lepo stanoval v neprofitnem stanovanju, kupil 100 kvadratnih metrov veliko lastniško stanovanje na Viški cesti v Ljubljani, kamor se je potem preselil iz 80 kvadratnih metrov velikega občinskega neprofitnega stanovanja. Poleg stanovanja na Viški ulici si je Šoltes takrat nabavil tudi dve garaži.

UGANKA - STANOVANJE V PIRANU

Ni pa še znano, kdaj si je Igor Šoltes kupil lastniško stanovanje v Piranu (po njegovih navedbah gre zgolj za garsonjero), ker tega še vedno noče povedati. V medijskem središču po končanih volitvah v Evropski parlament se Igor Šoltes v pogovoru z avtorjem teh vrstic datuma (začuda - niti letnice?!) nakupa stanovanja na rivieri "ni mogel" spomniti. Govoril je samo, da gre za "majhno" stanovanje.
Ko smo Šoltesu v naslednjih dneh na to temo poslali pisna vprašanja (še pred ustanovnim kongresom stranke Verjamem), pa nanje novopečeni evropski poslanec ni odgovoril.
Tako še zdaj ni jasno, kdaj si je Šoltes v Piranu kupil lastniško stanovanje, koliko je zanj plačal in kako je nakup financiral?

EKONOMSKI ČUDEŽ DRUŽINE ŠOLTES-KRESAL

Spomnimo. Igor Šoltes je za 80 kvadratnih metrov občinskega neprofitnega stanovanja mesečno plačeval borih 400 evrov, stanovanje pa je dobil leta 2003, še v času, ko je bil na ljubljanski občini član izvršnega sveta ter občinski sekretar za stanovanjska vprašanja. Kriterijev, kako je prišel do tega stanovanja, javnosti ni znal pojasniti, si ga je pa kot sekretar za stanovanjska vprašanja "vsaj delno" dodelil kar - no, sam sebi! Po njegovih besedah se iz občinskega neprofitnega stanovanja ni preselil zato (tudi potem, ko je postal predsednik računskega sodišča), ker naj bi imel prenizke dohodke. Čeprav je plača Igorja Šoltesa kot predsednika računskega sodišča znašala skoraj šest tisoč evrov bruto, kar pomeni, da je Šoltes prejemal eno od najvišjih funkcionarskih plač v javnem sektorju.
Marca 2009 je kljub tej "nizki" plači najel kredit pri Novi ljubljanski banki (resda skupaj z ženo Katarino Šoltes Kresal, ki je zdaj vpisana kot polovična lastnica obeh Šoltesovih stanovanj!) v višini 150 tisoč evrov. Kredit naj bi porabil za nakup stanovanja na Viški cesti, vrnil pa ga je že 31. marca 2014, torej tik pred letošnjim vstopom v aktivno politiko. Mediji so pri tem že izračunali, da je mesečna anuiteta znašala okoli tri tisoč evrov.
Kar pomeni, da se Šoltes denimo konec leta 2008 še kakor ni mogel izseliti iz občinskega neprofitnega stanovanja, ker naj bi imel prenizke prihodke, nekaj mesecev pozneje pa je čudežno že lahko odplačeval 3000 evrov "težke" mesečne anuitete bančnega posojila, čeprav je njegova plača ostajala enaka?!

KATARINA KRESAL, AMPAK NE TISTA KATARINA KRESAL

Katarina Kresal Šoltes (ni v sorodu s Katarino Kresal, nekdanjo predsednico LDS, bivšo notranjo ministrico in partnerico odvetnika Mira Senice) je sicer zaposlena kot pomočnica direktorja na Inšitutu za delo pri ljubljanski pravni fakulteti, njena plača pa znaša manj kot 3000 tisoč evrov bruto.

ZAKAJ PRIKRIVANJE?!

Še več, takrat, prej ali pozneje, si je kupil še stanovanje v Piranu. Letnico nakupa pa Šoltes najverjetneje prikriva zato, ker bi se izkazalo, da je stanoval v občinskem neprofitnem stanovanju (ker naj bi imel prenizke prihodke za stanovati kjerkoli drugje), hkrati pa kupoval dvoje stanovanj - eno v Ljubljani, drugo pa ob morju ...
Skupna vrednost polovičnega lastništva obeh Šoltevih stanovanj, kar je v zemljiški knjigi vpisano nanj, po GURSU znaša nekaj več kot 129 tisoč evrov.
Ob tem je tudi nenavadno, da mediji od Igorja Šoltesa nič več ne zahtevajo odgovorov, kdaj in kako je prišel do stanovanja v Piranu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igor Šoltes Katarino Šoltes Kresal Katarino Kresal Mira Senice

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šoltes. Živel v neprofitnem stanovanju, in si hkrati kupil dve lastniški