objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 13. junij 2014 ob 06:42

Ustavno sodišče glasovalo. Šest v škodo Janeza Janše, trije proti
Ustavno pritožbo prvaka SDS je večinsko zavrnila popolnoma enaka ekipa ustavnih sodnic, ki je marca lani za predsednika ustavnega sodišča ustoličila Miroslava Mozetiča, namesto Ernesta Petriča
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po "neuradnih", vendar "zanesljivih informacijah" tednika Reporter, je ustavno sodišče zavrnilo ustavno pritožbo Janeza Janše v primeru Patria. Ustavno sodišče naj bi takšno odločitev večinsko sprejelo že v sredo, vendar je niso objavili, ker  želijo trije ustavni sodniki napisati ločena mnenja, za kar naj bi imeli čas do ponedeljka opoldne.
V škodo Janeza Janše naj bi glasoval celotni ženski del senata, Jadranka Sovdat, Marta Klampfer (mimogrede, gre za ustavno sodnico, zaradi katere je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu minuli teden v primeru Hit d.d. proti državi Sloveniji obsodilo Slovenijo, ker je kršila 6. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah, to je načelo "poštenega sojenja"), Jasna Pogačar, Etelka Korpič in Dunja Jadek Pensa ter predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, za ugoditev pritožbi pa naj bi glasovali ustavni sodniki Ernest Petrič, Mitja Deisinger in Jan Zobec.
Po navedbah Reporterja je ustavno sodišče pritožbo Janše zavrnilo predvsem zato, ker doslej še ni izkoristil vseh pravnih sredstev in ker naj ne bi nastajala nenadomestljiva škoda.

MATOZ IN JANŠA TUDI NA VRHOVNO SODIŠČE

Franci Matoz, zagovornik Janeza Janše, je sicer minulo sredo na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, kot zadnje (izredno) pravno sredstvo pod ustavnim sodiščem. Po nekaterih informacijah naj bi Matoz in Janša to storila zato, da bi ustavno sodišče, na podlagi vložene zahteve za varstvo zakonitosti, vsaj začasno zadržalo poziv Janezu Janši na prestajanje zaporne kazni - do odločitve vrhovnega sodišča. No, tudi to se očitno ni zgodilo.

ZALAR SE JE ZMOTIL ...

Če navedbe Reporterja držijo, potem se je pač izkazalo, da ustavno sodišče vendarle ni tako "desničarsko", kot skuša to prikazovati "levičarski" del pravosodja, porušila pa se je tudi napoved nekdanjega ministra za pravosodje in bivšega predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Aleša Zalarja, da bo pet ustavnih sodnikov na podlagi svojih svetovnonazorskih prepričanj "popolnoma oprostilo" Janeza Janšo.

... RAZMERJE SIL IZ MARCA 2013 PA ŠE DRŽI

Se je pa pokazalo, da znotraj ustavnega sodišča v "ključnih trenutkih" še vedno velja popolnoma enako "razmerje sil" kot - marca 2013, ko je predsednik ustavnega sodišča postal Miroslav Mozetič, namesto dotedanjega predsednika Ernesta Petriča (članek: Za Mozetiča 6 proti 3.).
Spomnimo. Takrat smo na našem portalu namreč ekskluzivno in podrobno razkrili, kako se je Mozetič "nenadoma pojavil" kot kandidat za predsednika ustavnega sodišča, čeprav je Petrič želel nadaljevati svoj mandat. Toda Mozetič je spretno zlobiral svojo podporo in na predsedniških volitvah dobil šest glasov, pri čemer so zanj glasovale vse ustavne sodnice, plus on sam. No, Sovdatova je hkrati postala podpredsednica ustavnega sodišča. Proti pa so bili Petrič, Deisinger in Zobec. Torej povsem enako glasovanje kot zdaj pri glasovanju o Janezu Janši.

SCENARIJ ZA NAPREJ

Scenarij, ki sledi: Janša se mora na Dobu pojaviti najpozneje 20. junija, torej prihodnji petek. Dveletno zaporno kazen naj bi - vsaj zaenkrat - služil v zaprtem oddelku. Tam bo tudi čakal na odločitev vrhovnega sodišča, čeprav se potem lahko še enkrat pritoži na ustavno sodišče.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Jadranka Sovdat Marta Klampfer Jasna Pogačar Etelka Korpič Dunja Jadek Pensa miroslav mozetič ernest petrič Mitja Deisinger jan zobec Franci Matoz Aleša Zalarja Za Mozetiča 6 proti 3.

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ustavno sodišče glasovalo. Šest v škodo Janeza Janše, trije proti