objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 17. junij 2014 ob 06:59

Predsednici ljubljanskega sodišča se obeta napredovanje. Bo višja sodnica?
Vesna Pavlič Pivk menda favoritka za trajni mandat višje sodnice in vodenje Centra za izobraževanja v pravosodju
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Vesna Pavlič Pivk, predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani, se je prijavila na razpis za prosto mesto višjega sodnika na Višjem sodišču v Ljubljani, ki bo takoj po izvolitvi dodeljen na ministrstvo za pravosodje, kjer bo za tri leta prevzel vodenje Centra za izobraževanje v pravosodju.
Pavlič Pivkova nam prijave sicer ni hotela potrditi, vendar tudi ne zanikati, so nam pa (tudi) njeno prijavo potrdili naši viri iz ministrstva za pravosodje.

MED PRIJAVLJENIMI TUDI DAGMAR KOMAR, EKS AUKN

Predsednica okrajnega sodišča se je namreč minuli petek dopoldne, okoli desete ure in trideset minut, "pojavila" v stavbi ministrstva, bila pa naj bi na kadrovskem pogovoru s pravosodnim ministrom Senkom Pličaničem. Minister za pravosodje naj bi sicer imel ločene pogovore tudi z drugimi prijavljenimi kandidatkami (neuradno naj bi jih bilo šest ali sedem, moških kandidatov pa ni), med njimi tudi okrožna sodnica Tadeja Jelovšek, sicer žena urednika Sobotne priloge Dela Alija Žerdina, ter nekdanja predsednica uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Dagmar Komar.
Na ministrstvu za pravosodje imen prijavljenih kandidatk nočejo razkriti ter sporočajo, da bodo "kandidati znani, ko se bo o njih opredelil predsednik sodišča oziroma Sodni svet".
Imenovanje višjega sodnika oziroma višje sodnice, ki potem prevzame vodenje CIP-a, je tudi v tem primeru v rokah sodnega sveta, člani sodnega sveta pa odločajo na podlagi mnenja ministra za pravosodje in predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika.

VPP JE FAVORITKA

Spomnimo, sodnica Vesna Pavlič Pivk, ki na razpisu velja za favoritko, je pred nedavnim padla v odmevno afero z razvpito kostumografijo tako imenovane "Titove pionirke". O tem je razpravljal tudi sodni svet, vendar so člani sodnega sveta ostali zgolj pri kritiki, niso pa zahtevali njenega odstopa z mesta predsednice ljubljanskega okrajnega sodišča.
No, zdaj pa naj bi taisti sodni svet Vesno Pavlič Pivk povzdignil v status višje sodnice in direktorice omenjenega centra, z dobrimi obeti ter "malo sreče", da čez nekaj let postane celo vrhovna sodnica ...
Gre tudi za predsednico okrajnega sodišča, "tistega" sodišča, ki je po mnenju dela pravosodja zbralo "dovolj poguma", da je na prvi stopnji v primeru Patria obsodilo prvaka SDS Janeza Janšo. Vesna Pavlič Pivk je vodenje ljubljanskega okrajnega sodišča prevzela aprila 2004, prav iz rok prejšnjega predsednika Marjana Pogačnika, ki naj bi jo zdaj predlagal za mandat višje sodnice.
Po navedbah naši virov je vodenje CIP tako zelo privlačno predvsem zaradi avtomatične pridobitve trajnega mandata višjega sodnika (oziroma višje sodnice), saj imenovanje "ostane v veljavi" tudi po triletnem prenehanju funkcije. Tako mandat višje sodnice zdaj ostaja tudi dosedanji vodji CIP Valeriji Jelen Kosi.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Vesna Pavlič Pivk Senkom Pličaničem Tadeja Jelovšek Alija Žerdina, Dagmar Komar Marjana Pogačnika padla v odmevno afero Titove pionirke Janeza Janšo Valeriji Jelen Kosi

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Predsednici ljubljanskega sodišča se obeta napredovanje. Bo višja sodnica?