objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Petek, 20. junij 2014 ob 06:35

Kaj je aretacija služabnika Zemljariča proti prostosti modreca Kučana?!
... Seveda, da ne bo pomote, Janez Zemljarič se mi ne smili. Človek, ki je ugrabljal ljudi, jih izročal v eksekucijo in jih osebno pretepal, tak človek že ne, piše Bojan Korsika
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Ob vihri in sodni farsi obsodbe Janeza Janše je šla tiho mimo nas vest, da socialni demokrat Dejan Židan (predsednik stranke Socialnih demokratov) ustanavlja nič več in nič manj kot Svet modrecev.
Razni sveti modrecev se ponavadi ustanavljajo v razmeroma primitivnih političnih okoljih. Ljudstvo in volivci hlepijo po političnih mesijah a la Miro Cerar ("treba je pospraviti nesnago, ki se je nabrala") ali pa po "modrecih", ki bodo žejnemu ljudstvu pokazali pot čez puščavo. Doslej pa se je vedno pokazalo, da mesije prek "zgodovinskih bližnjic" potegnejo ljudstvo v še večje blato, kot je bilo dotlej.

MODRECI - KOMUNISTI???

Dejan Židan je tej zgodbi dodal lokalno pikantnost, saj je za modrece oklical kar Milana Kučana, Janeza Kocijančiča, Mirana Potrča, Cirila Ribičiča in Boruta Pahorja.
Torej same vodilne člane stranke, ki so imeli večinoma funkcije tudi v predhodnici Socialnih demokratov, Zvezi komunistov Slovenije. Ob tem pa se ima tudi Dejan Židan vsaj za malo modrega, saj veste, v stilu: "Kako bi pa izbral modrece, če sam ne bi bil vsaj malo moder?"
Čeprav se politično nagibam od sredine bolj proti levi, pa mi korektnost in zgodovina preprečujeta, da bi med komunisti in modreci postavljal enačaj. V zgodovini so bili vodilni člani komunističnih partij vedno aparatčiki. Po logiki stvari so administrirali in administrirali. In zgoraj našteti posamezniki absolutno spadajo v to kategorijo.

ZARADI SVOJE SLAVE SLAVNI

Ob komunistih - modrecih se lahko le nasmehnemo. Toda ne smemo odmahniti z roko. Ti posamezniki imajo namreč velik, takšen ali drugačen, vpliv tudi na medije. In če te mediji vedno znova poimenujejo modrec, postaneš resnično modrec. Nekdo je rekel, da če tisočkrat rečeš laži resnica, postane laž res resnica. Pozabil pa je dodati, da se te preobrazbe ne da izvesti brez obvladovanja medijev. Da sami postanejo zaradi svoje slave znani.

REHABILITACIJA

In tu seveda tiči nevarnost, na katero je treba vedno znova opozarjati - da se prek "modrenja" tako ali drugače rehabilitirajo vodilni člani zveze komunistov in tudi sama organizacija. Kar zgodovinsko pravilo je, da se po tistem, ko se dogodki odmikajo, začnejo vedno bolj intenzivo pojavljati razni poskusi rehabilitacije diktatorskih režimov ali sistemov, ki so množično kršili človekove pravice, od sovjetskega, nemškega, medvojnega francoskega do jugoslovanskega oziroma slovenskega.
Če citiram že ponarodelo izjavo zgodovinarja Boža Repeta, da v prejšnjem, jugoslovanskem sistemu "ni bilo vse tako slabo," to prevedeno pomeni, da tudi zveza komunistov ni bila "slaba", in seveda še bolj pomembno, da tudi Milan Kučan, Miran Potrč, Ciril Ribičič et consortes niso bili tako "slabi fantje".
Tako se potem Milana Kučana "povabi" na konferenco Združenja manager, da ob današnjem ekonomskem kaosu pove, kako so oni včasih delali. To samo kaže na naše primitivno politično okolje in kratek spomin menedžerjev, saj so bili prav direktorji eni od tistih, ki jih je zveza komunistov najbolj tlačila in tudi zapirala.
Ker se nihče kritično ne oglasi, je torej čas za ustanovitev "modrecev" in skozi "modrovanje" tudi za rehabilitacijo Zveze komunistov Slovenije ter zgoraj omenjenih.
Rehabilitacija Zveze komunistov Slovenije?Zveza komunistov se Slovencem ni nikoli opravičila za takšna ali drugačna proticivilizacijska dejanja proti ljudstvu, ki ga je prisilno vodila. Tudi socialni demokrati kot njeni nasledniki se niso nikoli opravičili za svoja dejanja. Edino bolj znano opravičilo zveze komunistov je bilo leta 1985, ko je rehabilitirala žrtve dachavskih procesov. Kot nekakšno znamenje odjuge. Seveda s figo v žepu. Malo pred tem je namreč nastavila za državnega tožilca Pavleta Carja, terorista, ki je v centru državne varnosti Maribor naročal strojnice, bombe in vojaške pline za ubijanje. In takrat so center politične moči v Zvezi komunistov Slovenije predstavljali France Popit, Andrej Marinc in Milan Kučan. Že samo zaradi tega menim, da rehabilitacija Zveze komunistov Slovenije ni mogoča, in da je treba vedno znova opozarjati na njeno protidemokratično bistvo in zgodovino.
Rehabilitacija Milan Kučana, Cirila Ribičiča, Mirana Potrča? Če izberemo samo te tri "modrece", bo verjetno veliko bralcev zamahnilo z roko, češ saj to so spoštovani ljudje. In to kaže na to, kako se je uspelo tej trojici v teh letih samorehabilitirati. Poudariti pa je treba, vsaj meni ni znano, da bi se Kučan, Potrč ali Ribičič slovenski javnosti opravičili za svoje delovanje v prejšnjem sistemu, o katerem se je ustavno sodišče izreklo, da je bil nelegitimen in množično kršil človekove pravice.
- Milan Kučan je edini na svetu, ki je imel vodilno politično funkcijo v nedemokratičnem sistemu in potem tudi v parlamentarni demokraciji.
- Miran Potrč je bil dolgoletni predsednik skupščine prejšnjega sistema, ki ni pomenila delitve oblasti, ampak jo je ukinjala. V parlamentarni demokraciji pa se je na koncu zavihtel na mesto podpredsednika parlamenta.
- Ciril Ribičič je postal predsednik stranke, ki se ni nikoli opravičila za svoja nedemokratična dejanja svoje predhodnice in na koncu pristal kot ustavni sodnik. Ne poznam kakega podobnega primera v zahodnih demokracijah.
Omenjena trojica je kršila vse etične in politične standarde, na katerih sloni parlamentarna demokracija. Še več, zdaj se nam vsiljujejo kot nekakšni rešitelji za bodočnost, saj "oni tudi nekaj vedo" (Milan Kučan).

SLOVENCI PO FRANCOSKO

In to zato, ker se Slovenci vedemo do svoje zgodovine po francosko, kot da naše temne preteklosti ni bilo. Zadošča nam, da ključni posamezniki iz te nedemokratične preteklosti izjavljajo, da so "delali po zakonu in vesti" (Janez Zemljarič, denimo).
In tako nam grozi, da bomo šli resnično po francoski poti. Francozi so namreč leta 1945 na množičen kolaboracionizem z nacisti položili svinčen pokrov, ki se jim danes prikazuje kot skrajno desničarska gospa Le Pen, zmagovalka evropskih volitev v Franciji.
 
P.S. Ob zaključku teh vrstic je prišla vest o aretaciji Janeza Zemljariča.
"Low profile" medijska scena je v en glas vzdihnila: "Ni več nedotakljivih" in s tem nekoliko bebavo "jedla iz roke" modreca Milana Kučana, ki naj bi že pred meseci poslal kamere presenečenemu in pobesnelemu Janezu Zemljariču. Zdaj je modrec zgodbo z aretacijo Janeza Zemljariča "dokončal".
Zakaj? Preprosto, ker se modrec boji, tudi fizično, da bo "roka pravice" segla tudi po njem, Milanu Kučanu.
In prav zdaj, ko se lomi odločitev, ali bo z montiranim procesom (Patria) v zapor končno poslal Janeza Janšo, sproži vtis o tem, da je roka pravice slepa. Za obrambo pred tem pa ni nobena cena previsoka, tudi Janez Zemljarič ne. Služabnik, ki je desetletja zvesto služil tako Partiji, kot tudi političnemu mogulu levice - Milanu Kučanu. In polnočni uri resnice, ko mogula spreletava hlad jetniške celice, je Janez Zemljarič pač drobiž.
Seveda, da ne bo pomote, Janez Zemljarič se mi ne smili. Človek, ki je ugrabljal ljudi, jih izročal v eksekucijo in jih osebno pretepal, tak človek že ne ...
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Dejan Židan miro cerar Milana Kučana Janeza Kocijančiča Mirana Potrča Cirila Ribičiča Boruta Pahorja Boža Repeta Pavleta Carja france popit Andrej Marinc Milan Kučan Le Pen Janeza Zemljariča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kaj je aretacija služabnika Zemljariča proti prostosti modreca Kučana?!