objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 25. junij 2014 ob 07:18

Prodaja Mercatorja. To ni Zavezništvo, ampak Brezvezništvo Alenke Bratušek!
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Verjamem, da je Zoranu Jankoviću "počil" film, ko je pred dvema dnevoma videl Alenko Bratušek govoriti o Mercatorju pred Mercatorjem (v Kranju).
Taista Alenka Bratušek je namreč pred nekaj meseci dobesedno pobegnila z vladne tiskovne konference, ko ji je Bojan Traven, takrat še novinar oddaje Pogledi Slovenije, postavil vprašanje o Mercatorju, pa tudi groba ukinitev oddaje Pogledi Slovenije, potem ko sta Traven in Uroš Slak tematsko obdelala prodajo Mercatorja, vključno s prikrito vlogo ter lažmi predsednice vlade Alenke Bratušek znotraj te prodaje, naj bi bila povezana z Mercatorjem in - Alenko Bratušek.
Zdaj, po začetku predvolilne kampanje, pa se spet taista Alenka Bratušek kar naprej, iz dneva v dan, ukvarja z "reševanjem" prodaje slovenskega Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, prodaje, ki je sicer tik pred zdajci.
Da pri tem ne gre za reševanje Mercatorja, ampak za metanje peska ljudem v oči ter vzbu(r)janje lažnega upanje državljanom, predvsem pa za prvovrstno politično "nategovanje" in podcenjevanje volivk in volivcev najslabše vrste, kaže tudi včerajšnji krizni sestanek med Bratuškovo, predsednikom uprave Nove Ljubljanske banke Jankom Medjo in začasnim šefom Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matejem Pircem, sicer tudi članom Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Pojasnila in zagotovila, ki naj bi jih Bratuškova včeraj dobila od Medje (denimo: da Agrokor, bodoči lastnik Mercatorja, ne bo odpuščal ...), so res prvovrstne neumnosti, saj vsak lastnik s svojo lastnino pač počne, kar ga je volja in kar se mu zdi najpametneje.
Če bi Alenka Bratušek oziroma njena vlada, vključno z ministrom za kmetijstvo in okolje ter novim predsednikom Socialnih demokratov Dejanom Židanom (ki tudi preveč židane volje razlaga, kako je on proti prodaji Mercatorja, čisto ničesar konkretnega pa ne stori, da bi to prodajo preprečil), res hotela preprečiti prodajo Mercatorja - Hrvatom, bi naročila SDH, naj nemudoma - celo v dveh urah, kar je zakonsko možno, skliče skupščino NLB ter ukrepa znotraj nadzornega sveta in posledično uprave banke. Toda Bratuškova tega ne stori (ravno nasprotno - že sklicana ponedeljkova skupščina NLB je bila prestavljena, verjetno za čas po prodaji Mercatorja), kar potrjuje naše včerajšnje pisanje, da Bratuškova o Mercatorju in Janku Medji eno govori za javnost, drugo pa z Mercatorjem in Medjo počne v zakulisju.
Da tukaj ministra za finance Uroša Čuferja sploh ne omenjamo.

NAŠ MERCATOR POD VODSTVOM EKS POSLANCA ZARES

Druga bizarna zgodba je ustanavljanje zadruge, imenovane Naš Mercator, ki naj bi - namesto Agrokorja - kupila Mercator, prvi obraz te fantomske zadruge pa je, pozor, Tadej Slapnik, generalni sekretar Slovenskega foruma socialnega podjetništva, predvsem pa nekdanji poslanec stranke Zares, ki je nekakšen sestavni delček nove premierkine politične stranke, imenovane Zavezništvo Alenke Bratušek.
No, poglejmo številke in videli bomo, kakšne neumnosti "prodajajo" Tadej Slapnik ter njegovi zadružniki. Za prevzem Mercatorja je potrebnih okoli 550 milijonov evrov. Prevzemna cena namreč znaša 325 milijonov evrov, poleg tega mora Agrokor zagotoviti še dodatnih 225 milijonov evrov podrejenega dolga, ki se lahko konvertira v kapital, Mercator pa bo ta denar porabil za financiranje svojih kreditov (okoli 200 milijonov) ter financiranje obratnih sredstev - preostalih 25 milijonov evrov.
Da zmorejo Tadej Slapnik in zadružniki zagotoviti ta denar, več kot pol milijarde evrov, lahko samo sanjamo. Še zlasti po slabih izkušnjah ljudi s fiaskom odprte javne prodaje delnic Nove kreditne banke Maribor, pa tudi druge podobne kolhozne ideje, denimo razvpiti zadružni nakup časopisa Večer, so nemudoma padle v vodo, potem ko bi morali bodoči ponosni zadružniki vložiti svoj denar!

PARE NA SUNCE, PA JE VSAKE ZADRUGE KONEC

Povedano drugače, ko pride na vrsto "solarna faza" prevzema (popularno imenovana "pare na sunce"), ja, takrat je zadružne pravljice konec.
Zaposleni (od Mercatorja pa do ... Večera) pač nimajo denarja ali prihrankov, zastavljati svojega premoženja, denimo družinske hiše ali svoja stanovanja, da bi pridobili bančne kredite za tovrstne zadružne podvige, pa niso pripravljeni.

ZAVEZNIŠTVO POSTAJA BREZVEZNIŠTVO

Skratka, pod črto. Pri izjavah na ploščadi Mercatorja, kriznih dopoldanskih sestankih z bankirjem Medjo, piarovsko začinjenih s tiskovnimi konferencami, ali ustavljanjem zadruge Naš Mercator, sploh ne gre za reševanje Mercatorja, ampak za poskuse reševanja politične kariere Alenke Bratušek. Njeno Zavezništvo AB pa s promocijo tako slaboumnih (političnih) projektov postaja "Brezvezništvo" Alenke Bratušek.
In žalostno je, kako daleč so nekateri pripravljeni iti in kako nizko so se pripravljeni spustiti, samo da bi reševali svoje politične kariere ...
P.S. Tadej Slapnik in njegov bivši strankarski kolega iz Zaresa Ivo Vajgl, ki je bil na majskih volitvah v Evropski parlament izvoljen na listi stranke Desus, v petek pripravljata celo "mednarodni posvet" na temo zadruge Naš Mercator. Pri tem je najbolj zabavno, da ta dogodek financira ALDE - Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo, kot se je že na vabilu pohvalila Vajglova asistentka Jelena Aleksić, sicer tudi nekdanja tiskovna predstavnica stranke Zares.
Zdaj pa ni čisto jasno, zakaj ALDE financira dogodke evropskega poslanca stranke Desus (in kjer so gostje tudi zapriseženi sovražniki liberalizma, kot je, na primer, Jože Mencinger)?! Možno je sicer, da v Bruslju niti ne utegnejo več pravočasno spremljati hitrih prestopov slovenskih poslancev z ene liste (stranke) na drugo, ali pa, da je stranka Desus pod vodstvom Karla Erjavca in evropskega poslanca Vajgla na dobri poti k liberalcem v ALDE?!
Kakorkoli, zanesljivo je le to, da je eno ali drugo zelo - smešno.
Bilo pa bi tudi zanimivo videti, kaj na to poreče Evropsko računsko sodišče v Luksemburgu oziroma slovenski revizor na evropskem računskem sodišču Milan M. Cvikl, tudi nekdanji strankarski kolega Jelene Aleksić in Iva Vajgla, ko so bili vsi skupaj še lepo v - LDS ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoranu Janković Alenko Bratušek Bojan Traven Uroš Slak Jankom Medjo Matejem Pircem Dejanom Židanom naše včerajšnje pisanje Uroša Čuferja Tadej Slapnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Prodaja Mercatorja. To ni Zavezništvo, ampak Brezvezništvo Alenke Bratušek!