objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 28. junij 2014 ob 07:06

Evropski politiki pišejo Urški Bačovnik: Upamo, da boš lahko zdržala ...
Po minulem vrhu evropske ljudske stranke nekateri vidni tuji politiki napovedali svoje obiske pri Janezu Janši na Dobu
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Urška Bačovnik, soproga zaprtega prvaka SDS Janeza Janše, je začela prejemati tudi pisma podpore od vidnih evropskih politikov. Tako ji je "osebno pismo" poslal Joseph Daul, predsednik evropske ljudske stranke (EPP), katere članica je tudi SDS. Pismo objavljamo v nadaljevanju, Daul pa Bačovnikovi med drugim "izraža sočutje in upanje, da bo našla dovolj energije, da bo lahko zdržala to težko preizkušnjo."
Sicer pa sta predsedstvo in vrh EPP že v sredo ter četrtek v Bruslju razpravljala tudi o nastali situaciji v Sloveniji, in to kljub veliki gneči zaradi debate okoli izvolitve novega predsednika evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja. Na srečanju je bil tudi evropski poslanec SDS Milan Zver, stališče evropske ljudske stranke pa je, kot je že znano, povzel novi vodja poslanske skupine EPP v evropskem parlamentu, nemški poslanec Manfred Weber.

STALIŠČE DO SLOVENSKEGA PRAVOSODJA  SPREJETO SOGLASNO

Po naših informacijah iz SDS je bilo stališče EPP do slovenskih razmer sprva bolj diplomatsko, po usklajevanju (Manfred Weber je z nemško kanclerko Angelo Merkel to stališče usklajeval od ponedelka do srede), nato pa se je pojavila dikcija o "vprašljivi legitimnosti volitev."
Na seji predsedstva EPP je Joseph Daul javno dejal, da če bi bilo slovensko pravosodje normalno, "naš prijatelj" Janez Janša ne bi šel sedet v zapor, potem pa je - po navedbah naših virov - največ pozornosti vzbudilo vprašanje legitimnosti parlamentarnih volitev, če so pa "tik pred volitvami zaprli" prvaka opozicije in zmagovalca nedavnih majskih volitev v evropski parlament.
Vodstvo evropske ljudske stranke naj bi poskusilo tudi s pritiskom na slovensko vlado, potem pa naj bi ugotovili, da Slovenija praktično nima več vlade.
Stališče vodstva EPP je bilo sprejeto soglasno, brez nasprotovanj (vrha EPP sta se udeležila tudi Merklova ter odhajajoča predsednika evropskega sveta in komisije, Herman Van Rumpoy in Jose Manuel Barosso), kar se sicer dogaja zelo redko, pravijo poznavalci zakulisja evropske ljudske stranke.

KDO PRIDE NA DOB?

Po koncu srečanja EPP je Janša (včeraj) dobival telefonske klice posameznih predsednikov vlad in evropskih politikov, nekateri naj bi bili tudi "zgroženi". Če v nekaj dneh "ne bo zunaj," naj bi ga nekateri tuji vidni politiki prišli celo obiskat v zapor.
Spomnimo, slovensko "selektivno pravosodje" je že v sredo javno kritizirala Mednarodna demokratska zveza (IDU), ki ji predseduje legendarni predsednik avstralske vlade John Howard, podpredsednik IDU pa je aktualni britanski minister za zunanje zadeve Wiliam Hague.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Urška Bačovnik Janeza Janše Joseph Daul Jeana-Clauda Junckerja milan zver Manfred Weber Angelo Merkel Herman Van Rumpoy Jose Manuel Barosso John Howard Wiliam Hague

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Evropski politiki pišejo Urški Bačovnik: Upamo, da boš lahko zdržala ...