objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Petek, 4. julij 2014 ob 06:55

Milan Kučan: Niste še poročeni? Ne? S tem se ukvarjajte!
Ali nas začudi, da je posledica te leve politike prva slovenska premierka, katere delo bi strnili: Sem trapasta, ampak ponosna na to ...? Ne začudi nas, ugotavlja Bojan Korsika
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Že večkrat sem sklenil, da si bom oddahnil od Milana Kučana in vas, dragi bralci, ne bom v vsakem drugem ali tretjem tekstu moril z njim. Toda je že tako, da je Milan Kučan kot osebnost in politični fenomen prav gotovo "pramati" vseh afer v samostojni Sloveniji. Je mar v politiki kaj bolj metastaznega, kot da nekdo še v nedeljo kot sekretar s tajno policijo zasleduje in procesira posameznike, v ponedeljek pa kot predsednik države že začne govoriti o človekovih pravicah? Ni bolj uničujočega metastaznega vpliva na politiko, kot so takšne korenine nove države.

KUČAN SE PREDSTAVLJA IN OPOZARJA

Po drugi strani pa se Kučan, čeprav nenehno ponavlja, da ga "politika" ne zanima, kot po čudežu vedno pojavlja v središču političnega dogajanja. Tisti četrtek konec junija, pred odhodom Janeza Janše v zapor, je seveda moral vedeti, da se bodo pred ustavnim sodiščem kar trli novinarji. In meni nič, tebi nič prihiti po ulici naravnost v novinarje. Ni stopil na drugo stran ceste, kar bi storil vsak, ki ne želi odigrati kake specifične predstave, ampak naravnost v trop novinarjev.
Seveda ga je naskočila novinarka POP TV z aktualnim vprašanjem, Kučan pa je odgovoril: "Niste še poročeni? Ne? S tem se ukvarjajte."

IN POTEM VSE TIHO JE BILO

Resnično je presenetljivo, da se je vsa slovenska politična scena vedla, kot da te izjave ni bilo. Seveda so nekateri skomignili z rameni, češ, znamenje juvenilne demence. Toda  ta izjava je provokacija in besna reakcija na politični položaj, ko stvari gredo drugače, kot si misliš, da morajo, pa zalajaš na prvega človeka, na katerega naletiš. Izjava po svoji naravi spada v segment politične kanalizacije in je preračunljiva, kot so vse Kučanove izjave.
S to izjavo ne moreš obračunati neposredno, saj se tudi kot kritik hitro pogrezneš do vratu v blato. “Leva” politična scena je bila tiho, in to zaradi solidariziranja z "zgodovinskim vodjem", politiki na desni pa so se zavedali, da je vprašanje enakopravnosti žensk preveč spolzek teren, da bi ga odpirali zdaj, pred volitvami.
Tudi mediji so bili tiho, a o tem malo pozneje.
Če pa se želimo lotiti izmuzljivega in politikantskega "zgodovinskega vodje" Kučana, se ga moramo lotiti v drugačnem kontekstu - s hitrim preletom preteklosti, s katero lahko razumemo to izjavo.

DESNICA: ŽENSKA NAJ BO DOMA

Desnica je pri nas in tudi po svetu glede ženskega vprašanja precej prostodušna. "Ženska naj bo doma in ima čim več otrok." Seveda pa bog ne daj, da bi v Sloveniji kaj takega izjavljali v kamero politiki desne smeri. Ne bom špekuliral o tem, kaj bi naredili glavni mediji, na primer z Janezom Janšo, če bi izjavil to, kar je izjavil Kučan. Imamo konkreten primer Lojzeta Petrleta, ki pred leti kot predsednik stranke ni ponovno zaposlil kot sekretarko stranke gospe, ki je prišla s porodniškega dopusta.
Glavni slovenski mediji so Lojzetu Peterletu počasi in z užitkom rezali jermene s hrbta. Vse skupaj je precej zmanjšalo vpliv stranke v Sloveniji.

LEVICA: HLEBOVODI ZA ŽENSKE

Predvojni levo usmerjeni intelektualci so mi pripovedovali, da so predstavniki Komunistične stranke Slovenije na tajnih sestankih marsikatero urezali tudi na račun osvoboditve in enakopravnosti žensk. Tako so pravili, da je komunistična Sovjetska zveza praktično že osvobodila ženske njihovega suženjskega gospodinjskega dela.
V stanovanjih imajo prave "hlebovode", ki tečejo po ceveh od pekarn do stanovanj. Ženska zjutraj samo odpre loputo in na polico pade vroč hlebec belega kruha. Če odmislimo grozovito absurdnost položaja, saj je takrat v Sovjetski zvezi od lakote umiralo na desettisoče ljudi, zgodba zelo natančno opisuje položaj. Levica je na "osvoboditev žensk" vedno gledala kot na tehnično vprašanje - kako jim olajšati delo. Seveda je tudi to zelo pomembno. Toda levica ni "osvoboditve žensk" nikoli jemala kot pridobivanje družbenega vpliva žensk.
Kolikor vem, ni nobena partija, od Vladivostoka prek Portoroža do Kube, imela za svojo sekretarko ženske.
To "svetlo" tradicijo nadaljuje tudi slovenska socialno-demokratska stranka (SD), duševna, idejna in fizična naslednica Komunistične partije Slovenije. V teh kratkih dvajsetih letih, ko so zamenjali kakih dvajset imen in deset predsednikov, ni bila nikoli predsednica ali vsaj sekretarka stranke ženska.

"MEDIJSKE TOVARIŠICE"

Človek bi pričakoval, da bodo ženske, ki imajo moč in znanje, posredovale vsaj ob takšnem napadu nanje in na ves ženski spol. Tu mislim na odgovorne urednike slovenskih medijev, ki jih zaznamuje presenetljivo dejstvo, da so praktično povsod uredniki pravzaprav urednice. Ampak vse so bile tiho. To kaže na slovenske okoliščine, v katerih lahko postaneš "medijska tovarišica" samo tako, da si tovariš. Ali po francosko: za vsako medijsko "tovarišico" stoji pomemben tovariš.
V tem enotnem medijskem zboru (odgovorne urednice so na RTV, Delu, Dnevniku, Večeru, Financah, Svetu24, Gorenjskem glasu, Dolenjskem listu, Primorskih novicah) je moški urednik le na POP TV. Toda kot smo rekli, Tomaž Perovič ne kvari brazde, saj mu pred tem ni bilo treba postati "tovariš".
Mar kaj moti to podobo tišine dejstvo, da je prav Perovičeva novinarka doživela izpad Milan Kučana? Ne, ne moti!
Mar nas začudi, da je bila Spomenka Hribar, najbolj slovita intelektualka leve smeri, tiho? Ne začudi nas!
Ali se čudimo, da je prva pomembnejša političarka Katarina Kresal postala "korupcija na dveh nogah"? Ne čudimo se!
Ali nas začudi, da je posledica te "leve politike" prva slovenska premierka, katere delo bi strnili: "Sem trapasta, ampak ponosna na to ..."? Ne začudi nas!

KRAH "LEVE POLITIKE"

Kot rečeno, v tem šovinističnem izpadu Milana Kučana: "Niste še poročeni? Ne? S tem se ukvarjajte," se po eni strani zaradi osebne nelagodnosti kaže hipna želja, da nekoga prizadeneš. Po drugi strani pa je mnogo več. Kaže, kako je tako imenovana "leva" politika hipokritska in lažniva tudi do vprašanja žensk in njihovega dejanskega položaja v družbi. Ženske je "osvobodila" samo tako, da je iz "tovarišic" naredila "tovariše". Desne stranke vsaj ne lažejo, temveč v tem primeru dobrodušno povedo resnico.
 
P.S. Glede na to, da nobena od Kučanovih hčera ni poročena, srčno upam, da je Štefka K. rešila čast slovenskih žensk in svojemu možu naložila s kakšno staro marelo nekaj krepkih.
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milana Kučana Janeza Janše Janezom Janšo Lojzeta Petrleta Tomaž Perovič Spomenka Hribar Katarina Kresal Štefka K.

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Milan Kučan: Niste še poročeni? Ne? S tem se ukvarjajte!