objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 8. julij 2014 ob 06:57

Lahko volilno zmago Cerarja uničita denar in razvpiti par Senica-Kresal?!
Miro Cerar in njegova stranka pet dni pred volitvami po anketah javnega mnenja močno vodita. Zdi se, da lahko Cerarja ustavijo le še morda sporni dohodki ter povezava z Mirom Senico in Katarino Kresal
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj zvečer, točno ob 19. uri in 30 minut, je Miro Cerar na uradni spletni strani (svoje) Stranke Mira Cerarja objavil podatke o svojem premoženju, vključno z davčnimi napovedmi za zadnja štiri leta.
Večinoma gre za že znane podatke, doslej objavljene v različnih medijih ter javno dostopne številke iz projekta Supervizor (vsi zaslužki Mira Cerarja naj bi galopirali do številke enega milijona evrov), kljub temu pa določena "uganka" še vedno ostajajo finančni prihodki, ki jih je Miro Cerar za svoja svetovanja posredno in neposredno dobil od podjetij v državni lasti, prek svojih dveh statusov samostojnega podjetnika.

DVE STANOVANJI ZA DVE BIVŠI SOPROGI

Pri naštevanju premoženja Mira Cerarja nekako "manjkata" tudi dve lastniški stanovanji, ki jih je Miro Cerar ob dveh dosedanjih ločitvah kupil nekdanjima soprogama, Maji in Danici Cerar.

POSLI MIRA CERARJA Z MIROM SENICO ...

Najbolj problematično pa naj bi bilo njegovo poslovno sodelovanje z razvpitim ljubljanskim odvetnikom Mirom Senico. Po navedbah Mira Cerarja in tudi dosedanjih ugotovitvah novinarjev je Miro Cerar z odvetniško pisarno Senica posloval od oktobra 2007 do maja 2013. Miro Senica je že nekaj časa tarča številnih kazenskih in predkazenskih postopkov, 13. aprila 2013, torej v času, ko je bil Cerar še vedno pogodbeni svetovalec odvetnika Senice, pa je Senica dočakal tudi prvi prihod kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada ter hišno preiskavo.
Miro Cerar je pri odvetniški pisarni Mira Senice skupno zaslužil nekaj več kot 75 tisoč evrov oziroma dobrih 1100 evrov mesečno, kar je znašalo nekaj več od polovico siceršnje Cerarjeve plače na ljubljanski pravni fakulteti, kjer je redno zaposlen. Še več, glede na to, da Miro Cerar pravi, da je z dodatnim delom - poleg svoje redne zaposlitve - mesečno služil še okoli 2600 evrov (tukaj gre samo za svetovalne dejavnosti državnemu sektorju!), to pomeni, da je z naslova odvetniške pisarne Mira Senica prejemal skoraj četrtino vseh svojih "doslej znanih" prihodkov. Povedano drugače, Miro Cerar je bil od Mira Senice kar precej "finančno odvisen".
Zakaj sta Cerar in Senica lani maja nehala poslovno sodelovati, še ni popolnoma znano, je pa morda pomenljivo, da je Senica malo pred vstopom Mira Cerarja v aktivno politiko nekoliko prilagodil tudi uradno spletno stran svoje odvetniške pisarne, in sicer tako, da je iz rubrike "Strokovnjaki" odstranil Mira Cerarja ter pravnika Miho Juharta.
Poznavalci pravijo, da najverjetneje zato, ker so "vsi" zelo dobro vedeli, dobro vedeli, da utegne novopečenemu politiku Cerarju škodovati, če bi se še vedno "pojavljal" na njegovi spletni strani .
Neodgovorjena ostajajo tudi vprašanja, komu vse je prek odvetniške pisarne Mira Senice svetoval Miro Cerar? Cerar se tega zdaj več kakor ne spomni (in pravi, da je vse v mapah odvetniške pisarne Mira Senice), je pa zato velika verjetnost, da so bili stroški svetovanj Mira Cerarja všteti tudi v bajne pavšalne odvetniške in svetovalne pogodbe Mira Senice s številnimi državnimi podjetji. Gre pa za posamezna "strateška" podjetja, proti prodaji katerih se je med trenutno volilno kampajo že izrekel Miro Cerar.

... IN KATARINO KRESAL

Če sta odvetnik Miro Senica in Miro Cerar formalno nehala poslovati, pa Cerar (poslovno) še vedno sodeluje z Evropskim centrom za reševanje sporov, ki ga je po prisilnem umiku iz politike ustanovila nekdanja predsednica LDS in bivša ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, tudi zasebna partnerica Mira Senice. Cerar je namreč član tako imenovanega Sveta za etična vprašanja, ki - med drugim - bdi tudi nad "etičnostjo ravnavnj zaposlenih in strokovnih sodelavcev zavoda," torej najetih uslužbencev Katarine Kresal.

MENDA SE HVALI, DA BO SPET MINISTRICA

Pri tem je spet zanimivo, zakaj se je Cerar, ki prisega na "etično čistost" ter "pravno državo", sploh odločil sprejeti funkcijo znotraj zavoda, ki ga je ustanovila Kresalova glede na dejstvo, da je bila Katarina Kresal iz politike odstopljena pod težo očitkov o korupciji, ki sta jih izrekla tako računsko sodišče kot tudi Komisija za preprečevanje korupcije.
No, prav Miro Senica in njegova partnerica Katarina Kresal se zdaj "pojavljata" tudi kot akterja volilne kampanje Mira Cerarja. Senica naj bi v določenih krogih "dajal vedeti", da financira kampanjo Stranke Mira Cerarja, čeprav v stranki uradno navajajo, da odvetnika Senice ni med donatorji predvolilne kampanje SMC. Katarina Kresal pa naj bi se po Ljubljani "hvalila", da bo postala ministrica v Cerarjevi vladi. Kresalova je te govorice sicer že zanikala, s posebnim pismom, objavljenim v tedniku Reporter, vendar je te govorice slišati iz različnih virov, zato je verodostojnost demantija Kresalove močno vprašljiva.
Ob tem je namreč dodatno pomenljivo, da se ravno v tem času Katarina Kresal spet pojavlja v nekakšnih velikih intervjujih (denimo v reviji Ona Plus, ki jo izdaja časopisna hiša Delo), kjer Kresalova na dolgo in široko razpreda o vseh mogočih zadevah, od politike do ljubezni.
Mimogrede, ena od članic sveta za pravna vprašanja pri Evropskem centru za reševanje sporov je tudi podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betteto, ki je, spomnimo, pred nekaj dnevi na vrhovnem sodišču zavrnila tako imenovano nadzorstveno pritožbo Janeza Janše in odvetnika Francija Matoza zaradi vodenja postopka pri reševanju zahteve za varstvo zakonitosti, ki sta jo Janša in Matoz v zadevi Patria vložila na vrhovno sodišče.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar podatke o svojem premoženju maji Danici Cerar Mirom Senico Miho Juharta Katarina Kresal Nina Betteto Janeza Janše Francija Matoza

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lahko volilno zmago Cerarja uničita denar in razvpiti par Senica-Kresal?!