objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 14. julij 2014 ob 11:44

Najbolj verjetna koalicija: SMS+Desus+SD+ZaAB = 56 glasov
xy
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Najbolj verjetna vladna koalicija, ki se kaže iz (sicer še vedno neuradnih) volilnih rezultatov nedeljskih parlamentarnih volitev, je tako imenovana levosredinska koalicija med Stranko Mira Cerarja, upokojensko stranko Desus, Socialnimi demokrati in Zavezništvom Alenke Bratušek. Kljub izjemni zmagi Mira Cerarja in veikanskemu moralnemu mandatu, ki ga je dobil na volitvah, pa veliko možnosti za sestavljanje koalicij vendarle nima, predvsem zato, ker pač ni mogoča velika koalicija z Janševo SDS, po drugi strani pa se v državni zbor ni uspelo uvrstiti Slovenski ljudski stranki, kar bi skoraj zanesljivo precej spremenilo razdelitev poslanskih mandatov ter posledično tudi sklepanje koalicij.
Omejeno možnost maneverskega prostora in sklepanja koalicij, ki se "ponujajo" Miru Cerarju, pa daje več moči manjšim strankam, ki bodo za vstop v vlado izpogajale bistveno več, kot jih sicer pripada in gre podlago volilnih rezultatov.
Med pogajanji se bo tudi videlo, kam sploh meri Miro Cerar, kdo pravzaprav sestavlja njegovo stranko in še zlasti, kakšne so ambicije nekaterih vidnih članov SMC.
Samo primer. Čeprav volilna zmaga Stranke Mira Cerarja skoraj izključno rezultat pojave (mita, imidža ... Mira Cerarja) in terenskega dela Petra Jamnikarja, nekdanjega generalnega sekretarja LDS, je v medijih, predvsem na televiziji, vedno bolj opazna tudi vloga Milana Brgleza, profesorja in Fakulteti za družbene vede 
 
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mira Cerarja Janševo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Najbolj verjetna koalicija: SMS+Desus+SD+ZaAB = 56 glasov