objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 15. julij 2014 ob 06:59

Prvi signali. Cerar ne bi vzel Bratuškove in Erjavca, raje Židana in NSi
Koalicija med SMC, SD in NSI bi imela resda manj glasov kot koalicija SMC-Desus-ZaAB, toda imela bi bolj zveste in preverjene poslanske glasove ter podobo preseganja politični polov med levico in desnico
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po prvih resnih informacijah, ki prihajajo iz krogov blizu Mira Cerarja, je slišati, da si Cerar znotraj vladne koalicije "manj želi" Karla Erjavca in stranko Desus ter Zavezništvo Alenke Bratušek, bolj pa koalicijo s Socialnimi demokrati in Novo Slovenijo. Koalicija med SMC, SD in NSi bi imela resda manj glasov kot koalicija SMC-Desus-ZaAB  (prva 47, druga pa 50), toda imela bi neprimerno bolj zveste in preverjene poslanske glasove ter podobo preseganja političnih polov med levico in desnico, tako rekoč značaj in pomen "velike koalicije", kar bi Cerarju dodalo pridih politike pokojnega Janeza Drnovška.
Če bi Miru Cerarju med pogajanji, ki sledijo in za katera še ni jasno, ali bodo kratka ali dolgotrajna, uspelo pridobiti NSi ter mirno zaobiti Desus, predvsem pa zavrniti Zavezništvo Alenke Bratušek, bi bil to njegov drugi veliki met. Prvi je bil namreč prepričljiva volilna zmaga.
Predvsem kar zadeva ZaAB, stranko, katere ambicije so skoraj identične ambicijam stranke Zares iz leta 2008, ko je pod vodstvom Gregorja Golobiča želela zakulisno dirigirati vlado Boruta Pahorja. Znotraj Zavezništva Alenke Bratušek so se skoncentrirali (konkretni Golobičevi) ljudje, ki so zrušili že nekaj vlad in političnih strank, od vlade Toneta Ropa in LDS, potem Pahorjeve vlade, pred nekaj meseci pa "samo sesuli" vlado Alenke Bratušek z razkolom Pozitivne Slovenije. Poimensko gre za ene in iste ljudi, ki so se v minulih letih selili iz stranke v stranko, ustanavljali nove in nove, svoj način dela na levici pa javno demonstrirali tudi med nedavno predvolilno kampanjo v silovitih verbalnih napadih Alenke Bratušek na Mira Cerarja. Že takrat je bilo iz Cerarjeve stranke slišati, da je Bratuškova "šla čez rob."
Še nekaj je značilno za to "politično frakcijo", kar mora imeti Cerar vselej pred očmi. So rojeni "izdajalci". Če je Golobič izdal Pahorjevo vlado, Bratuškova pa Zorana Jankovića, se tudi pri Miru Cerarju ne bodo ustavili.

CERARJU ŽE ODSVETUJEJO NOVO SLOVENIJO

Imajo pa velik vpliv na mainstream medije, kjer Delo že povsem odkrito, Dnevnik pa malo bolj prefinjeno, Miro Cerarju modro "svetujejo" dve "trdni" levosredinski koaliciji: SMC-Desus-ZaAb in SD, pri čemer bi na Dnevniku, časopisu, ki si ga po vplivu delita dva, Gregor Golobič (politiko) in Borut Jamnik (gospodarstvo), Socialne demokrate še najraje poslali kar direktno v opozicijo. Torej samo SMC-Desus in ZaAB.
Izbranim novinarjem Dela in Dnevnika tudi ni prav nič nerodno, ko v eni sapi zagovarjajo preseganje političnih razdorov, pod drugi strani pa Cerarja potiskajo v ekskluzivno levo vlado.

GOLOBIČ V PANIKI

Da bodo skorajšnja pogajanja med Zavezništvom Alenke Bratušek in Mirom Cerarjem močno obremenjena z lobiji in pravim ozadjem ZaAB, je včeraj na Planet TV (v prenovljeni informativni oddaji Danes, ki jo je premierno vodil Uroš Slak) posredno priznal tudi Cerar, ki pa upa in pričakuje, da se bo Bratuškova le prestavila na nivo "višjih političnih standardov." Miro Cerar pa je že v nedeljo zvečer, po objavi volilnih rezultatov, dejal, da bo njegova stranka želela državnotvorno ministrstvo za finance, ki je tudi edino ministrstvo, ki ga je Cerar doslej omenil. No, to pa je tudi resor, ki ga zase hočejo lobiji stranke ZaAB, za obvladovanje "zadnje faze privatizacije," prevzela pa naj bi ga Alenka Bratušek, čeprav si Bratuškova intimno menda še vedno najbolj želi postati evropska komisarka. Po teh reakcijah Mira Cerarja ni čudno, da Gregor Golobič izgublja živce in po twitterju panično blati posamezne novinarje, ki razkrivajo politična zakulisja.
Če bi Miro Cerarju res uspelo sestaviti vlado brez Desusa in ZaAB, bi hkrati dosegel še dva dodatna politična učinka. Desus bi se znotraj opozicije počasi marginaliziral, čeprav bi ga Erjavec razglasil za največjo levo stranko, Zavezništvo Alenke Bratušek pa bi se znašlo na robu političnega preživetja. Da Golobičeve stranke v opoziciji ne znajo preživeti, nazadnje dokazuje primer stranke Zares.
Mimogrede, Alenka Bratušek se je zdaj za nekaj dni "umaknila" v tujino.
Po drugi strani Nova Slovenija na čelu s predsednico Ljudmilo Novak nestrpno pričakuje pogajanja z Mirom Cerarjem, ker naj bi imeli "najboljši" gospodarski program, delo medijsko slavnega ekonomista Rada Pezdirja. Čeprav strategi Nove Slovenije vedo, da jih bo Janševa SDS pri morebitnem "paktiranju" s Cerarjem strahovito napadla, vendar tokrat pri NSi menda ne mislijo več popustiti ...
Bo pa moral Miro Cerar sprva še "konsolidirati" tudi svojo stranko. Za zdaj še ni jasno, verjetno niti njemu ne, kdo so vsi ti poslanci (36 jih je), ki so bili v nedeljo na njegovi listi izvoljeni v parlament. Pri stranki Mira Cerarja se pravzaprav zaenkrat ve samo to, da sta za prepričljivo volilno zmago zaslužna (poleg vseh okoliščin) tako imenovani "mit" Mira Cerarja in terensko delo nekdanjega generalnega sekretarja LDS Petra Jamnikarja.

BRGLEZ, CERARJEV MEFISTO?!

Medtem ko se Jamnikar izrazito drži v ozadju in ne daje izjav, pa poleg Cerarja nastopa tudi član izvršilnega odbora Milan Brglez, sicer profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Zanj se govori (ali ve), da naj bi ciljal na stolček ministra za zunanje zadeve (kar že nekaj časa pripovedujejo tudi na sedežu zunanjega ministrstva v Mladiki), na politični sceni pa se je prvič znašel kot predsednik komisije FDV, ki je Alenki Bratušek strokovno potrdila, da njena magistrska naloga kakor "ni plagiat." Pozornejši opazovalci dogajanja okoli Cerarja so morda tudi že opazili, da je Milan Brglez edini znotraj stranke SMC, ki si - poleg Mira Cerarja - upa novinarjem dajati javne izjave. Pa ne samo to, Brglez občasno celo "popravlja" besede Mira Cerarja, zato mu nekateri že pravijo "Cerarjev Mefisto" ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mira Cerarja Karla Erjavca Janeza Drnovška Gregorja Golobiča Boruta Pahorja Toneta Ropa Alenke Bratušek Zorana Jankovića borut jamnik Uroš Slak Ljudmilo Novak Rada Pezdirja Janševa Petra Jamnikarja milan brglez

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Prvi signali. Cerar ne bi vzel Bratuškove in Erjavca, raje Židana in NSi