objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 16. julij 2014 ob 06:59

Evrokomisar-ka. Kako ustaviti Alenko Bratušek ali postaviti Mojmirja Mraka?
Njen scenarij. Odhajajoča predsednica vlade bi na eni od vladnih sej do konca julija najraje samo sebe predlagala za novo evropsko komisarko
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnji prepričljivi izvolitvi Jeana-Clauda Junckerja za novega predsednika evropske komisije (v evropskem parlamentu je dobil 422 glasov, proti jih je bilo 250, zanj pa so glasovali tudi vsi evropski poslanci iz Slovenije) se pri nas začenja zadnja faza kadrovskega spopada za mesto evropskega komisarja iz Slovenije, funkcijo, ki jo je dva mandata zapored opravljal Janez Potočnik.
Vlada Alenke Bratušek je včeraj uradno sporočila, da bodo evropskega komisarja izbrali na eni od sej te vlade še do konca julija, ker naj bi tako zahtevali roki za sestavo nove evropske komisije. Hkrati pa odhajajoča predsednica vlade Alenka Bratušek niti ne skriva več svojega scenarija, da bi evropska komisarka postala kar sama, da bi torej "njena vlada" imenovala njo, ali drugače - Bratuškova bi na funkcijo, ki mesečno prinaša 21 tisoč evrov plače, plus kopico finančnih in drugih privilegijev, postavila kar samo sebe?!
Spomnimo, tako imenovane "evropske ambicije" Alenke Bratušek so postale znane že pred razpisom predčasnih parlamentarnih volitev, ko naj bi jih "po nerodnosti" izdal "preveč hvalisavi" vodja njenega kabineta Jernej Pavlič.

POTREBUJE ERJAVCA, ŽIDANA IN VIRANTA

Bratuškova za (svoje) imenovanje tehnično sicer potrebuje zgolj večino glasov ministrov in ministric znotraj vlade. Lobiranje že poteka, poskus Alenke Bratušek, da bi postavila "samo sebe", pa je seveda nov dosežek slovenske politične blaznosti, in tudi daleč pod mejo dobrega okusa. Še edino, kar bi pri tej bizarni samokandidaturi lahko šlo na roko Alenki Bratušek, je stališče Jeana-Clauda Junckerja, da naj bo na funkcijah znotraj nove evropske komisije vsaj 40 odstotkov žensk.
Tarča lobiranja, kjer Bratuškova potrebuje pristanek "koalicijskih partnerjev", to je Karla Erjavca, Dejana Židan in Gregorja Viranta, je tudi "že rahlo pozabljen," ampak še vedno aktualen minister za notranje zadeve - Virant, ki naj bi pri tem tudi sam računal na kakšno delovno mesto znotraj evropske unije, menda v Svetu Evrope.

VLADA NE, EVROPA JA

Bodoči mandatar Miro Cerar o tem zaenkrat še molči, se je pa pojavilo ime še enega kandidata, znanega ekonomista Mojmirja Mraka. Po nekaterih informacijah naj bi Cerar sicer nekoga "že imel v mislih," izbranega, ni pa znano, ali je to ravno - Mrak, ki ga omenjajo tudi kot enega od kandidatov za funkcijo finančnega ministra.
Tisti, ki Mojmirja Mraka bolje poznajo, pravijo, da Mrak pač nikoli ne bo vzel ponujenega mesta ministra za finance (nenazadnje tudi zaradi razmeroma nizke plače), čeprav res vedno velja za najbolj zaželeno ime za finančnega ministra. "Lovijo" ga vsi mandatarji levosredinskih vlad, tudi pokojni Janez Drnovšek ga je hotel imeti na tej funkciji.
Bi pa Mojmir Mrak, tako naši viri, zanesljivo "vzel" mesto evropskega komisarja. Že pred leti se je tedanjemu predsedniku vlade Borutu Pahorju ponudil za funkcijo podpredsednika Evropske investicijske banke (EIB), vendar je Pahor takrat "moral" predlagati Toneta Ropa.
Poleg Alenke Bratušek in Mojmirja Mraka pa ne smemo kar tako odpisati dosedanjega evropskega komisarja Janeza Potočnika, ki naj bi kot argument za svoj že tretji komisarski mandat ponujal tudi možnost imenovanja za podpredsednika evropske komisije, po nekakšnem seniorskem principu, saj bi bil - unikatno - komisar tretjič zapored.
No, tudi Janeza Potočnika nekateri omenjajo kot novega finančnega ministra, čeprav so poznavalci prepričani, da tudi Potočnik za tako "nizko" ministrsko plačo ne bo nikoli delal ničesar takšnega, kjer bi se moral pretirano izpostavljati.
Mimogrede, po koncu prvega mandata je bil Janez Potočnik napol uradno ocenjen kot "najslabši" evropski komisar znotraj komisije, ki jo je vodil Jose Manuel Barosso, pred nekaj meseci pa je Bratuškova ponujala Potočniku, naj kandidira za evropskega poslanca na listi Pozitivne Slovenije, da bi tako - seveda zase - sprostila funkcijo evropskega komisarja.

DANES PAHOR-CERAR TUDI O BRATUŠKOVI?!

Danes se bosta po nedeljskih volitvah tudi prvič sestala predsednik republike Borut Pahor in veliki zmagovalec volitev Miro Cerar.
Poznavajoči politično agendo ne dvomimo, da bo beseda stekla tudi o tem, kako skadrovati novega evropskega komisarja, ki ne bo - Alenka Bratušek ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jeana-Clauda Junckerja Janez Potočnik Alenke Bratušek Jernej Pavlič Karla Erjavca Dejana Židan Gregorja Viranta miro cerar Mojmirja Mraka Janez Drnovšek Borutu Pahorju Toneta Ropa Jose Manuel Barosso

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Evrokomisar-ka. Kako ustaviti Alenko Bratušek ali postaviti Mojmirja Mraka?