objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 17. julij 2014 ob 06:57

Bratuškova praktično blokirana. Erjavcu in Židanu namig - ne je podpreti!
Poleg Mojmirja Mraka, Alenke Bratušek in Janeza Potočnika se med kandidati za evropskega komisarja omenjajo še Milan Zver, Tone Rop, Igor Senčar, Anja Kopač Mrak in celo Nataša Pirc Musar
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Imenovanje novega "slovenskega" evropskega komisarja se spreminja v politično farso odhajajoče predsednice vlade Alenke Bratušek, glede na to, da se vse skupaj dogaja tudi pred očmi uradnega Bruslja, pa na vnovično blamažo slovenske politike.
Bratuškova je - včeraj - prav iz Bruslja, na predvečer zasedanja Evropske unije, prek medijev sporočila, da ni izključeno, da bi jo lahko (njena) vlada, ki opravlja samo še tekoče posle, predlagala za kandidatko za evropsko komisarko. Tako je prvič tudi sama potrdila poročanje medijev, da lobira za omenjeno funkcijo, pri čemer "zvito" igra na karto ženskega spola, češ na vodilnih položajih znotraj unije bi moralo biti čim več žensk, tudi komisark. Posamezna področja, ki naj bi jih pokrival slovenski evropski komisar, po njenem komisarka, pa so, vsaj po najnovejšem mnenju Bratuškove, regionalna politika, proračun (to je kakor "njeno" področje) in promet.

ERJAVEC, ŽIDAN IN VIRANT PREDVIDOMA PROTI BRATUŠKOVI

Po drugi strani je najverjetnejši kandidat za mandatarja Miro Cerar po srečanju s predsednikom države Borutom Pahorjem dokaj kar jasno povedal, da se mora vlada Alenke Bratušek glede imenovanja slovenskega komisarja v Bruslju posvetovati z njegovo stranko in drugimi strankami, ki so bile na nedeljskih volitvah izvoljene v državni zbor.
Po naših informacijah pa Bratuškovi "samoimenovanje" na vladi očitno le ne bo uspelo. Karl Erjavec in Dejan Židan naj bi tako že dobila "namige" Mira Cerarja, naj na vladi ne podpreta imenovanja Alenke Bratušek, sicer bo to "ogrozilo njun status" v prihajajočih koalicijskih pogajanjih. Denimo, če bi Erjavec in Židan kot ministra ter liderja strank vladne koalicije, ki opravlja tekoče posle, na seji vlade glasovala za imenovanje Alenke Bratušek, bi lahko "osebno" ostala zunaj bodoče vlade Mira Cerarja, čeprav bi tako Desus kot Socialni demokrati postali sestavni del Cerarjeve koalicije.
Nekateri poznavalci se sicer čudijo, da mora Cerar tovrstne namige Erjavcu in Židanu sploh posredovati, saj bi lahko - v teh okoliščinah - že sama "pogruntala", da imenovanja Alenke Bratušek pač ne moreta podpreti.
Tik pred zdajci je Bratuškovo "izdal" tudi trenutno še minister za notranje zadeve Gregor Virant. Tako je Virant nekaterim medijem včeraj zvečer sporočil, da mora vlada Alenke Bratušek novega slovenskega komisarja v Bruslju imenovati po posvetovanju z Mirom Cerarjem.
Vlada naj bi omenjeno imenovanje sicer izvedla enkrat do konca julija, ni pa to predvideno na današnji seji.
No, danes na seji tudi ne bo Alenke Bratušek, ker je še vedno v Bruslju.
Po naših informacijah je proti imenovanju Bratuškove za evropsko komisarko tudi Borut Pahor, zato je Alenka Bratušek tako rekoč politično povsem blokirana. Pahor naj bi iskal tudi bolj diplomatsko možnost imenovanja, podobno tisti, ki sta jo uporabili Poljska in Francija. Po tem scenariju bi Slovenija v Bruselj predlagala tri kandidate, opremljene z "dosjeji" in predlaganimi resorji, dokončno odločitev pa bi prepustili novemu predsedniku evropske komisije Jeanu-Claudu Junckerju.

ŠE VEČ KANDIDATOV, OD ZVERA DO PIRC MUSARJEVE

Se pa, poleg znanega ekonomista Mojmirja Mraka, Alenke Bratušek in dosedanjega evropskega komisarja Janeza Potočnika (kar smo že poročali), pojavlja še nekaj drugih kandidatov. Stranka SDS je že predlagala evropskega poslanca Milana Zvera, "na polno" lobira Tone Rop (predvsem poskuša priti do Mira Cerarja), močno lobira državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Igor Senčar (tudi kot tihi favorit Nove Slovenije), pri Pahorju pa se je oglasila še odhajajoča ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, kot kandidatka Socialnih demokratov (no, šlo naj bi bolj za njeno solo akcijo), vendar naj bi potem od te ideje odstopila. Nekateri pa znova omenjajo tudi Natašo Pirc Musar, ki se je včeraj na svojem facebook profilu poslovila s funkcije informacijske pooblaščenke ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek, miro cerar Borutom Pahorjem karl erjavec Dejan Židan Gregor Virant Jeanu-Claudu Junckerju Mojmirja Mraka Janeza Potočnika kar smo že poročali ) Milana Zvera Tone Rop igor senčar Anja Kopač Mrak Natašo Pirc Musar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bratuškova praktično blokirana. Erjavcu in Židanu namig - ne je podpreti!