objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Petek, 18. julij 2014 ob 06:00

Slavoj Žižek, plagiator in še revščina
Da je Cerar (upravičeno) kritičen do nekoga, ki sedi v zaporu (Janša), ne zahteva veliko poguma. Da bi bil kritičen do Kučana, pa bi potreboval drugačen pogum. Pa ga nima, saj je Kučan Cerarjev Žižek
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Spominjam se, da se je v starih dobrih časih stare Jugoslavije vlagalo ogromno "političnega dela" v gmotno enakost med ljudmi, proti neupravičenemu bogatenju, razkošju itd. kot eni od podstati socializma. V oči je seveda bodel kontrast in neverjetno razkošje, v katerem se je osebno valjal Josip Broz Tito. Kot kak brunejski princ.
Ljudje so takrat v varnem zavetju domov in s kozarčkom več v sebi razpravljali tudi o teh absurdih. Seveda si tega, da je Tito čisti populist, hipokrit in da se iz vseh dela norca, ni upal reči nihče. In ljudstvo je uganilo ta pravo: je že res, da je razkošja okoli Tita veliko, toda Tito je naredil tako veliko za vse narode Jugoslavije, da si to vsekakor zasluži. To je neverjetno absurden lacanovski "kompromis" in čudno se mi zdi, da Slavoj Žižek ni namenil temu paradoksu kakšne knjige.
Na ta absurd sem pomislil, ko je Newsweek označil Slavoja Žižka za plagiatorja.

SLAVOJ ŽIŽEK, SUPERSTAR

Da ne bo nesporazumov, Žižek je vsekakor osebnost, ki je ena od ikon svetovne intelektualne srenje. Verjetno v zgodovini ni Slovenca, ki bi bil bolj mednarodno prepoznaven, kot je Žižek. Prav tako je v tako imenovani "infotainment" dodal nov pomen. Drznem si reči, da je tisto, kar je papež Wojtyla naredil za verski "infotainment", naredil Žižek na področju filozofskega "infotainmenta". Skratka, ni dvoma o Žižkovi resnični veličini.

SLAVOJ ŽIŽEK - TITO IN SLOVENSKA "INTELEKTUALNA ELITA"

Izraz intelektualna elita smo postavili v narekovaje. To elito bi namreč v najširšem smislu lahko definirali kot izbrance naroda, ki zaradi svojega privilegiranega položaja in osebnih lastnosti (intelektualni pogum, družbena angažiranost, obramba osnovnih civilizacijskih postulatov, ne glede na politično ali versko pripadnost) zasluži to ime. Toda slovensko intelektualno elito, ki sebe imenuje "leva" ("desne" praktično ni), označuje le malo ali nič takšnega. Predvsem je tiho v obrambi svojih vrtičkov in molči ob družbenih nepravilnostih.
In ta (pritlehna) politična elita ima Slavoja Žižka za svetnika, nedotakljivega božjega odposlanca slovenskega naroda v tujem svetu. V tej božanskosti ga lahko primerjamo samo z Milanom Kučanom, saj je tudi njega slovenska (leva) politična elita od vekomaj nekritično sprejemala.
Ni čudno, da je Darko Štrajn, predsednik rajnke Liberalne akademije, togotno dvignil roke, ko je nekdo postavil vprašanje, zakaj dobiva Slavoj Žižek redno profesorsko plačo, v Sloveniji pa je le enkrat ali dvakrat na leto. Saj že poznate argument: Žižek je toliko naredil za Slovenijo, da si takšno plačo zasluži, čeprav ne dela. Skratka, Tito. Drugo vprašanje pa je, zakaj si Žižek dovoli izplačevati (slovensko) profesorsko plačo, saj v Londonu ali New Yorku očitno ne hodi po McDonald’sih.
In v to pritlehno, barakarsko kloako slovenske politične elite je kot tiha bomba udarila vest, da je Newsweek (ugledni ameriški tednik) označil Slavoja Žižka za nič manj kot za plagiatorja. Zadrega je bila toliko večja, ker za Newsweek resnično težko rečemo, da je glasnik konservativne internacionale, kar bi elegantno rešilo problem.

SLAVOJ ŽIŽEK, PLAGIATOR

Newsweek je na podlagi primerjave treh odstavkov ugotovil, da je Žižek plagiator. Avtor se seveda ni ukvarjal s tem, koliko odstotkov je še mogoče prepisati, zavestno ali  nezavedno, da še nisi plagiator.
Kot je to "znanstveno" ugotavljal Milan Brglez s Fakultete za družbene vede v primeru, ko je "rešil" plagiatorstva Alenko Bratušek. Saj veste, Milan Brglez ob Miru Cerarju: "Ni nam vseeno, za vladavino prava gre!" To je resnično pravi somrak slovenske politične elite, celo tako pritlehne, kot je ta. Kritičen do Brgleza et consortes je bil le dr. Rudi Kocijančič.
Žižek se je oglasil šele po dveh dneh in nespretno nekaj pleteničil, češ da je le prepisal odstavke od prijatelja, ki ga je opozoril na avtorja recenzije, in ni vedel, da so to v bistvu dobesedni odstavki avtorja. Zakaj tega ni objavil, ko je to ugotovil?
Za "svetnika" zelo nespretno in nerodno, še huje pa za njegove "sledilce" v Sloveniji, intelektualno elito in njen še pritlehnejši del, urednike glavnih medijev.

SLAVOJ ŽIŽEK IN MEDIJI

Prav groteskna je bila zadrega glavnih medijev (Dnevnik, Delo, Večer in elektronske izdaje), saj dolgo ni nihče ničesar objavil. Minimalni standardi bi zahtevali, da se trditev Newsweeka takoj objavi in doda kak komentar, po možnosti kakšnega intelektualca, profesorja. Toda ne, vse je bilo tiho. Še več, glavni mediji so objavili zgolj Žižkov odgovor na Newsweekove trditve, in to samo v elektronskih izdajah.
Kaj naj rečem? Intelektualno so preprosto počepnili pred Slavojem Žižkom. Hudobni tujci so jim hoteli vzeti njihovega Tita.

STANJE DUHA IN SLAVOJ ŽIŽEK

Od slovenskih "intelektualcev" se seveda ni nihče oglasil. Ne mislim, da je treba Žižka vreči v blato, kritični pretres pa seveda potrebuje. Saj ni Tito. Bomo videli, kako se bo odzvala mednarodna intelektualna druščina.
Odziv (popolna tišina) kaže na stanje duha v Sloveniji med intelektualno elito in je sindrom stanja, v katerem so vsi tiho ob očitnih družbenih nepravilnostih. Edina izjema je Matevž Krivic, pravzaprav institucija, ki rešuje čast slovenske intelektualne elite.
Pogum biti kritičen do družbenih dogajanj je osnova zdrave družbe in gibalo napredka. Odsotnost poguma in kritičnosti je drug izraz za gnitje in zastoj, ki ju doživljamo v Sloveniji.
P.s.:
Ob tem me najbolj fascinira Fakulteta za družbene vede. Trdi nedemokratični režim je pred desetletji s te fakultete pometel na cesto nekaj profesorjev.
Danes, v parlamentarni demokraciji, ta fakulteta ne samo, da ni kritična praktično do ničesar, ampak je naravnost zlizana s tisočerimi jeziki z oblastjo.
Pa tudi pravna fakulteta z Mirom Cerarjem ni od muh. To, da je Cerar (upravičeno) kritičen do nekoga, ki je v zaporu (Janez Janša), pač ne zahteva veliko poguma. Da bi bil kritičen do Milana Kučana, ki zaradi osebnih interesov svoje kolone vleče vso Slovenijo v brezno, pa bi potreboval čisto drugačen pogum.
Pa ga nima, saj je Milan Kučan Cerarjev Slavoj Žižek.
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
josip broz tito Slavoja Žižka Wojtyla Milanom Kučanom Darko Štrajn milan brglez Alenko Bratušek Miru Cerarju Rudi Kocijančič matevž krivic Janez Janša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slavoj Žižek, plagiator in še revščina