objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 20. julij 2014 ob 07:50

Dobra novica. Med kandidati za evrokomisarja tudi pisatelj Drago Jančar
Sprenevedanje Anje Kopač Mrak. Četrtek - javno demantira naše pisanje, da se poteguje za komisarko v Bruslju, češ gre za govorice, naslednji dan pa je že na spisku uradnih kandidatov stranke SD
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Med kandidati za novega slovenskega komisarja v Bruslju naj bi se znašel tudi pisatelj Drago Jančar, predlagata pa ga bivši programski direktor Evropske prestolnice kulture v Mariboru Mitja Čander in solastnik oglaševalske agencije Spem ter publicist Božidar Novak.
"Slovenci smo zaradi kulture, Drago Jančar pa je najbolj prevajani živeči slovenski pisatelj, preveden je v večino evropskih jezikov, član SAZU, on je liga Jacka Langa, nekdanjega legendarnega francoskega kulturnega ministra, in že četrt stoletja hodi po okroglih mizah, kjer govori o perspektivah evropske unije," pravi Božidar Novak.
Mitja Čander, tudi sam znan pisatelj in pesnik, pa dodaja, da se "okrog izbire slovenskega evrokomisarja trenutno v javnosti kreira slika, ki je v nasprotju z večinsko voljo volivcev - in sicer, da so za to mesto predestinirani etablirani politični obrazi. Potrebno pa je stopiti korak nazaj in se vprašati, kaj lahko Slovenija sporoči z izbiro polja in konkretnega človeka v Evropi in lastnim državljanom.
Naša priložnost je kreativnost, od tod izobraževanje in kultura ali znanost."
Po scenariju Novaka in Čandra bi Drago Jančar kot evropski komisar pokrival področje kulture in izobraževanja. Po naših informacijah je Novak že stopil v stik s posameznimi vodilnimi politiki Stranke Mira Cerarja, obstaja pa strah, kot je slišati, da bo Društvo slovenskih pisateljev pod vodstvom predsednika Vlada Žabota kot njihovega kandidata za evropskega komisarja določilo kar "nekega" literata, ki pa ne bo - Drago Jančar.

BRATUŠKOVA SE JE MALO POTEGNILA NAZAJ

Medtem se je pod pritiskom javnosti ter po izjavah nekaterih politikov "malo" nazaj potegnila odhajajoča predsednica vlade Alenka Bratušek, ki naj bi na petkovi seji sveta Zavezništva Alenke Bratušek, zaprti za javnost, povedala, da se sama ne namerava predlagati za evrokomisarko, bi pa šla v Bruselj, če bi jo predlagali drugi in če bi o tem obstajal dogovor v vladi.
No, tega dogovora znotraj njene vlade ne more več biti.

GLAS ZA POTOČNIKA JE GLAS ZA VIRANTA

Spomnimo. Med etabliranimi politiki pa - poleg Alenke Bratušek - kar vrvi od kandidatk in kandidatov za komisarja, ki prinaša mesečno plačo 21 tisoč evrov ter številne druge, tudi finančne privilegije. Ponujata se minister za zunanje zadeve in prvak Desusa Karl Erjavec (ampak tudi on znotraj vlade nima podpore) in celo odhajajoči minister za notranje zadeve Gregor Virant, če se govori, da Virant bolj stavi na tretji evrokomisarski mandat Janeza Potočnika, ker naj bi potem - prek njega - imel dogovor, da bi dobi visoko uradniško mesto znotraj Sveta Evrope. Ali drugače, "glas" za Potočnika je glas za Gregorja Viranta. Socialni demokrati predlagajo tri kandidate, ministrico za delo, družino in socialne zadeve Anjo Kopač Mrak (mimogrede, na njenem primeru se lepo vidi, kako se naši politiki sprenevedajo: ko smo v četrtek zjutraj objavili, da se tudi ona ponuja za evropsko komisarko, je pred televizijskimi kamerami to demantirala, češ da gre za govorice, po seji kolegija predsednika SD Dejana Židana - no, v petek pozno popoldne pa se je že znašla na spisku uradnih kandidatov, ki jih predlaga SD ...), evropsko poslanko Tanjo Fajon (bodite pozorni, Fajonova se bo pozneje pojavila tudi kot kandidatka SD za zunanjo ministrico) in stalnega slovenskega predstavnika na sedežu Evropske unije Rada Genoria. Stranka SDS je že pred časom predlagala evropskega poslanca Milana Zvera, "tihi" izbranec Nove Slovenije pa naj bi bil državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Igor Senčar.
Še naprej lobira tudi Tone Rop, vendar nima praktično nobenih možnosti, zdaj že bivše informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar pa nihče več niti ne - omenja.
Po zadnjih informacijah "etablirani politiki" odrekajo morebitno podporo tudi znanemu ekonomistu Mojmirju Mraku, menda "za kazen", ker doslej ni želel sprejeti nobene funkcje v Sloveniji, s pomočjo civilnodružbenih gibanj, posameznikov in medijev pa se "trži" tudi nekdanji primorski minister za promet Marko Pavliha. Pavliha je v enem od svojih spletnih esejev med drugim "pojamral", da je imel na to temo predviden pogovor z Alenko Bratušek, vendar že pred nekaj meseci, ko je bil sestanek odpovedan zaradi žleda, novega termina pri predsednici vlade pa ni več dobil ...
Zmagovalec predčasnih parlamentarnih volitev Miro Cerar se glede imen posameznih kandidatov za novega evropskega komisarja, ki krožijo po medijih ter političnih kuloarjih, še ni izjasnil, razen tega, kar je povedal podpredsednik stranke SMC, Milan Brglez, da Alenka Bratušek ni primerna. Sicer pa je Cerar do sredine prihodnjega tedna na - dopustu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
drago jančar Mitja Čander Božidar Novak Jacka Langa Vlada Žabota Alenka Bratušek karl erjavec Gregor Virant Janeza Potočnika Anjo Kopač Mrak zjutraj objavili Dejana Židana Tanjo Fajon Rada Genoria Milana Zvera igor senčar Tone Rop Nataše Pirc Musar Mojmirju Mraku marko pavliha miro cerar milan brglez ni primerna

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dobra novica. Med kandidati za evrokomisarja tudi pisatelj Drago Jančar