objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 22. julij 2014 ob 06:43

400 milijonov proračunske luknje, oni pa samo rešujejo svoje osebne finance
Mitja Mavko, državni sekretar na ministrstvu za finance, ki je po volji vlade dobil novo službo v Londonu, naj bi poslej na slabi banki, kot neizvršni direktor, dobival še dodatnih 8.500 evrov - mesečno
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Odhajajoča predsednica vlade Alenka Bratušek (ki se je med predvolilno kampanjo nonšalantno hvalila, da je "rešila" državo) in minister za finance Uroš Čufer bodoči vladi in državljanom zapuščata dodatnih 400 milijonov evrov globoko proračunsko luknjo. To so prejšnji teden razkrili posamezni mediji, no, drugi mediji o tem še vedno molčijo, za nastalo situacijo krivi politiki pa medtem - namesto proračuna - rešujejo svoje osebne finance ... oziroma družinske proračune.

ČUFER MENDA SAMO ŠE IŠČE SLUŽBO, V NLB SE NE BI VRNIL

Bratuškova bi iz države, ki jo je, kot trdi, "rešila", še najraje pobegnila na funkcijo slovenskega komisarja v Bruslju (21 tisoč evrov mesečne plače, plus dodatni privilegiji), tudi Čufer se menda že nekaj časa ukvarja le še z iskanjem svoje nove zaposlitve. Vrnitev v Novo Ljubljansko banko, kjer ga delovno mesto sicer čaka, ga ne mika, pravijo naši viri, želel bi se namreč zaposliti v eni od znanih tujih svetovalnih ali finančnih družb. Govori se o ameriški investicijski banki Goldman Sachs, "banki, ki vodi svet," ali službi v londonskem Cityju.
Vsekakor pa v London odhaja "njegov" državni sekretar na zakladništvu na ministrstvu za finance Mitja Mavko, ki ga je vlada imenovala za svetovalca direktorja v konstituenčni pisarni Evropske banke za obnovo in razvoj. V britansko prestolnico bo odpotoval že 1. avgusta.

MAVKO PA V LONDON, IN Z DODATNIMI PREJEMKI SLABE BANKE

Po naših informacijah pa Mitja Mavko kljub novi službi v Londonu ne namerava odstopiti z mesta neizvršnega direktorja DUTB, popularno imenovane "slaba banka". Zakaj?
Ko je Mavko januarja letos postal neizvršni direktor slabe banke (imenovana ga je vlada Alenke Bratušek po razrešitvi Andreja Širclja, poslanca SDS), se je namreč preventivno "odpovedal" prejemkom z naslova slabe banke - za čas opravljanja funkcije državnega sekretarja. Verjetno zato, ker se je "nekako moral", bil prisiljen, saj bi kot državni sekretar, skupaj s svojo redno plačo na ministrstvu (okoli pet tisoč evrov bruto) in prihodki na slabi banki, ki bi znašali okoli 8.500 evrov bruto na mesec (upoštevajoč prejemke Andreja Širclja na DUTB v šestih mesecih - okoli 52 tisoč evrov, spet bruto), daleč prekašal plačo predsednika republike, predsednice vlade in tudi svojega neposrednega šefa - ministra za finance Čuferja.
No, zdaj ko ne bo več državni sekretar, pa se Mitji Mavku prihodkom na slabi banki pač ni treba več odrekati ...
Kot je znano, je tako imenovana slaba banka v 100-odstotni državni lasti, na predlog ministrstva za finance, kjer je Mavko državni sekretar, pa se bo delovanje slabe banke podaljšalo še za nekaj let, čeprav je bilo sprva predvideno, da bo DUTB obstajala samo do leta 2017.

DRAGONJA JAMRA, DA JIM FINANČNI MINISTER NIČESAR NE POVE ...

Kako pravzaprav vsi samo rešujejo svojo kožo, dokazujejo tudi nekatere izjave Metoda Dragonje, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, na včerajšnji tiskovni konferenci. Dragonja je med drugim potožil, da ministri nimajo vpogleda v generalno stanje proračuna, ker jim minister za finance Uroš Čufer tega - kakor - ne izda. Gregor Virant, odhajajoči minister za notranje zadeve, pa je še pred dvema dnevoma v ožjih družbah razlagal, da je proračunska luknja enkrat manjša, samo 200 milijonov ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek Uroš Čufer delovno mesto sicer čaka Mitja Mavko Andreja Širclja Metoda Dragonje Gregor Virant

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

400 milijonov proračunske luknje, oni pa samo rešujejo svoje osebne finance