objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Sreda, 23. julij 2014 ob 06:51

Tudi Rommel je imel pravico do dopusta, mar ne, gospod Miro Cerar?
Vsa Slovenija je pričakovala, da bo po bleščeči zmagi na volitvah nekaj tudi storil. Toda ne ... Cerar si je vzel krajši dopust. Neverjetno, ugotavlja Bojan Korsika
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Naj mi dragi bralci oprostijo absurdno primerjavo, ki me je obšla ob vesti, ki jo je prvi objavil Bojan Požar (na Twitterju) in so jo brez besed povzeli preostali mediji, češ da si je Miro Cerar, "najverjetnejši kandidat za premierja," vzel od petka, 18. 7., do srede, 23. 7. 2014 - dopust.
Naslednji preblisk iz spomina mi prikaže makedonskega premierja, ki se je leta 2001 ob pravih vojnih spopadih med makedonsko vojsko in oboroženimi Albanci meni nič, tebi nič vkrcal v vladno letalo in z družino odletel na dopust v Grčijo.
Takrat se mi je zdelo, da česa tako norega v lastni državi ne morem doživeti, pa sem se očitno zmotil.
Država poka po šivih, vlada je prava ladja norcev, kot iz znamenitega filma, s premierko, ki se bo verjetno zapisala v zgodovino kot najbolj "budget premierka", nesposobna "seštrikati" in voditi svojo vlado. 
In v takšnih razmerah gre "najverjetnejši kandidat za premierja" na dopust, četudi kratek. Vsaj tega ni zanikal.

ROMMEL NI CERAR

Primerjava seveda šepa, saj je nemški feldmaršal Erwin Rommel eden najznamenitejših vojščakov vse tja do Gaja Julija Cezarja nazaj, Cerar pa le "vrhunski pravnik", kot se je sam označil.
Ko so Rommla imenovali za poveljnika Afriškega korpusa, seveda ni šel na dopust, ampak se je zagrizel v dolžnost. Ko je potem zaradi neke lažje zdravstvene operacije odletel nazaj v Nemčijo, so poveljniki na terenu zgroženi ugotavljali, da je bojna pripravljenost Afriškega korpusa padla vsaj za 40 odstotkov. Tako močna je bila njegova vodstvena nota.
Mimogrede, danes si demokratična Nemčija lasti Rommla in ga slavi kot zarotnika proti Hitlerju. To seveda ne drži, bilo pa ga je toliko v hlačah, da je Hitlerju v obraz povedal, da je vojna izgubljena. Zaradi tega mu je hipokritsko vodstvo wermachta poslalo pištolo in mu sporočilo, da se lahko izvoli ustreliti.
Torej, morala vojščakov Afriškega korpusa je zaradi odsotnosti Rommla močno padla, čeprav so bili še posebno znani po tem, da ne glede na okoliščine "korakajo do konca."

CERAR NI ROMMEL

Gospod Cerar pa je očitno iz drugačnega testa kot Rommel. Še enkrat - oprostite smešni primerjavi, ki pa seveda dobro ponazarja vlogo posameznikov v zgodovinsko kritičnih trenutkih.
Miro Cerar je namreč med vso predvolilno kampanjo poudarjal, da je praktično "konec zgodovine":
-    da Slovenci ne bomo imeli "še ene priložnosti,"
-    da bomo malone postali protektorat,
-    namigoval je celo na "nekakšne temne sile," ki se skrivajo v Evropi in samo čakajo, da se polastijo pridnih, poštenih in pametnih Slovencev.
Lahko bi rekli, da je vsaj nekoliko vznemiril tudi največje flegmatike. Vsa Slovenija je pričakovala, da bo po takšni bleščeči zmagi na volitvah nekaj tudi storil. Toda ne, Miro Cerar si je vzel krajši dopust. Neverjetno.

SLOVENSKI MEDIJI - OVCE V OGRADI

Ko se je Hillary Clinton s hčerko Chelsea nekoč popeljala naokoli s kolesom, in to brez čelade, so mediji ter društva za varnost v prometu naravnost ponoreli. Clintonove so tako napadali, da sta se mati in hči nazadnje pred kamerami spet popeljali s kolesoma, seveda s čeladama na glavi. Nisem nekritičen občudovalec ameriškega političnega sistema, ampak tamkajšnji mediji poznajo neke osnovne standarde. Predvsem pa skrbijo, da politiki in njihovi bližnji spoštujejo osnovne oblike človeškega vedenja.
To pa ne drži za Slovenijo in njene medije. Naši mediji bi se morali odzvati in Miru Cerarju pred obrazom pomahati z njegovo dvojno moralo: češ da imamo zadnjo priložnost, ampak pojdimo prej na krajši dopust. 
Toda ne, vsi mediji so bili tiho, uslužno in hlapčevsko. No, saj veste, kot pri Titu: zaslužil si je krajši oddih.

POLITIČNE OVCE

Do (prvega) zasedanja (novega) parlamenta je le slab teden. In kaj se je zgodilo, ko se je po kuloarjih razvedelo, da si je "najverjetnejši mandatar za premierja" vzel kratek dopust? Vsi preostali "zmagovalci" parlamentarnih volitev so si vzeli "krajši dopust" - saj smo si ga zaslužili, mar ne?
Ali pri tem koga zanima, da je do prvega zasedanja parlamenta v novem sklicu le dober teden, sestal pa se ni nihče?
Ali koga zanima, da je po navadi potreben vsaj drugi ali tretji krog pogajanj, preden se začne jasniti nek neopredeljen cilj?
... Ali koga iz "nove" politične elite zanima, kakšen vtis so naredili s tem na državljane?
Ne, to jih ne zanima, saj so med predvolilno kampanjo "garali" kot levi in zdaj potrebujejo počitek.

MIRO CERAR NI FELDMARŠAL IN STRAH ME JE

Morda se motim in delam ob tem kratkem Cerarjevem dopustu iz muhe slona. Upam, da je tako. Upam, da to ni napoved sloga Cerarjevega dela. Da bo pač delal uradniško, od osmih do šestnajstih; če se bo med vikendom pojavil kak problem, bo pač moral počakati do ponedeljka; da jemlje politiko kot službo in ne kot nekaj, kar se dogaja v petek in svetek.
Ob opoziciji, ki se spreminja v nekakšno versko sekto, ter ob Miru Cerarju, ki ob poudarjanju, da je njegov mandat "zadnja priložnost" za Slovenijo in s prvo gesto ne naznani "solz, znoja in krvi" kot Winston Churchill, ampak uradniški pristop - da, ob tem me je postalo nekoliko strah za prihodnost Slovenije.
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
bojan požar miro cerar Erwin Rommel Gaja Julija Cezarja Hitlerju Hillary Clinton Chelsea Titu Winston Churchill

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tudi Rommel je imel pravico do dopusta, mar ne, gospod Miro Cerar?