objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 24. julij 2014 ob 06:49

Tudi Dejan Židan na dopustu, bo Alenko Bratušek danes ustavil Matjaž Han?!
Danes se začenja veliko finale določitve slovenskega komisarja v Bruslju, in pred današnjo sejo vlade je velika enigma tudi Karl Erjavec
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po tem ko je Alenki Bratušek postalo jasno, da njena samokandidatura za slovensko komisarko v Bruslju znotraj vlade skoraj zanesljivo ne bo šla skozi (to se je zgodili minuli petek), se je skupaj s svetovalci domislila rezervnega scenarija. Njena vlada bi poleg njenega imena na sedež evropske unije - po današnji seji vlade - poslala še dva kandidata, od katerih bi enega določili Socialni demokrati, drugega pa Stranka Mira Cerarja. Torej skupno tri kandidate (Alenka Bratušek plus 2 imeni), dokončno ime evropskega komisarja pa bi na koncu določil novi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker.
Bratuškova seveda potihoma računa, da bi Juncker izbral njo (ker ga je javno podprla, ker je ženska, ker je bla predsednica vlade, ker bi še naprej lobirala v Bruslju in tako dalje), pozablja pa, da Jean-Claude Juncker prihaja iz Evropske ljudske stranke, kjer imata določeno besedo in veljavo tudi slovenski članici EPP, Janševa SDS in Nova Slovenija, obe stranki pa kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko odločno nasprotujeta. Glede na to, da Stranka Mira Cerarja grozi celo z odpoklicem Bratuškove, če bo res predlagala sama sebe, je - politično gledano - strahotno malo možnosti, da bi Juncker res izbral Bratuškovo, katere kandidatura znotraj slovenske politike nima niti najmanjšega konsenza.
Toda Alenka Bratušek in njeni svetovalci očitno računajo, da je oblikovanje liste treh kandidatov za slovenskega komisarja v Bruslju trenutno še edina možnost, da Bratuškova nekako ostane v igri, pri čemer se vidi, kako brezkompromisno ambiciozna je ta nekdanja uradnica in bivša poslanka Pozitivne Slovenije.
Ko je padla vlada Janeza Janše, je sebe videla na funkciji premierke, ko je iskala ministra za zdravje je na koncu spet postavila sama sebe, zdaj pa bi spet sama sebe lansirala v Bruselj. Zdaj je verjetno tudi bolj razumljivo, kako je sploh mogoče, da se je Bratuškova za politične funkcije doslej potegovala že na listah petih političnih strank?!

KAJ PA, ČE BATUŠKOVA VZTRAJA, IN BODO GLASOVALI?

Stranka Mira Cerarja je že zavrnila poskus imenovanja liste treh kandidatov za evropskega komisarja, čeprav se širijo tudi govorice, da naj bi Miro Cerar ime svojega kandidata posredoval Bratuškovi kar med današnjo sejo vlade. Proti listi treh kandidatov naj bi bili tudi Socialni demokrati. Predsedujoči stranke Dejan Židan je sicer na dopustu, zato ga na današnji seji vlade ne bo, je pa pooblastil začasnega vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana, naj gre namesto njega na današnji koalicijski kolegij predsednice vlade s Karlom Erjavcem in Gregorjem Virantom (ob deseti uri - pred sejo vlade) in pove, da so Socialni demokrati proti listi treh kandidatov, ampak samo za enega kandidata, to pa naj bi bil Rado Genorio, stalni slovenski predstavnik pri evropski uniji. Han naj bi se sicer zavzel predvsem za to, da bi odločanje o slovenskem komisarju v Bruslju prestavili na prihodnji teden, kar je tudi še vedno znotraj rokov imenovanja - do konca tega meseca.
Je pa zanimivo, da Židana dopoldne še ne bo seji vlade, kot rečeno, zaradi dopustov, se pa očitno vrača z dopusta, saj bo že jutri vodil skupino SD na prvih koacijskih pogajanjih z Mirom Cerarjem. Če pa bi na današnji seji vlade slučajno prišlo do neposrednega glasovanja o Bratuškovi kot kandidatki za evropsko komisarko, bi stranka SD, zaradi Židanove dopustniške odsotnosti, na dopustu pa je tudi ministrica Anja Kopač Mrak (pozor, tudi sama kandidatka za evropsko komisarko), pravzaprav razpolagala samo z glasom enega ministra - Jerneja Pikala.
Gregor Virant je javno že povedal, da bo v primeru, če bo Alenka Bratušek predlagala sama sebe, glasoval proti (resda ni nobenega zagotovila, da Virant ne bi spet požrl svojih besed), precejšnja enigma pred današnjo sejo vlade pa je prvak Desusa Karl Erjavec, ki se prav tako vidi na funkciji evropskega komisarja.
Morebitno imenovanje slovenskega komisarja v Bruslju sicer uradno ni dnevnem redu seje današnje vlade, bo pa, če bo, uvrščeno naknadno ... ali pod točko razno.

AERODROM. KO MERKLOVA PRITISNE NA BRATUŠKOVO ...

Na dnevnem redu današnje vladne seje prav tako (še) ni prodaje Aerodroma Ljubljana, čeprav se utegne zgoditi, da bo vlada razpravljala tudi o tem, pravijo naši viri. Gre pa še za eno nenavadno operacijo Alenke Bratušek.
Spomnimo, zavezujoče ponudbe za nakup brniškega letališča so oddaji francosko podjetje Vinci Airports, upravitelji beneškega letališča Gruppo Save in nemški Fraport, ki upravlja tudi letališče v Frankfurtu. Po naših informacijah je Bratuškova "forsirala" Italijane, toda Nemci so dali daleč najvišjo ponudbo. Tudi zato na bi Alenka Bratušek sprejela tisti famozni (predvolilni) sklep o ustavitvi privatizacije, saj bi tako ustavila prodajo letališča ponudniku z najvišjo ceno, ne pa njenemu favoritu - Gruppo Save. Potem pa naj bi na Bratuškovo "pritisnila" nemška kanclerka Angela Merkel, menda prek nemške veleposlanice v Ljubljani Anne Elisabeth Prinz, in Bratuškova se je bila spet prisiljena "potegniti nazaj". Sklepa o ustavitivi privatizacije sicer ni preklicala, je pa izjavila, da se lahko nadaljujejo vsi tisti postopki prodaje podjetij, ki so tik pred zaključkom - to pa je je prodaja Aerodroma Ljubljana.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenki Bratušek Jean-Claude Juncker Janševa miro cerar Dejan Židan Matjaža Hana Karlom Erjavcem Gregorjem Virantom Rado Genorio Anja Kopač Mrak Jerneja Pikala Angela Merkel Anne Elisabeth Prinz

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tudi Dejan Židan na dopustu, bo Alenko Bratušek danes ustavil Matjaž Han?!