objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 28. julij 2014 ob 07:02

Erjavec ali Hainz - kdo bo od petka naprej novi predsednik državnega zbora?
Taktiziranje do zadnjega. Še dobre štiri dni časa ima Karl Erjavec, da si zlobira funkcijo slovenskega komisarja v Bruslju, potem pa bo pred odločitvijo - prevzeti vodenje državnega zbora ali ne ...
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Dileme, ali bo stranka Desus pristala v koaliciji Mira Cerarja, praktično ni več. Prvak Desusa Karl Erjavec je tudi že povedal, da Desus zase zahteva (tudi) funkcijo predsednika državnega zbora, odprto ostaja še vprašanje, kdo bo ta - Desusov - predsednik državnega zbora.
Čeprav je Karl Erjavec že pred dnevi - še preden se je sploh začel prvi krog koalicijskih pogajanj - zanikal, da omenjena funkcija zanima prav njega, je bil njegov demanti prvi resen znak, da ga ta funkcija pravzaprav izjemno - zanima. Spomnimo, Erjavec je že med sestavljanjem nesojene vladne koalicije Zorana Jankovića leta 2011 predlagal, da on postane predsednik državnega zbora.
Mesto predsednika državnega zbora namreč prinaša vse, kar si Erjavec želi. Od položaja varovane osebe, pripadajočega službenega avtomobila, drugi status na protokolarnih dogodkih (za predsednikom države), slavnostne govore in še poseben "privilegij", da ti ni potrebno sodelovati pri sprejemanju nepopularnih vladnih odločitev.

SICER ŠE VEDNO UPA, DA BO EVROPSKI KOMISAR...

Toda "prva ambicija" Karla Erjavca za zdaj še vedno ostaja funkcija slovenskega komisarja v Bruslju. In cel ta teden, vse do petka, ko bo konstitutivna seja državnega zbora v novi sestavi po parlamentarnih volitvah, kjer bodo poslanci tudi (iz)volili novega predsednika državnega zbora, bo Karl Erjavec še lobiral za evrokomisarstvo, potem pa bo - hočeš nočeš - padla odločitev.
Če bi Erjavec slučajno "šel skozi" kot komisar (kar posledično pomeni, da bi se počasi odpovedal tudi vodenju Desusa!), bo predsednik državnega zbora postal ljubljanski poslanec Desusa Primož Hainz, nekdanji sekretar državnega sveta, sicer pa bivši politik LDS, drugače pa bo funkcijo predsednika državnega zbora sprejel Karl Erjavec.
Mimogrede, Primož Hainz, ki sicer ne velja za "preveč ambicioznega" politika, je s posebnim javnim pismom apeliral na Socialne demokrate in Združeno levico, naj gredo v vlado, ne pa v politično udobnejšo opozicijo.
Da bi Karl Erjavec v novem mandatu (p)ostal minister za zunanje zadeve, je namreč zelo zelo malo možnosti ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mira Cerarja karl erjavec Zorana Jankovića Primož Hainz

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Erjavec ali Hainz - kdo bo od petka naprej novi predsednik državnega zbora?