objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 12. avgust 2014 ob 06:53

Milijoni za znanost, drugič. Györkösu (Golobiču) ni uspelo postati direktor
... in prav tako ne Franciju Demšarju ter Jaroslavu Bercetu, saj je upravni odbor imenovanje novega direktorja ARRS preložil na čas prihajajoče Cerarjeve vlade. Ponudba pa tudi - Radu Bohincu
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Pred dvema dnevoma smo že napovedali hud kadrovski spopad na upravnem odboru Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS), kjer naj bi na ponedeljkovi seji predlagali novega direktorja, ki bi ga pozneje imenovala vlada Alenke Bratušek. Ta agencija na leto razdeli okoli 160 milijonov proračunskega denarja za znanost (gre praktično za ves denar, ki ga država nameni za znanost!), šlo pa naj bi za "zadnje veliko politično imenovanje" odhajajoče vlade.
Veliki favoriti so bili trije, sedanji direktor Franci Demšar in dva profesorja, Jaroslav Berce iz ljubljanske Fakultete za družbene vede ter József Györkös iz mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Za slednjega je močno lobiral Gregor Golobič (Györkös je bil pred leti član trdega jedra stranke Zares - mimogrede, Gregorju Golobiču naj bi se po navedbah naših virov kadrovanje strašno mudilo, saj ne ve, ali bo "njegova" stranka Zavezništvo Alenke Bratušek pristala v novi vladni koaliciji ali ne ...), Berce naj bi imel manj možnosti tudi zato, ker prihaja iz FDV-ja, fakultete, ki "pod firmo" Stranke Mira Cerarja direktno osvaja vodilne politične funkcije v državi, pa je treba nekje "postaviti meje", Demšar, nekdanji vodilni politik Slovenske ljudske stranke, pa naj "ne bi smel" dobiti že tretji mandat. Še bolj v ozadju naj bi šlo za tudi za resen spopad med znanstvenimi inštituti in fakultetami, pri čemer naj bi direktor Franci Demšar - doslej - pri razdeljevanju davkoplačevalskega denarja za znanost favoriziral - inštitute.

NA KONCU PA RADO BOHINC?

Po šestih urah razprave na seji upravnega odbora, ki ga vodi član vodstva Socialnih demokratov Rado Bohinc, niso prišli nikamor (po naših informacijah so bili glede kandidatov preveč razdeljeni), zato so - menda soglasno - sprejeli sklep, da ne bodo izbrali nobenega od devetih prijavljenih kandidatov, in predlagajo, naj novega direktorja agencije imenuje šele nova vlada. Sicer pa naj bi Franci Demšar, ki mu direktorski mandat na čelu ARRS poteče zadnji dan v avgustu, postal začasni vršilec dolžnosti direktorja.
Po naših informacijah pa naj bi že pred sejo prišel tudi predlog, da bi novi direktor agencije postal Rado Bohinc, kar pa naj bi slednji, vsaj zaenkrat - zavrnil.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
smo že napovedali hud kadrovski spopad Alenke Bratušek Franci Demšar Jaroslav Berce József Györkös Gregor Golobič Rado Bohinc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Milijoni za znanost, drugič. Györkösu (Golobiču) ni uspelo postati direktor