objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 14. avgust 2014 ob 07:04

Bo Cerar zdržal pritiske, da prek stranke ZaAB na vlado spet dobimo lobije?
Poznavalci pravijo: Miru Cerarju se niti ni potrebno toliko bati nekompromitiranih kadrov LDS, ampak mreže Gregorja Golobiča na ljubljanski Fakulteti za družbene vede ...
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po sinočnji seji izvršilnega odbora Nove Slovenije je že konec - menda iskrenih - sanj Mira Cerarja, da bi sestavil tako imenovano mavrično koalicijo. Stranka NSi prekinja koalicijska pogajanja ter odhaja v opozicijo. To je, brez dvoma, Cerarjev hud povolilni poraz, saj je tako ostal brez zaželjene "široke" vladne koalicije, ki bi presegala ideološke okope, okoli njega pa bo na hitro izpuhtel še medijski imidž "novega Janeza Drnovška."
Velik spopad pa se odvija tudi znotraj Stranke Mira Cerarja, čeprav mediji o tem (še) molčijo. Gre za to, kot pravijo naši viri blizu Cerarja, ali bo Miro Cerar - predvsem - osebno zdržal pritiske Gregorja Golobiča, da bi v bodočo vladno koalicijo spravil tudi Zavezništvo Alenke Bratušek, prek stranke ZaAB, ki jo nesporno obvladuje nekdanji prvak Zaresa, pa močne lobije, ki so doslej uničevali državo.

STOJAN PELKO - HKRATI TUKAJ IN NA KOSOVU

Pritiski na Mira Cerarja naj bi bili "strahotni", Golobičevi odposlanci pa naj bi hodili tudi od enega do drugega člana vodstva SMC. Pri tem naj bi uporabljali celo paleto politične taktike, ki pa, po drugi strani, tako naši viri, kažejo in dokazujejo tudi na izjemne težave Gregorja Golobiča, ki je prisiljen izkoriščati svoje zadnje kadrovske resurse.
Tipičen tak primer je Stojan Pelko, predsednik sveta stranke ZaAB. Čeprav se Pelko doslej politično ni preveč direktno izpostavljal (vseskozi je veljal za "intelektualca" in "kulturnika", celo malce "alternativnega"), ga je Golobič tokrat prestavil v prve politične vrste. Iz koalicijskih pogajanj so tako rekoč umaknili katastrofalno odhajajočo premierko Alenko Bratušek (ki je moral celo javno povedati, da se odreka kakršni koli funkciji v novi vladi, če bo ZaAB pristala v koaliciji - uradno sicer zaradi njene bizarne kandidature za slovensko komisarko v Bruslju), vodenje pogajalske skupine pa je prevzel Pelko, ki mu zaradi skrajno prijaznega govora in vedenja pravijo "zlatoust".
Stojan Pelko je sicer ves ta čas zaposlen kot tiskovni predstavnik Evropske misije na Kosovu (spomnimo, vodi jo nekdanji minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar), kako to usklajuje, pa še preverjamo.

NE ZANIMA JIH VLADA, AMPAK DRŽAVNI POSLI

Pri tem je zanimivo, da Pelko in pogajalci ZaAB med pogajanji sploh ne zahtevajo nobenih pogojev, niti ministrskih mest, za njih je pomembno samo to, da so "uradno zraven" v vladi. Ker Gregorja Golobiča ter lobije zanimajo džavne gospodarske strukture, zlasti prevzem energetike in v zadnjem času tudi Darsa.
Golobičevi poslanci, ki "obdelujejo" posamezne vidne člane SMC, hkrati pripovedujejo, kako je Golobič "politično mrtev", da "nima več nobenega vpliva", da sta Golobič in Milan Kučan "sprta" in podobno. Posebno vlogo pri tem naj bi odigrala tudi prvak stranke Desus Karl Erjavec in začasni predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan.
Gregor Golobič prek bivših strokovnih sodelavcev poslanske skupine Zares in Pozitivne Slovenije poskuša zavzeti tudi poslansko skupino Stranke Mira Cerara (skozi prijave za odprta delovna mesta svetovalcev), čemur je skoraj, kot pripovedujejo naši viri, nasedla politično popolnoma neizkušena vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Hkrati pa Golobič počne vse, da bi iz bližine Mira Cerara odstranil Petra Jamnikarja, ki velja za ključni "fllter" Golobičevih kadrov ter menda že kar vnaprej prepoznava Golobičeve prijeme.

OD KOPAČA DO MATIĆA IN MARIBORSKE ODVETNICE

Po naših informacijah bi znotraj Stranke Mira Cerarja "zavladalo generalno nezadovoljstvo," če bi Cerar v svojo vlado povabil ZaAB, med člani izvršilnega odbora SMC pa naj bi bili ZaAB (Golobiču) naklonjeni novi generalni sekretar stranke SMC Erik Kopač (obramboslovec na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, ki naj bi imel, zaradi sodelovanja z obrambnim ministrom Romanom Jakičem in državnim sekretrajem na ministrstvu za obrambo Zoranim Klemenčičem, povezave tudi z vojaško obveščevalno službo OVS - in tudi zaradi Kopača nekateri ocenjujejo, da se Cerarju niti ni potrebno toliko bati nekompromitiranih kadrov LDS, ampak Golobičeve "mreže" na FDV), Dragan Matić, trenutno še direktor ljubljanskega Zgodovinskega arhiva ter novopečenii poslanec, in mariborska odvetnica Vesna Györkös Žnidar.
Mimogrede, Vesna Györkös Žnidar ni ožja sorodnica mariborskega profesorja Jozsefa Györkösa, vidnega člana stranke Zares, ki ga Gregor Golobič pravkar forsira za novega direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost.
Vesna Györkös Žnidar, ki za poslanko ni kandidirala (menda zato, ker naj bi kot odvetnica imela preveč "odprtih zadev"), pravi, da se z Jozsefom Györkösom, čeprav sta oba iz Maribora, spoh ne poznata ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mira Cerarja Janeza Drnovška Gregorja Golobiča Stojan Pelko Alenko Bratušek Samuel Žbogar Milan Kučan karl erjavec Dejan Židan Simona Kustec Lipicer Petra Jamnikarja Erik Kopač Romanom Jakičem Zoranim Klemenčičem Dragan Matić Jozsefa Györkösa

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bo Cerar zdržal pritiske, da prek stranke ZaAB na vlado spet dobimo lobije?