objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 20. avgust 2014 ob 06:57

Danes ura resnice za Alenko Bratušek. Vlada ali zanjo uničujoča opozicija?!
Svet Stranke Mira Cerarja bo na današnji seji glasoval tudi o tem, ali bo Zavezništvo Alenke Bratušek vendarle pristalo v bodoči vladi Mira Cerarja ali pa bo končalo v opoziciji
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Danes zvečer bo dokončno znana tudi druga prelomnica stranke Mira Cerarja v pogajanjih za sestavo nove vladne koalicije. Svet stranke SMC bo namreč na današnji seji sprejel odločitev, ali bo sestavni del bodoče vlade Mira Cerarja, poleg Desusa in Socialnih demokratov, tudi Zavezništvo Alenke Bratušek.

VIRI IZ SMC: 90 ODSTOTKOV PROTI ALENKI BRATUŠEK

Po naših informacijah naj bi svet SMC stranko ZaAB zavrnil na podlagi predloga pogajalske skupine SMC, kjer naj bi Cerar, podobno kot na svetu stranke, imel zagotovljeno "večino". Posamezni viri iz SMC sicer pravijo, da naj bi bilo v stranki celo 90 odstotkov "članstva" proti sprejetju Alenke Bratušek v koalicijo, toda v politiki je vse mogoče. Tudi Miro Cerar naj bi si iskreno želel vlado brez ZaAB, formalni razlog za zavrnitev pa naj bi našel v razvpitem samoimenovanju Bratuškove za slovensko komisarko v Bruslju ter s tem povezano preiskavo Komisije za preprečevanje korupcije. No, samo Cerarjevo odločitev, da "odločitev" o tem prepusti svetu stranke, pa nekateri povezujejo s pregovorno težavo Mira Cerarja, da sploh sprejema - odločitve.
Če je v minulih dneh bodoči mandatar Cerar dal vedeti, da bosta stranki Desus in SD članici njegove koalicije, je bi bil okoli stranke ZaAB, spomnimo, skrajno neodločen.
"Mainstream" mediji so glede ZaAB odigrali podobno izrazito navijaško vlogo kot v primeru Nove Slovenije. Če so Novo Slovenijo navidezno spodbujali, naj gre v koalicijo, ob določenih ključnih trenutkih pa popolnoma "sesuli" (denimo mariborski časopis Večer, ki je sredi koalicijskih pogajanj - četrtek, 7. avgusta, čez celo stran nenadoma "udaril" nad NSi), so Alenko Bratušek ter njeno strančico dobesedno porivali v Cerarjevo koalicijo. Višek tovrstne medijske kampanje v podporo ZaAB se je zgodil minuli ponedeljek, ko so mediji (tokrat PlanetSiol.net) prinašali celo popolnoma promocijske stavke tako imenovanih "neodvisnih" političnih analitikov, Sama Uhana in Igorja Pribca. Uhan je, ne boste verjeli, dejal, da ima Alenka Bratušek velike izkušnje pri stabilizaciji javnih financ (in to premierka, ki nam je v dobrem letu vladanja nakopala dodatnih osem milijard evrov dolgov ter bodoči vladi zapustila ogromno finančno luknjo), Pribac pa, veleumno, da bi bila "pridobitev" stranke ZaAB v koalicijo za Mira Cerarja dobrodošla politična zmaga, potem ko je od koalicijskih pogajanj odstopila Nova Slovenija. Kakšna neumnost! Kako naj bi bila politična zmaga pridobitev neke stranke, ki si itak sama blazno želi v koalicijo in pri tem za nameček sploh ne postavlja nobenih pogojev, samo zraven pri delitvi oblasti si želi biti?!
Pristransko medijsko kampanjo za umestitev Zavezništva Alenke Bratušek v Cerarjevo vladno koalcijo do zadnjega vrši - ja, spet - Večer, kjer novinar Aleš Kocjan komentira, da bi z Alenko Bratušek bodoča Cerarjeva vlada pridobila - "vsaj malo liberalnega pridiha"?!
Večina resnih poznavalcev politične scene pa je argumentirano prepričanih, da bo stranka Alenke Bratušek v opoziciji tako rekoč politično izginila.

PRIMER STOJANA PELKA

Da bo stranka Alenke Braušek, ki naj bi jo sicer obvladoval nekdanji lider stranke Zares Gregor Golobič, ostala pred vrati koalicije, naj bi napovedoval tudi "primer" Stojana Pelka.
Predsednik sveta ZaAB se je namreč v minulih dneh "umaknil" iz prve linije pogajanj, kamor se je spet vrnila Bratuškova. Po enih informacijah naj bi se Pelko potegnil nazaj zato, ker se je ustrašil za svojo službo na Kosovu, kjer je tiskovni predstavnik evropske misije, potem ko smo se prejšnji teden v enem od naših člankov spraševali, kako je sploh mogoče, da zaposleni uslužbenec Evropske unije, ki bi moral delati v Prištini, paradira na slovenski politični sceni, drugi pa govorijo, da se je Pelko umaknil zato, ker je "zaslutil poraz" - to je pristanek ZaAB izven Cerarjeve vlade, v opoziciji. Stojan Pelko pa je rad na strani zmagovalcev, res pa je, da očitno sprejema napačne odločitve.
Spomnimo. Ko se je Borut Pahor pozno spomladi leta 2012 odločil kandidirati za predsednika države, je med svetovalce volilne kampanje povabil tudi Pelka. Toda Pelko je ponudbo vljudno zavrnil z besedami, da je "rad na strani zmagovalcev." Kako so se predsedniške volitve končale, pa je znano ...

KOPAČA JE PRIPELJAL ALEKSANDER KEŠELJEVIĆ

Mimogrede, po včerajšnjem članku o stanju znotraj stranke SMC, generalnemu sekretarju Eriku Kopaču in članu izvršilnega odbora Nejcu Brezovarju, so po naših informacijah nekaterim članom vodstva Stranke Mira Cerarja pregoreli mobiloni telefoni. Klemen Grošelj, eden od omenjenih ljudi "blizu Kopača in Golobiča," trenutno sodelavec Urada za industrijsko lastnino, pa nam je hitel zagotavljati, da on "že tri leta nima ničesar z Golobičem, da ga ni več v nobeni politični zgodbi in da ne bo minister za obrambo, niti državni sekretar na tem ministrstvu."
Pri tem je zanimivo, da je Erika Kopača, vsaj po naših informacijah, v Stranko Mira Cerarja pripeljal ekonomist Aleksandar Kešeljević, avtor gospodarskega dela programa SMC. Kešeljević, ki ga mediji omenjajo tudi kot kandidata za eno od ministrskih mest, na ljubljanski ekonomski fakulteti sodi daleč pod "prvo profesorsko ligo," še več, brez svojega mentorja Bogomirja Kovača bi bil Kešeljević pozabljen ter na stranskem tiru. Tudi njegove kolumne v časopisu Dnevnik med ekonomisti niso ravno najbolj cenjene in brane ...
Je pa zato - za naše vire znoraj SMC - "veliko pozitivno presenečenje v politiki" novi predsednik državnega zbora in "drugi človek" Stranke Mira Cerarja Milan Brglez.
Več o konkretnih delitvah ministrskih mest v bodoči Cerarjevi vladi objavljamo v članku Dejan Židan ostaja minister za kmetijstvo ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mira Cerarja Alenke Bratušek Sama Uhana Igorja Pribca Aleš Kocjan Gregor Golobič Stojana Pelka Borut Pahor o stanju znotraj stranke SMC Eriku Kopaču Nejcu Brezovarju klemen grošelj aleksandar kešeljević Bogomirja Kovača milan brglez Dejan Židan ostaja minister za kmetijstvo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Danes ura resnice za Alenko Bratušek. Vlada ali zanjo uničujoča opozicija?!