objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Petek, 22. avgust 2014 ob 06:57

Miro Cerar slovenska Evita Peron?
Žal je treba ugotoviti, da Cerar ne razume vladavine prava oziroma jo uporablja kot politično mantro, kar pa je za pravnika še posebej cinično. Ko gre namreč za njega, korupcija naenkrat izpuhti ...
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Pred časom mi je nek slovenski politik pripovedoval o prijateljskem obisku nemške delegacije pri nekem našem nacionalnem zavodu. Pri Nemcih je pač že tako, da kljub protokolarnosti želijo takšnim obiskom dodati tudi neko vsebino. Zato so našo stran zelo obzirno povprašali, če jim lahko s svojimi dolgoletnimi izkušnjami kako pomagajo. Naša stran je naivno potarnala, da imajo velike probleme zaradi sodnih izvršb proti državi, ki so pravnomočne, pa se ne realizirajo. Nemci so osuplo zaprosili, če jim lahko še enkrat natančneje razložijo problem, češ da ga ne razumejo. In tudi po daljšem trudu slovenske strani Nemci tega niso razumeli, češ to ni mogoče. Če obstaja izvršba, potem jo je treba nemudoma izvršiti, četudi proti državi.
Strani sta se razšli z nekoliko grenkim priokusom. Naši strani je bilo namreč v bistvu jasno, da v Sloveniji ne obstaja delitev oblasti med zakonodajno, izvršno in pravosodno ali pa je ta zelo nedoločna. Nemcem pa ni bilo jasno, da sta lahko v neki formalni parlamentarni demokraciji pravosodna in izvršna oblast tako "povezani" med seboj. Tega enostavno niso razumeli.

"VLADAVINA PRAVA"

Vzpostavitev delitve in neodvisnosti triade oblasti je ključ funkcioniranja moderne države, politike in ekonomije.
Kako pa te osnovne zadeve razume Miro Cerar, ki je kot "mali Napoleon prijahal v Pariz" (premiersko mesto) na konju "vladavine prava" in "boja proti korupciji"? Dejal je celo, da je to "zadnja priložnost za Slovence". In vsi so se mu klanjali. Toda vladavina prava je posledica delitve oblasti in ne obratno.

MIRO CERAR NA DRŽAVNI RAČUN

Kot sem na tem portalu že pisal, je Miro Cerar svojo stranko v bistvu naredil na račun javnih sredstev. V toplem zavetju profesorskih pisarn, državnih in paradržavnih uradov so profesorji, docenti, asistenti in državni uradniki "zvarili" Stranko Mira Cerarja. Z "državnimi" računalniki in telefoni in večinoma med službenim časom. In državno kurjavo, nenazadnje.
Celo nedavno objavljena vest, da je bil eden pomembnih aktivnih članov Cerarjeve stranke še vedno zaposlen na fakulteti (tiskovni predstavnik SMC Gregor Jagodič), ni vzbudila večje družbene pozornosti. Kar kaže na to, kako veliki entropiji, to je nižanju in sesedanju vseh kriterijev in apatiji smo priča v Sloveniji.
V tistih državah, kjer je "vladavino prava", stranko ustanovijo fizične osebe, financirajo pa jo same in s somišljeniki. Če pa pride stranka v parlament, se pač financira po zakonu.
Kakorkoli obrnemo, je Stranka Mira Cerarja že v "embrionalni fazi" kazala vse znake koruptivnih dejanj. Miro Cerar pa očiten daltonizem med vprašanjem - kaj je javno in kaj zasebno. In, ali lahko tak človek razume delitev oblasti med izvršno, zakonodajno in pravosodno?

MIRO CERAR, "POPOLDANSKI ŠIHT"

Poleg profesure je imel/ima (in torej redne mesečne plače) že dolga leta podjetje, prek katerega je svetoval. Za dober denar. Po njegovih besedah je delal za "podjetje" popoldne in ponoči.
Kar me spominja na tistega železničarja/kmeta, ki je cel dan garal na njivi, ponoči pa spal v kretničarski hiški.
Če damo šalo na stran, je Cerar s to dvojno zaposlitvijo poslal celotni Sloveniji jasno sporočilo, da javna služba in profesura nista velika čast in obveznost vzgajati mlado generacijo, ampak predvsem izhodišče za privatni biznis.
Kaj lahko rečemo na to, da je Miro Cerar, če sem prav izračunal, pravzaprav lahko dobil v določenem obdobju od privatnega biznisa ("business" pišem fonetično zaradi slabšalnega pomena v tem kontekstu) celo več kot od redne plače? Po mojem mnenju tak človek ne more veliko prispevati k tistemu nevidnemu fluidu, ki stalno ločuje tri veje oblasti. Prej prispeva k njeni zlizanosti.

MILAN BRGLEZ, CERARJEVA DESNA ROKA, RES ZNA "ORGANIZIRATI"

Včasih se je reklo za nekoga, ki se "znajde" in se pri tem ne ozira veliko na moralna načela, da je dober organizator. In Milan Brglez je tisti profesor Fakultete za družbene vede, ki je res znal dobro "organizirati". Kot predsednik komisije je oznanil, da je Alenka Bratušek seminarsko nalogo, imenovano magisterij, "samo" malo prepisovala. Da torej samo "malo" prepisovanja še ni plagiat. In s tem potrdil legitimnost Alenke Bratušek kot predsednice vlade.
Tej stvari je zdaj, čez leto dni, dodal svojevrsten cinizem Miro Cerar, češ da stranke Alenke Bratušek ne bo povabil v vlado, tudi zaradi tega, ker je Bratuškova povzročila vladno krizo in predčasne volitve. Če bi Brglez, Cerarjeva desna roka, takrat korektno opravil svoje delo in Bratuškovo proglasil za plagiatorko, bi ta padla in že pred letom dni bi imeli predčasne volitve. Pa so pred letom dni mediji, politiki in "znanstveniki" Bratuškovo proglašali za najmanj Devico Orleansko.

ANGELA MERKEL NI MIRO CERAR ALI MILAN BRGLEZ

Seveda je primerjava naravnost smešna, pa vendarle poučna. Angela Merkel ni štela vejic in pik obrambnemu ministru in ministrici za šolstvo, ko so na njiju padle obtožbe o plagiatorstvu. Enostavno ju je odslovila. Saj je le tako lahko ostala kanclerka, verjetno pa tudi iz načelnih razlogov.
Obratno je v Sloveniji Miran Brglez po tem, ko je očiten plagiat Bratuškove proglasil za "original", čez leto dni postal tretji človek države. Miro Cerar pa je bil imenovan za premierja, čeprav je bil takrat - kot eden najpomembnejših mnenjskih voditeljev v državi - ob cirkuški predstavi v zvezi s plagiatom lepo tiho. Saj vemo, v "vladavini prava" je izostanek nekega dejanja (da si lepo oprezno tiho), enak sostorilstvu.

300 DOLARJEV KAZNI

Žal je treba ugotoviti, da Miro Cerar ne razume "vladavine prava" oziroma jo uporablja kot politično mantro, kar pa je za pravnika še posebej cinično. Ko gre namreč za njega, korupcija naenkrat izpuhti. Očitno mu to, da je ustanavljal svojo privatno stranko na račun javnih, državnih sredstev in infrastrukture, ne predstavlja nikakršnih moralnih pomislekov.
Zloraba javne infrastrukture je resen problem razvitih držav.
Pred leti sem dobil kuverto z dokumenti nekega ameriškega državnega urada. Na sprednji strani kuverte je pisalo, da je kuverto in poštnino plačala ameriška vlada, s pripisom, da se zloraba v privatne namene kaznuje s tristo dolarji.
Torej, ali se ob vsem tem zdi Miru Cerarju zlizanost izvršne (politične) veje oblasti s pravosodno - problematična? Bržkone ne!

DON’T CRY SLOVENIJA/ARGENTINA

Miro Cerar je s prehodom v korupcijo pri ustanavljanju stranke in nemoralnim "javno-zasebnim partnerstvom" (dopoldne profesor na javni fakulteti, popoldne biznismen) v eni osebi zdrsnil kot politik v čisti populizem. Da ima še vedno tako veliko ljudsko podporo, pa kaže na to, kako utrujena slovenska družba hlepi po idealih, pa čeprav lažnih in populističnih.
Če spet nekoliko pretiravam, je Miro Cerar podoben Eviti Peron, ki je s populističnimi nastopi proti višjim slojem in korupciji ter v "zavezništvu" z delavstvom dosegla neverjetno popularnost.
Z "majhno napako" seveda, bila je žena Juana Perona, vojaškega diktatorja.
In, Argentina je ravnokar drugič bankrotirala.
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar napoleon Gregor Jagodič milan brglez Alenka Bratušek Angela Merkel Eviti Peron Juana Perona

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Miro Cerar slovenska Evita Peron?