objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 27. avgust 2014 ob 06:59

Neverjetno. Franci Križanič se vrača v politiko, prek Židana in Vebra!
Dejan Židan dela na tem, da bi Janko Veber postal minister za obrambo, kar bi Križaniča spravilo med nadomestne poslance. V ozadju pa obračun med traktoristi in urbano strukturo SD
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji minister za finance Franci Križanič se vrača med poklicne politike, tokrat kot poslanec Socialnih demokratov. To se bo zgodilo potem, ko bo Janko Veber postal minister za obrambo, Anja Kopač Mrak ministrica za delo, družino in socialne zadeve, Franci Križanič pa tako imenovani "nadomestni poslanec".
Križanič se temu primerno tudi že vede. Minuli četrtek je - pravijo - na seji predsedstva SD govoril pol ure, zdaj pa kliče naokoli (vidne člane SD) in lobira za Vebra, da postane minister, kar mu (Križaniču) odpira pot med nadomestne poslance.

BO KRIŽANIČ UNIČIL KOALICIJO?

Toda znotraj stranke je zaradi tega prava drama. Franci Križanič, denimo, sploh ne govori z vodjo poslanske skupine SD Matjažem Hanom (ko se srečata, Križanič menda pogleda stran), zato si lahko samo predstavljamo, kako bo - s Francijem Križaničem kot poslancem - delovala poslanska skupina Socialnih demokratov. Situacija bo nevzdržna, pravijo naši viri, Križanič bo "uničil" koalicijo, in se spominjajo, kaj vse se je dogajalo, ko je bil Franci Križanič minister za finance, nekdanji predsednik vlade - in še prej finančni minister - Tone Rop pa navaden poslanec SD. Enkrat sta se v prostorih poslanske skupine celo skoraj stepla, Križanič je namreč tudi izjemno agresiven, Rop pa skrajno živčen.
Mimogrede, Tone Rop se je minulo soboto po nekaj letih vrnil med udeležence slavnega in tradicionalnega teniškega VIP turnirja v Velenju. Vmes je pridobil okoli petnajst kilogramov telesne teže, v polfinalu (dvojic) pa izgubil proti ministru za zunanje zadeve ter prvaku Desusa Karlu Erjavcu.
Pri tem je tudi nenavadno, dejansko pa politično skrajno neresno, zakaj se Janko Veber sploh še poteguje za obrambnega ministra, če se je minuli ponedeljek dal izvoliti za podpredsednika državnega zbora. Naši viri iz SD pravijo, da mu diši predvsem službeno vozilo in status "varovane osebe", česar se je navadil kot predsednik državnega zbora. Toda njegovo kandidaturo za obrambnega ministra močno podpira predsedujoči stranke SD ter abonirani minister za kmetijstvo Dejan Židan.
No, Židan tukaj predvsem računa, da bi se tako znebil ministrstva za šolstvo, ki bi ga sicer ponovno prevzel Jernej Pikalo (državni sekretar pa (o)postal Aljuš Pertinač), posledično pa tako imenovane "Lukšičeve struje" znotraj stranke, poleg tega naj bi mu Veber zagotavljal podporo za prihodnji kongres stranke, kjer bo Židan kandidiral za predsednika SD. Za lobiranje, da bi Veber postal minister, naj bi Židanov krog izkoristil tudi nedavni pogovor med predsednikom države Borutom Pahorjem in Židanom, saj Jani Prednik, "desna roka" Dejana Židana, naokoli razlaga, da naj bi tudi sam Pahor podpiral Vebra za obrambnega ministra.

LIDER TRAKTORISTOV NAD URBANO STRUKTURO SD

Spor zaradi Francija Križaniča in Janka Vebra pa je samo še začinil vroče spopade znotraj SD, ki niso eksplodirali zgolj v kadrovskem spopadu na Obali (kjer naj bi izključili osem vidnih članov SD, kar operativno sicer počne generalni sekretar SD Uroš Jauševec, toda Židan kot predsednik stranke to očitno podpira ter politično pokriva!), ampak predvsem v strateškem obračunu med tako imenovanimi "traktoristi" (personificira jih Dejan Židan), ki iz Socialnih demokratov delajo politično "stranko podeželja", in tradicionalno urbano strukturo SD. Predstavniki slednjih ocenjujejo, da je zamenjava Igorja Lukšiča z Dejanom Židanom - tik pred parlamentarnimi volitvami - povzročila predvsem to, da je stranka SD prvič ostala brez svojega poslanca v Ljubljani, Mariboru in Kopru, Dejan Židan kot "lider traktoristov" ali "Radovan Žerjav socialne demokracije" pa stranko brutalno obrača na slovensko podeželje.
Če bi stranko na julijske volitve popeljal Lukšič, bi stranka v Ljubljani dobila vsaj enega poslanca, Združena levica bi zato imela enega poslanca manj, Zavezništvo Alenke Bratušek se ne bi prebilo v državni zbor, strici iz ozadja ali "dizajnerji levice" pa so Židana izkoristili zgolj zato, da so lahko odstranili Lukšiča in da se prej našteto ne bo zgodilo, so prepričani nekateri naši viri iz SD.
Zdaj je tudi že jasno, pravijo naši viri, da se je Dejan Židan sam umaknil kot kandidat za gospodarskega ministra, menda naj bi priznal, da te tematike ne obvlada dovolj, ustrašil naj bi se tudi ministrstva za infrastrukturo. In se je raje spet odločil za prevzem kmetijskega resorja (tokrat celo okleščenega, brez resorja za okolje), ker tako zanj tudi najbolj udobno ali "komotno". Pravijo, da je Židanov delovni dan po urniku ministra za kmetijstvo približno takšen: zjutraj dve ali tri ure v Ljubljani, potem pa obisk kakšne turistične kmetije ...
Pri tem je zanimivo, da je zaradi prevzemanja konkretnih resorjev prišlo tudi do verbalnega spora med Židanom ter novopečenim poslancem SD Matjažem Nemcem, dosedanjim dolgoletnim tesnim sodelavcem Boruta Pahorja. Nemec, kot pravijo naši viri, je Židanu med drugim očital, da bi morali Socialni demokrati pri razdelitvi vladnih resorjev znotraj vladne koalicije pokazati nekoliko več ambicij, Židan pa naj bi ga zato grobo - nadrl.

KAKO BI ŽIDAN POTOLAŽIL LUKŠIČEVO STRUJO ...

Zdaj Dejan Židan sicer kalkulira, da bi strujo bivšega predsednika stranke Igorja Lukšiča uspel nekoliko potolažiti s tem, če bo predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker njihovo Tanjo Fajon izbral za slovensko komisarko v Bruslju, Lukšič pa bi namesto nje postal evropski poslanec ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franci Križanič janko veber Anja Kopač Mrak Matjažem Hanom Tone Rop Karlu Erjavcu Dejan Židan Jernej Pikalo aljuš pertinač Lukšičeve Borutom Pahorjem jani prednik Uroš Jauševec Radovan Žerjav Matjažem Nemcem Jean-Claude Juncker Tanjo Fajon

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Neverjetno. Franci Križanič se vrača v politiko, prek Židana in Vebra!