objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 28. avgust 2014 ob 06:57

ZaAB poka po šivih. Stojan Pelko že odstopil kot predsednik sveta stranke
Potem ko je Zavezništvo Alenke Bratušek pristalo v opoziciji, njemu pa ni uspelo postati minister za kulturo, je Pelko stisnil rep med noge in takoj odšel nazaj na Kosovo
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Zavezništvo Alenke Bratušek, potem ko je pristalo v opoziciji, hudo poka po šivih. Stojan Pelko je že nepreklicno odstopil kot predsednik sveta stranke (in se vrača nazaj v Prištino, kjer je zaposlen kot tiskovni predstavnik Evropske misije na Kosovu), uradno zato, ker se stranki ni uspelo prebiti v Cerarjevo vladno koalicijo.
Naši viri pa trdijo, da se Pelko preprosto "ne vidi" v opoziciji. Pelkov hiter umik iz Zavezništva Alenke Bratušek sicer povezujejo z njegovo zdaj že propadlo ambicijo postati minister za kulturo ter upravičeno bojaznijo šefa evropske misije na Kosovu, nekdanjega slovenskega ministra Samuela Žbogarja, pred neprijetnimi vprašanji iz Evropske unije, kako je mogoče, da zaposleni uradnik evropske misije na Kosovu tako aktivno deluje na slovenskem političnem prizorišču.

ODSTOPIL NA SKRIVAJ

Če bi Stojan Pelko res želel samo "sprejeti odgovornost" za propadla koalicijska pogajanja z Mirom Cerarjem, bi namreč zgolj ponudil odstop, ki pa ga svet stranke skoraj zagotovo ne bi sprejel. Pri tem je zanimivo, da vodstvo stranke Alenke Bratušek po ponedeljkovi seji sveta stranke novinarjev in javnosti sploh ni obvestilo o tem, da je Pelko - kot drugi človek stranke - odstopil.

PAVLIČ BI 15, JAKIČ PA 10 TISOČ EVROV MESEČNE PLAČE

Na bodoči službi v tujini pa računata vsaj še dva člana vodstva ZaAB in vlade Alenke Bratušek, to sta minister za obrambo in generalni sekretar Zavezništva Alenke Bratušek Roman Jakič ter vodja kabineta odhajajoče premierke in njen najtesnejši sodelavec Jernej Pavlič. Če bi Alenka Bratušek slučajno res postala slovenska komisarka v Bruslju, potem bi oba postala člana njenega bruseljskega kabineta. Pri čemer bi Pavlič imel okoli 15 tisoč evrov mesečne plače, Jakič pa okoli deset tisoč evrov, takšni so namreč prejemki treh vodilnih sodelavcev evropskih komisarjev.

UROŠ GRILC BI ŠE BIL MINISTER ...

Z odstopljenim Stojanom Pelkom ter zakulisnim spopadom za vodenje kulturnega ministrstva, ki naj bi pripadlo stranki ZaAB, če bi postala vladna stranka, pa naj bi bilo povezano tudi kadrovsko dogajanje na zadnji, torkovi seji vlade, kjer je minister za kulturo Uroš Grilc uspešno blokiral pripravljeno imenovanje spornega Alojza Unetiča za novega generalnega direktorja zdravstvene ekonomike na ministrstvu za zdravje, čeprav je to forsirala prav Alenka Bratušek. Stojan Pelko je namreč znotraj ZaAB za prevzem kulturnega ministrstva štartal "na polno", Grilc, ki sicer formalno ni član stranke ZaAB, pa je verjetno kmalu ugotovil, da bi Bratuškova na koncu res podprla Pelka, ne pa njega. Zato ji je "uspešno vrnil" na torkovi seji vlade in se hkrati od Bratuškove nekoliko - distanciral.
Hkrati je Grilc začel dobivati signale iz Stranke Mira Cerarja, da bi ga Cerar želel še naprej videti na čelu ministrstva za kulturo. Po nekaterih informacijah iz kulturnih krogov naj bi se Grilc potem sam ponujal stranki Desus, da bi postal minister za kulturo v Cerarjevi vladi iz kvote Desusa, kar pa naši viri blizu Grilca zanikajo, pa tudi prvak Desusa Karl Erjavec o tem menda ne več ničesar.

ERJAVEC VE, DA MU BO JULIJANA BM DELALA ZDRAHE

Erjavec sicer še vedno vztraja, da bo nova ministrica za kulturo poslanka stranke Desus Julijana Bizjak Mlakar, kar pa že povzroča javne proteste dela kulturne srenje, pa tudi Stranka Mira Cerarja je menda proti. Toda Erjavec naj bi imel drugačno računico: po eni strani naj bi si želel na vsak način znebiti Julijane Bizjak Mlakar iz svoje poslanske skupine, ker velja za "nemogočo" sodelavko in bo dokazano delala zdrahe (podobno izkušnjo z Julijano Bizjak Mlakar že imajo Socialni demokrati, prej je bila namreč poslanka SD, vendar je potem izstopila), po drugi strani pa naj bi bil Erjavec na koncu vendarle pripravljen umakniti njeno kandidaturo, v zameno pa bi dobil še močnejši resor, denimo ministrstvo za infrastrukturo ...
Mimogrede, Uroša Grilca je odgovorni urednik Mladine Grega Repovž v enem od svojih zadnjih uvodnikov razglasil za "najboljšega kulturnega ministra vseh časov," zato se že pojavljajo ugibanja, koliko denarja bo letos dobila Mladina na razvpitem medijskem razpisu. Rezultati razpisa oziroma razdelitev javnega denarja za medije še niso znani, naši viri na ministrstvu za kulturo pa trdijo, da Mladina tokrat ne bo dobila "nič več" od Reporterja ali Demokracije.
No, bomo videli ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek Stojan Pelko Cerarjevo Samuela Žbogarja roman jakič Jernej Pavlič Uroš Grilc karl erjavec julijana bizjak mlakar Grega Repovž

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

ZaAB poka po šivih. Stojan Pelko že odstopil kot predsednik sveta stranke