objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Marko Crnkovič

Ponedeljek, 1. september 2014 ob 06:56

Nismo se za to borili, da bi bili galantni
Politični intervjuji vsak dan so popolna norost. Odmevi hočejo ozaveščati javnost, v resnici pa demolirajo državljansko zavest
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Odmeve gledam še kar pogosto, nikakor pa ne redno. Pa ne zato, ker ne bi hotel: včasih delam kaj drugega in pozabim, da je ura deset; lahko bi si nastavil opomnik, pa si ga ne; niti pred televizorjem mi ne bi bilo treba biti, pa bi jih lahko vseeno gledal; toda tak news junkie pa spet nisem; vsaj ne za slovensko politiko.
Kljub temu ali ravno zato pa me je v petek sredi oddaje - ko se je Rosvita pogovarjala s predsednikom Socialnih demokratov - spreletelo, da je ta Židan kar naprej v Odmevih. Ni najbolj negledljiv politik, ampak ali ga res favorizirajo? Malo verjetno je, da bi TVS navijala za SD, toda po drugi strani je Židan še kar telegeničen. Ali pa se mi njegovo pojavljanje zdi pogosto zato, ker je telegeničen? Kakorkoli, na Twitterju sem bleknil, da "po mojem ni noben politik toliko v @TVOdmevi kot Židan".
Na srečo sem dodal: "Bom preveril." In sem res.
Priznam, da temu nisem posvetil polnih deset do dvanajst ur, kolikor so oddaje skupaj trajale. Z miško na drsniku predvajalnika sem si nalogo skrajšal za približno štirikrat.
Po ogledu vseh dvajsetih avgustovskih Odmevov lahko skratka z gotovostjo trdim, da v uredništvu oddaje nikakor ne favorizirajo Dejana Židana. Razen zadnji petek v avgustu (v živo iz Murske Sobote) je bil gost samo še v ponedeljek pred dvema tednoma (v studiu). Enkrat je pogovor trajal osem minut, drugič pa sedem. Če sem prav štel, pa so tudi petkrat posneli njegovo izjavo. (Kaj je za njih kratka ali dolga izjava, ne vem.)
Seveda imajo radi Židana v studiu ali pred kamero - toda katerega politika pa nimajo?! Tudi Ljudmilo Novak imajo radi, tudi ona je bila ta mesec dvakrat gostja, enkrat devet minut, drugič pa osem. Ob prvem obisku ji je voditelj Igor E. Bergant celo čestital ob 14-letnici ustanovitve stranke.
To je zelo vljudno, toda to si je treba prišparati za neformalno komunikacijo: le zakaj bi novinar ali novinarska institucija čestitala stranki za jubilej? Ali pa novemu predsedniku DZ za izvolitev? Novinarji se nismo za to borili, da bi bili galantni!
Gledati vsa poročila, predvajana v enem mesecu, naenkrat, zaporedoma, je precej bizarno doživetje. Smisel dnevnega newsa - pa ne le televizijskega - je sprotna konzumacija. Četudi se novi dogodki in novice navezujejo na stare ali včerajšnje, so vsak dan znova prikazani kot dogodki in novice zase. News je dnevni ritual, medtem ko na mesečni ravni implodira v komedijo zmešnjav, ki daje vedeti, kako je to vse skupaj brez veze.
V retrospektivi treh tednov je recimo ena boljših smešnic ta, da je Alenka Bratušek 7. avgusta v 9-minutnem pogovoru Igorju E. Bergantu povedala, da je "program SMC […] najbolj kompatibilen s programom ZaAB".
Odmevi se samodefinirajo kot oddaja, ki "vsak delavnik ob 22:00 [ponudi] sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj".
Voditeljico in oba voditelja Odmevov cenim. Vsi trije znajo postavljati neprijetna vprašanja in vrtati v goste. Zgrešen se mi zdi samo koncept oddaje, da dajejo politikom besedo.
Politični intervju je legitimen novinarski žanr, ki pa ima svojo specifiko.
Čeprav se pogovori s politiki, kakršne skoraj vsak dan predvajajo v Odmevih, včasih zdijo cela večnost, so v bistvu le miniature. Politični intervju pa je po definiciji dolg, ker mora biti izčrpen in temeljit in ker mora imeti politik povedati še kaj več kot to, kar smo že tako ali tako izvedeli iz medijev.
Problem Odmevov in z Odmevi pa je v tem, da so ti intervjuji relativno kratki in da politiki - slovenski politiki, kakršni pač so - tistih pet ali deset minut poskušajo izkoristiti za to, da evidentnim faktom novic dodajo nekaj spina in da konkurenčnim politikom pošljejo kakšno prikrito sporočilo. Rosvita, Slavko in Igor se lahko na glavo postavijo s provokativnimi vprašanji, politiki bodo povabilo v studio neizogibno izkoristili za svoj PR ali vsaj za svojo vidnost in prezenco.
Predvsem pa to ni za vsak dan. Predvajati politične intervjuje vsak dan je popolna norost. Hoteli so ozaveščati javnost, v resnici pa so demolirali državljansko zavest.
Dnevno paradiranje politikov skozi Odmeve temelji na predpostavki, da je za javnost kot volilce dobro, da so na tekočem s politiko - in da biti na tekočem pomeni poslušati vsak dan, vsak večer, kaj so se novega spomnili, in imeti možnost ocenjevati njihovo kredibilnost.
Frenetično spremljanje politike in fanatični imperativ, da se mora vsak cepec, ki nezainteresirano ali nergavo bolšči v televizor, spoznati na politiko, so Odmevi prignali tako daleč, da se je sestavljanje koalicije z njihovo pomočjo sprevrglo v irelevanten resničnostni šov, ki ga noben pameten človek ne bi gledal niti sproti - kaj šele za nazaj.
 
Marko Crnkovič na Twitterju: @crnkovic
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Rosvita Židan Dejana Ljudmilo Novak Igor E. Bergant Alenka Bratušek Slavko @crnkovic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nismo se za to borili, da bi bili galantni