objavi na
pozareport.si

forum

Sreda, 3. september 2014 ob 06:56

Erjavcu se maje. Šefinja kabineta pa mu sledi iz intimnih razlogov
Miro, gledamo te .... Milan Balažic, ki naj bi bil povezan, morda celo usklajen z vodilnimi politiki Stranke Mira Cerarja, zahteva odstop Karla Erjavca od kandidature za zunanjega ministra
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Milan Balažic, pred kratkim - zaradi razvpite afere Oman - odpoklican slovenski veleposlanik v Avstraliji in Novi Zelandiji, je znova udaril. Tokrat proti ministru za zunanje zadeve in prvaku Desusa Karlu Erjavcu, očita pa mu "največjo politizacijo in privatizacijo" slovenske diplomacije doslej, za samega Erjavca pa pravi, da "nenehno zavaja, prikriva, se spreneveda in govori neresnice.
Izza pregovorno šaljive maske," tako ugotavlja Balažic, "se skriva (Erjavčev) preračunljivi politični um, ki za uresničitev svojih ciljev koristolovsko krši ustavo, zakone in druge predpise."

DESET PRIMEROV

Milan Balažic tokrat predstavlja dokument desetih primerov (objavljamo ga na koncu teksta), kjer naj bi minister Karl Erjavec, pri kadrovanju v diplomaciji ter ministrstvu za zunanje zadeve, kršil zakone in moralno-politične vrednote. Pri posameznih primerih bi po Balažicevem mnenju moralo po uradni dolžnosti reagirati državno tožilstvo in Komisija za preprečevanje korupcije, iz predloženih zadev pa je tudi razvidno, da Erjavec usluge dela "na vse strani", od svoje stranke Desus do Janševe SDS, ustavnega sodišča in seveda svojih tesnih sodelavcev.
Kar zadeva Desus, tukaj velja omeniti družino Geržina, saj naj bi Erjavec v okviru svoje negativne kadrovske selekcije poskrbel za visoko imenovanje Aleksandra Geržine, sina vplivnega podpredsednika stranke Desus Saša Geržine, ki se je precej izpostavljal tudi med koalicijskimi pogajanji za sestavo Cerarjeve vlade. Pri primerih blizu SDS pa Balažic omenja Dimitrija Rupla, Andreja Rahtena in Anžeta Logarja, Erjavec naj bi službo v Bruslju uredil tudi za Ano Polak Petrič, hčerko ustavnega sodnika Ernesta Petriča, čisto poseben primer pa je Erjavčeva šefinja kabineta Vlasta Vivod.
Prav Vlasta Vivod naj bi dejansko vodila ministrstvo za zunanje zadeve, Erjavec jo je zdaj, kot navaja Balažic, tudi "trajno zaposlil", svoji hčerki pa je "uredila bivanje v državni rezidenci v Parizu", medtem ko je Karl Erjavec - očitno v zameno za uslugo - sedanji slovenski veleposlanici v Parizu Veroniki Stabej podaljšal mandat. Plavolasa Vlasta Vivod je sicer dolgoletna tesna sodelavka Karla Erjavca, Milan Balažic pa je doslej edini državni uradnik, ki je zdaj dokaj jasno zapisal govorice, da sta Karl Erjavec in njegova šefinja tudi intimna.
Milan Balažic namreč eksplicitno pravi, da uradnica Vlasta Vivod svojemu šefu Erjavcu "zvesto sledi iz - intimnih razlogov". Karl Erjavec, denimo, pa še včeraj, ko se je neverjetno pavšalno odzval na Balažicev dokument, tega ni zanikal, molči pa tudi Vlasta Vivod.

DIPLOMATSKI SINDIKAT STOJI ZA - BALAŽICEM

Čeprav so posamezni primeri, ki jih našteva Balažic, že bolj ali manj znani, sta tokrat pomembni dve novi okoliščini. Balažic namreč trdi, da so vsi njegovi zapisi dokumentirani na ministrstvu za zunanje zadeve, potrdi pa jih lahko tudi vodstvo sindikata slovenskih diplomatov oziroma podpredsednik tega sindikata Peter Golob, ki je tudi namestnik generalnega sekretarja ministrstva za zunanje zadeve Tomaža Kunstlja. No, slednjega Balažic prav tako umešča v središče ene od afer, ko naj bi šlo za prirejanje sistematizacije delovnih mest.

SMC NAD KARLA ERJAVCA, NAMESTO NJEGA BUČAR?

Druga okoliščina pa je izrazito aktualno politična. Po naših zanesljivih informacijah se je Milan Balažic pred dnevi dobil tudi s predsednikom državnega zbora in podpredsednikom Stranke Mira Cerarja Milanom Brglezom, kjer mu je predstavil to dokumentacijo. Kar lahko pomeni, da je zadeva prišla v javnost tudi z blagoslovom SMC, predvsem zato, da bi se discipliniralo in morda celo "umaknilo" Erjavca - kot kandidata za zunanjega ministra. Verjetno prav tako ni naključje, da naj bi Erjavec zadnje dni spet na veliko govoril, da si Desus želi še ministrstvo za obrambo.
Poznavalci ob tem pravijo, da ne gre podcenjevati povezav, ki jih ima Milan Balažic znotraj SMC. Z Milanom Brglezom, denimo, ga povezuje - sicer propadli - projekt diplomatske akademije, ki ga je skupaj s Fakulteto za družbene vede ustanovilo ministrstvo za zunanje zadeve, prav na pobudo Milana Balažica, ko je bil Balažic na ministrstvu še direktor sektorja za analizo, posamezni profesorji FDV, med njimi tudi Milan Brglez, pa so z diplomatsko akademijo dodatno dobro zaslužili ...
Po drugi strani je Milan Balažic zoper Fakuteto za družbene vede že vložil tožbo, ker naj bi ga pred nekaj meseci nezakonito odpustili.
Rezervni kandidat Stranke Mira Cerarja za zunanjega ministra, če slučajno res spodnesejo Karla Erjavca, pa je dekan Fakultete za družbene vede Bojko Bučar. Balažic sicer tudi "grozi", da če ga Miro Cerar ne bo poslušal in "odstavil" Erjavca, potem se bo pridružil novemu družbenemu gibanju, ki si bo vzelo ime "MGT ali Miro, gledamo te".

				Dokument o Karlu Erjavcu in njegovih desetih kadrovskih aferah na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga je tokrat predstavil Milan Balažic, se bere skoraj kot politični triler (za povečavo klik na sliko).			Dokument o Karlu Erjavcu in njegovih desetih kadrovskih aferah na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga je tokrat predstavil Milan Balažic, se bere skoraj kot politični triler (za povečavo klik na sliko).

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan Balažič karl erjavec Aleksander Geržina Sašo Geržina dimitrij rupel Andrej Rahten anže logar Ana Polak Ano Polak Petrič ernest petrič Vlasta Vivod Veronika Stabej Peter Golob Tomaž Kunstelj milan brglez FDV Bojko Bučar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Erjavcu se maje. Šefinja kabineta pa mu sledi iz intimnih razlogov