objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Petek, 5. september 2014 ob 07:03

Alenka Bratušek bo preživela Mira Cerarja in Janeza Janšo!
Alenka Bratušek je sad nenačelnega, kratkovidnega in neskončno narcističnega ravnanja slovenskih politikov. Prav zaradi tega ima možnost, da jih tudi vse - preživi, ugotavlja Bojan Korsika
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Hlapčevsko komedijo, tako imenovano "izbor komisarja v Bruslju," lahko bolje razumemo po eni strani z realno, po drugi strani pa z absurdno primerjavo.

AMERIŠKA

Še vedno je živ spomin na ameriškega predsednika Billa Clintona. Kako so ga mediji, republikanski kongres in tožilec suvereno privijali zaradi njegovih nenavadnih, celo inovativnih pogledov na splošno sprejeto definicijo spolnega odnosa. Kljub vsemu pa so, ko je imel Bill Clinton govor v kongresu, tudi republikanski kongresmeni (tako kot vedno) vstali in predsedniku ploskali. Podprli so ga tudi takrat, ko je ukazal raketne napade na neke podrtije v Somaliji, čeprav je bilo očitno, da se Clinton zaradi "nujnih državniških zadev" preprosto izogiba tožilčevemu zasliševanju. Niti kakšnemu kongresmenu iz zakotja Mississippija ni prišlo na misel, da bi Clintona tožaril na sedežu zveze Nato, češ moj predsednik Clinton destabilizira Afriko.
Zakaj je tako? Zato, ker so ZDA velesila. In zakaj so postale velesila? Tudi zaradi tega, ker njeni politični pripadniki na zunaj vedno in povsod izkazujejo najvišjemu predstavniku oblasti primerno in dolžno spoštovanje.

AFRIŠKA

Za trenutek si predstavljajte, da se je Evropski uniji pridružila večina afriških držav. In Slovenija kot "stara" članica dobi pod svoje okrilje in mentorstvo na primer afriško državo, recimo ji "Caprivi strip". Caprivi strip se je kljub uvedbi parlamentarne demokracije šele dobro otresel navade, da minister zaposli kar vso svojo vas, saj ve, da mu drugače grozi celo smrt.
Ob izbiranju komisarja oziroma komisarke pa Caprivi strip zadene politična kap. Politiki se začnejo zelo pljuvati med seboj, se obmetavati z nizkimi izrazi in trumoma hoditi v Ljubljano. In javno ter zasebno tožarijo drug drugega pri raznih političnih botrih, predvsem politične nasprotnike. "Stara in modra" Ljubljana pa ima seveda realen problem, da prepozna posameznika, ki bo predvsem "kompatibilen" v komisiji in ne bo kvaril brazde ob že tako in tako ogromnih težavah. Najmanj, kar se zgodi, je to, da Caprivi strip izzove v Ljubljani obilo nasmeškov, češ: "Tile pa kar sami prosijo, da jih dobijo s palico!"
S tem si lahko nehamo predstavljati Afriko in se sprehodimo skozi glave posameznikov, ki so zagnali to redko obliko malajske politične blaznosti v Sloveniji.

AB IN ALENKA BRATUŠEK

Alenka Bratušek je (bolestno) ambiciozna političarka brez dodane vrednosti, ki jo je povzdignil cunami vroče želje vplivnega dela politike in medijev, ki je pod geslom,"da je vsaka začasna rešitev boljša, kot je Janez Janša na položaju predsednika vlade", nastavil prvo slovensko premierko. Takrat se ni nihče zgražal nad tem, da je Alenka Bratušek nemoralna, brez predsodkov, nesposobna in da so njene politične metode zelo blizu pouličnim političnim metodam.
Kot se po navadi zgodi, pa "začasna" rešitev velikokrat zraste čez glavo svojim mentorjem. Torej je Alenka Bratušek izdala svojega "očeta" in mentorja Zorana Jankovića.
Da je predlagala samo sebe za komisarko, je pač njena pouličnost. Je vsaj odkrita, v nasprotju, na primer, z Dušanom Semoličem, ki se je pri kakih 65 letih "na željo številnih osnovnih organizacij" resnično popolnoma neokusno "dal kandidirati" za osmi ali deseti mandat predsednika "svobodnih" sindikatov.
Visoke komisarske plače si ni izmislila Bratuškova, če se ji nebrzdana želja zrcali na obrazu, pa je stvar okusa. Bolj pa dvojna morala tistih, ki so jo pred letom povzdignili.

AB IN JEAN-CLAUDE JUNCKER

Juncker je seveda vrhunski politik, ki mora sestaviti komisijo, ki jo bo izvolil Evropski parlament - z obvezno žensko kvoto in preveč moškimi kandidati iz pomembnih držav. Torej je zanj prepirljiva "tožibaba" Slovenija, ki ni sposobna minimalnih samostojnih političnih odločitev, pravi dar z neba. Ob moški gneči mu seveda Karel Erjavec ne pride na misel. Med izkušeno Tanjo Fajon, ki je v Bruslju pognala že precej korenin, in več kot voljno Alenko Bratušek, ki je pred dobrim letom šele prvič resno prišla v Bruselj, seveda ne more biti velikih dilem.

AB IN MIRO CERAR KOT SLON V TRGOVINI S PORCELANOM

Miro Cerar bi lahko pred dobrim letom z "načelno politiko" označil magistrsko delo Bratuškove za plagiat, še bolj pa njegova desna roka Milan Brglez. In Alenka Bratušek bi bila ustavljena. A sta oba sodelovala pri projektu "bolje kdor koli kot Janez Janša". In zdaj je Alenka Bratušek zrasla Miru Cerarju daleč čez glavo.
Miro Cerar je sredi julija pokazal, da nima močnega političnega instinkta, ko je oglušel na jasne ponudbe Karla Erjavca, da bi postal evropski komisar. Čeprav je Gregor Golobič na twitterju jasno povedal, da "od komisarja EU Slovenija zdaleč preveč pričakuje. Daleč največji posredni plus bi imela z odhodom Karla Erjavca." (ZaresGregor, 18. julij 2014). Takrat bi bilo vsaj mogoče s Cerarjevo pomočjo prisiliti vlado (Alenke Bratušek), da imenuje Erjavca za komisarja. Cerar bi se znebil izkušenega in v osnovi vedno izsiljevalskega politika, ki je majal vse vlade.
Toda ne! Cerar je raje postal slon in vesoljni Sloveniji oznanil, kako bo on, Miro Cerar, "telefoniral" Junckerju. Seveda je pozabil, da kliče iz Caprivi stripa. Verjetno je eden redkih premierjev, ki je dobil zunanjepolitično brco, še preden je dejansko začel vladati, in od nje si bo težko opomogel. Če sploh!

AB, JANEZ JANŠA IN JEAN-CLAUDE JUNCKER

Resnično ni razumljivo, da Janez Janša s svojim političnim instinktom (verjetno s takšnim, kot ga ima le še Milan Kučan) pošilja že vnaprej tako neučinkovita sporočila na desetine evropskih naslovov s pozivi, da se "ustavi" Alenka Bratušek.
Poziva Junckerja, sklicuje se na ideološko bratstvo strank, ki jima pripadata, da naj še enkrat razmisli o "komunistki" Alenki Bratušek. In "grozi", da ne bo izvoljena. In to Jeanu-Claudu Junckerju, ki ima popolnoma realen problem, da mora predlagati izvoljivo komisijo.
In kako gleda Juncker, hočeš nočeš, na Janeza Janšo? Kot na prepirljivega politika iz Caprivi stripa, ki ne razume njegovega položaja in realnih odnosov sil!
Sploh pa Janša v tujini pričakuje razumevanje po politični liniji, toda doma je z ognjem in mečem požgal vse desne stranke in predvsem politike, ki so ga podpirali.

AB IN GREGOR GOLOBIČ

Nekateri ocenjujejo, da bo zmaga Alenke Bratušek za komisarko tudi zmaga Gregorja Golobiča, ki naj bi ji dirigiral iz ozadja. To lahko drži ali pa tudi ne. Toda Bratuškova je že uspešno zasadila nož v hrbet takšnemu političnemu kalibru, kot je Zoran Janković. Zakaj ne bi tudi Gregorju Golobiču?
Zgodba o izboru slovenskega komisarja je "uspešna" zgodba o prenašanju notranjepolitičnega blata na mednarodni teren.
Je odsev popolnega nespoštovanja lastne države, je prostovoljni poziv tujim gospodarjem, da naj pač delajo vse tisto, kar dela gospodar, naj nas torej kot hlapce usmerjajo z bikovko.
Alenka Bratušek je sad nenačelnega, kratkovidnega in neskončno narcističnega ravnanja slovenskih politikov. Prav zaradi tega ima možnost, da jih preživi.
Simbolno ali resnično, pa če bo komisarka ali ne.
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Billa Clintona Caprivi strip Alenka Bratušek Janez Janša Zorana Jankovića Dušanom Semoličem Juncker Karel Erjavec Tanjo Fajon miro cerar njegova desna roka Milan Brglez Gregor Golobič ZaresGregor Milan Kučan Gregorja Golobiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Alenka Bratušek bo preživela Mira Cerarja in Janeza Janšo!