objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 8. september 2014 ob 06:58

Ne Pličanič in Omerzel, Židan je glavni krivec, da gre Bratuškova v Bruselj
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav sta Senko Pličanič in Samo Omerzel, dva ministra politično poginule Državljanske liste, na petkovi dopisni seji tehnično omogočila, da je Alenka Bratušek sploh lahko "prekršila" zakon o vladi ter samo sebe potrdila kot kandidatko za slovensko komisarko na predlagani listi nove Evropske komisije pod vodstvom Jeana-Clauda Junckerja, je med sedanjo vladno koalicijo za brutalni samoplasma Alenke Bratušek v Bruselj najbolj kriv nihče drug kot - Dejan Židan, prvak Socialnih demokratov ter minister za kmetijstvo vseh vlad, od Pahorjeve naprej.
Zakaj? Dejan Židan je tisti predsednik politične stranke, ki je na usodni seji vlade 31. julija z eno samo točko dnevnega reda, imenovanje treh kandidatov za slovenskega komisarja, podprl in glasoval za listo dveh kandidatk ter enega kandidata za evrokomisarja, to je za Alenko Bratušek, Tanjo Fajon in Karla Erjavca.
Slednji, Erjavec, prvak Desusa ter minister za zunanje zadeve, in predsednik Državljanske liste ter minister za notranje zadeve Gregor Virant, sta se namreč glasovanju izognila. Virant je, kot je znano, sejo dramatično zapustil, Erjavec pa na sejo sploh ni prišel.
Če bi takrat proti glasoval (še) Dejan Židan (in njegovi ministri), spisek, na katerem je bila tudi Bratuškova, sploh ne bi odpotoval na sedež Evropske unije, in Bratuškova bi se že takrat za komisarstvo lahko obrisala pod nosom! Slovenska javnost pa danes ne bi obupavala nad Junckerjem ter se kakor "čudila" bizarni cagavosti novega mandatarja Mira Cerarja. To so gola dejstva.
Pri tem sploh ni tako pomembno, zakaj je Židan navijal za omenjeni spisek. Če je za spisek, vključno z Bratuškovo, glasoval zato, ker je špekuliral, da bo Juncker na koncu vendarle izbral Fajonovo, je politično infantilen, kar se za predsedujočega neke stranke najmanj ne spodobi. Če pa je za spisek in Bratuškovo na njem glasoval zato, ker ga Alenka Bratušek nekje drugje stiska, toliko slabše zanj, da o njegovi stranki - Socialnih demokratih, sploh ne govorimo.
Mimogrede, glede na sestavo ministrske ekipe SD, vključno z resorji, kar Židan predlaga mandatarju Miru Cerarju (poleg Židana na vlado prihajata še Janko Veber kot minister za obrambo ter Anja Kopač Mrak, dosedanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve), že lahko ugotovimo, da bo to najmanj "intelektualno-urbana" skupinica Socialnih demokratov vseh levosredinskih vlad od osamosvojitve naprej, ko so pač bili sestavni del vladnih koalicij. Židan je tudi edini prvak SD, pod čigar modrim liderstvom je stranka ostala brez enega samega poslanca v večjih slovenskih mestih, podoben fiasko pa ji grozi tudi na prihajajočih županskih volitvah. Razen Bojana Kontiča, ki bo skoraj zanesljivo spet postal župan Velenja, bodo v Ljubljani, Mariboru, Kopru in tako naprej SD-jevci ostali praznih rok ...
Naj pri tem spomnimo tudi na to, kar smo že pisali. Alenka Bratušek je sama odkrito namigovala, da je pri spornem imenovanju uradnice na ministrstvu za finance in vidne članice Socialnih demokratov Katje Špur na odlično plačano delovno mesto v Združenih državah Amerike šlo za kadrovski paket in vezano trgovino, povezano z glasovanjem za listo kandidatov za slovenskega komisarja v Bruslju.
Tudi magnetogram seje vlade, kjer so glasovali za ta spisek, vlada še vedno prikriva pred javnostjo.

NAJMANJ, KAR SI ŽIDAN ŽELI, JE LUKŠIČ V BRUSLJU

Da je Dejan Židan sredi minulega tedna nekoliko zaostril retoriko zoper Bratuškovo in njeno komisarstvo (ter na petkovi dopisni seji vlade glasoval proti potrditvi Alenke Bratušek za evropsko komisarko, skratka, enkrat je za, drugič proti?!), je po naših informacijah posledica nekaterih pogovorov med Židanom in posameznimi vplivnimi člani SD, po drugi strani pa je slišati, da Židanu na skrivaj ustreza, ker Fajonova ostaja "samo" evropska poslanka. Če bi namreč Tanja Fajon postala evrokomisarka, bi evropski poslanec postal Igor Lukšič, še vedno - pa naj se sliši še tako zabavno - formalni predsednik stranke SD. Vrnitev Lukšiča v politiko, nekaj mesecev pred volilnim kongresom SD, pa je nekaj, kar si ljubitelj turističnih kmetij Dejan Židan najmanj želi.
Tudi med koalicijskimi pogajanji je Dejan Židan počel predvsem dvoje. Najprej je poskrbel zase - prevzel lagodno ministrstvo za kmetijstvo, ki ga res nihče drug noče, potem pa v zakulisju storil vse, da nihče od tako imenovane "Lukšičeve struje" ne bi postal minister. Celo za ceno izgube "šolskega resorja" (plus znanost in tehnologija), ki ga je doslej držal Jernej Pikalo.
In še mnenje, ki ga je slišati od članov Lukšičeve struje: če bi Lukšič ostal predsednik SD, Alenka Bratušek danes ne bi bila slovenska komisarka v Bruslju, njena marginalna stranka Zavezništvo Alenke Bratušek (po novem se lahko zgodi, da se bo imenovala kar Zavezništvo Maše Kociper) bi ostala pred vrati državnega zbora, Združena levica pa bi imela enega poslanca manj ...

TEKOČI POSLI IN JANEZ KOPAČ, AUSTRIA

Kaj pa Senko Pličanič in Samo Omerzel?
Prvi naj bi se vzdržal zato, ker se kobajagi ne želi več vmešavati v komisarsko zgodbo Alenke Bratušek?! Larifari, Senko Pličanič zelo dobro ve, da je njegov "vzdržani glas" pomenil prav to, da se je učinkovito - vmešal. Kar sovpada tudi z najnovejšimi govoricamo o njegovih "osebnostnih" težavah. Ministra za pravosodje namreč zadnje čase precej pogosto videvajo vinjenega v znanih ljubljanskih lokalih, res pa je, da je sedanja vlada v odhajanju in Pličanič opravlja le še "tekoče posle".
Zgodba Sama Omerzela, ministra za infrastrukuro in prostor, pa je nekoliko drugačna. Ko so prvič glasovali o Alenki Bratušek, na seji vlade 31. julija, je nepričakovano prekinil dopust, priletel na sejo vlade in glasoval za sporni spisek, kljub temu, da je njegov strankarski šef Gregor Virant to sejo zapustil, ker ni hotel sodelovati pri zadnjih kadrovskih rabotah Alenke Bratušek.
Ob nedavni zamenjavi članov nadzornega sveta Darsa se je Omerzel - po mnenju poznavalcev - dokončno "razkril kot človek" Gregorja Golobiča, zdaj pa naj bi si novo službo urejal v tujini, tudi prek nekdanjega ministra, bivšega direktorja direktorata za energijo in spet tesnega Golobičevega sodelavca Janeza Kopača, ki je od oktobra 2012 dalje direktor sekretariata Energetske skupnosti na Dunaju. Šlo naj bi za delovno mesto, kjer naj bi potreboval tudi soglasje slovenske vlade.
No, Janez Kopač se je pravkar znašel tudi v središču še ene afere, saj naj bi si na zakupljenem zemljišču v Ankaranu nezakonito postavil svojo mobilno hišico, prejšnji teden pa je na mednarodnem strateškem forumu na Bledu naokoli postopal z napisom "Janez Kopač, Austria" ....

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Senko Pličanič Samo Omerzel Alenka Bratušek Jeana-Clauda Junckerja Alenke Bratušek Dejan Židan Pahorjeve Tanjo Fajon Karla Erjavca Gregor Virant Mira Cerarja janko veber Anja Kopač Mrak Bojana Kontiča Katje Špur Igor Lukšič Jernej Pikalo Maše Kociper Gregorja Golobiča Janeza Kopača

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ne Pličanič in Omerzel, Židan je glavni krivec, da gre Bratuškova v Bruselj