objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 12. september 2014 ob 06:45

Viri: Erjavec zaradi spornega Benedejčiča tajno tudi na sedežu zveze Nato
Agenti zveze Nato iz Ljubljane odšli praznih rok, zunanji minister Erjavec pa je pohvalil Benedejčiča, vendar ga je prosil, naj bo zmernejši, da ne bo spet dobival klicev iz tujine ...
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav - po dosedanjih - uradnih navedbah ministrstva za zunanje zadeve in zveze Nato zoper diplomata Andreja Benedejčiča, vodjo slovenskega veleposlaništva pri zvezi Nato v Bruslju, ne potekajo nobene preiskave zaradi domnevnega "vohunjenja" za Rusijo, je na zgodbi očitno precej več, kot so ta hip pripravljeni priznati znotraj slovenske diplomacije. Nenavadno je že to, da naj bi - zaradi "suma vohunstva" ter enega članka v tedniku Reporter - slovenski zunanji minister Karl Erjavec poklical Benedejčiča "na zagovor" v Ljubljano, na hitro ugotovil, da gre za "neutemeljene" govorice (Benedejčič pa naj bi bil zaradi teh očitkov "začuden in prizadet"), vabilo na konzultacijo pa medijem nato opravičeval s povsem banalnimi izjavami, češ - veleposlanika "sem moral poklicali, saj nisem vedel, kaj se dogaja ... kaj pa, če bi bilo le kaj res."

MINISTER KOT HOPLA: KAJ PA, ČE JE VSE RES?!

Minister Erjavec tako v slogu sicer že ukinjene revije Hopla, kaj pa če je vse res ...?! Pri tem je pomenljivo, da Karl Erjavec kot resorni minister, podobno kot v primeru nedavne afere Oman in odpoklicanega slovenskega veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica, kobajagi spet ni ničesar vedel ...

URADNIKI ZVEZE NATO TAJNO V LJUBLJANO ...

Toda naši viri pripovedujejo drugače. Slovenski urad za varovanje tajnih podatkov je pred kratkim dobil obisk pristojne službe zveze Nato (Urad zveze Nata za varnost), ki se prav tako ukvarja z varovanjem tajnih podatkov.
Prišli so na predlog ene od članic zveze (Zavezništva) Nato, čeprav po naših informacijah naj ne bi šlo za Poljsko, ki se sicer omenja v medijih. Uradniki (agenti) Nata so želeli pridobiti čim več informacij o veleposlaniku Benedejčiču, menda "vse, kar je mogoče," saj naj bi ga številne vzhodne države in članice zveze Nato "osumile", da zaradi svojih "rusofilskih izpadov" ne zastopa idej in ciljev zahodnega Zavezništva.
Predstavniki slovenskega urada za varovanje podatkov so na podlagi zahtev kolegov iz Nata odkorakali na ministrstvo za zunanje zadeve ter na sedeža obveščevalno-varnostne službe na ministrstvu za obrambo (OVS) in seveda Slovenske obveščevalno-varnostne službe (SOVA) ter se zanimali, ali katera od omenjenih služb zoper Benedejčiča vodi kakršno koli preiskavo, kdaj so mu bili dodeljeni zadnji dostopi do tajnih podatkov, ali obstajajo kakšni varnostni zadržki glede Benedejčiča in podobno. Omenjene službe so sporočile, da varnostnih zadržkov pri Benedejčiču ni, če pa ima Nato drugačne informacije ali dokaze, naj jih predloži, da se lahko ponovno sproži postopek varnostnega preverjanja slovenskega diplomata. Uradniki Nata so potem odšli, brez pravih odgovorov, na ministrstvu za zunanje zadeve pa je seveda završalo.

... SLOVENSKI ZUNANJI MINISTER PA TAJNO NA SEDEŽ NATA

Po naših informacijah je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, po tem ko je dobil informacijo o prihodu uradnikov Nata, tajno odletel na sedež zveze Nato v Bruslju in prostore slovenskega stalnega predstavništva pri Natu. To naj bi bilo 28. oziroma 29. avgusta. Karl Erjavec naj bi bil na sedež Nata pripeljan v tajnosti, brez tako imenovanega primernega dostopa ("clearance"), so se pa informacije o tajnem Erjavčevem prihodu na sedežu Nata hitro razširile.
Zaposleni so bili menda presenečeni, kaj počne tukaj Erjavec, saj ni bil napovedan, predvsem pa se jim je zdelo nenavadno, zakaj je zunanji minister prišel ob tako pozni uri. Po navedbah naših virov je minister Erjavec želel opozoriti Benedejčiča, naj bo pri svojem delu bolj previden.

BENEDEJČIČ NA SREČANJIH NATO-RUSIJA GOVORI - RUSKO

Andrej Benedejčič naj bi bil res deležen številnih očitkov posameznih držav in diplomatov, da je preveč proruski. Zdaj se je tudi izkazalo, da na sestankih zveze Nato, kjer je pač lahko prisoten, večkrat govori kar rusko in se menda "norčuje" iz baltskih držav in Poljske, vse to pa se v času rusko-ukrajinske krize še bolj zaostruje. Rusko pa naj bi na konferencah (svetih) Nato-Rusija govoril zato, ker je ruščina eden od uradnih jezikov.
Spomnimo, Andrej Benedejčič je bil prej slovenski veleposlanik v Rusiji.
Je pa hkrati slišati, da naj bi ga minister Karl Erjavec - kljub tovrstnim incidentom - močno podpiral. Ko naj bi Benedejčič pred meseci ponovil podoben rusofilski izpad, (to naj bi se zgodilo v Berlinu), ga je Karl Erjavec pred vsemi zaposlenimi pohvalil in mu rekel: "Dobro si opravil, dobro nastopaš, samo prosim te, daj z zmernostjo, da ne bom spet dobival klicev iz tujine o tvojih nastopih. Ne da se mi ob vsaki priložnosti pojasnjevati predsedniku (Borutu Pahorju; op.a.), da nisi ničesar narobe naredil ..."
Tisti diplomat, ki je Karla Erjavca "na kolegiju" opozoril na dogajanja, povezana z Andrejem Benedejčičem, pa je, vsaj po naših informacijah, bil državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Bogdan Benko.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andreja Benedejčiča karl erjavec Milana Balažica Borutu Pahorju Bogdan Benko

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Viri: Erjavec zaradi spornega Benedejčiča tajno tudi na sedežu zveze Nato