objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 16. september 2014 ob 07:00

Cerar proti Jankoviću. Predvolilni deal ali popolna zmeda na sceni?!
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Aleš Avbreht, kandidat Stranke Mira Cerarja za ljubljanskega župana, je napol karikatura županskega kandidata. Gre za odvetnika srednjih let iz finančno zelo dobro stoječe ljubljanske odvetniške pisarne (Avbreht, Zajc & Partnerji), menda specializirane za javna naročila, ki na veliko posluje tudi z državo, velja(la) pa je tudi za hišno odvetniško pisarno vplivne agencije Pristop.

SKRIVAŠKI KANDIDAT

Avbreht nima prav nobenih izkušenj s politiko, za funkcijo ljubljanskega župana pa naj bi se spopadel s "političnim prvokategornikom" Zoranom Jankovićem, čeprav je tudi Janković po svoje še vedno velik politični analfabet. Avbreht nima izkušenj niti z menedžeriranjem malo večje skupine ljudi, kaj šele kakšne javne institucije, kot - denimo - prvi Jankovićev izzivalec, direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič. Avbreht tudi - vidimo(o) - nima nobenega smisla za nastopanje pred mediji, sodeč po doslej edinem (pol)intervjuju za televizijsko ekipo Pop TV, ki ga je dal dva dni zatem, ko je postala javno znana njegova kandidatura za župana Ljubljane.
Temu primerno bizaren je tudi Avbrehtov način vstopa v predvolilno kampanjo za ljubljanskega župana. Čeprav naj bi ga stranka SMC za kandidaturo proti Jankoviću nagovarjala več mesecev (kot je dejal Avbreht, ki sicer ni član SMC), so kandidaturo vložili zadnji dan roka (10. september), pa še takrat bolj na skrivaj, daleč od medijev in javnosti, zato je Avbreht vsaj še dva dni veljal za neuradnega županskega kandidata SMC. Kot da bi se znotraj SMC svojega kandidata za župana prestolnice kar nekoliko sramovali  …
Vse to nam veliko pove o Alešu Avbrehtu, no, še več pa o Stranki Mira Cerarja. Nenazadnje, funkcija župana Ljubljane je eden najbolj eminentnih, pa tudi vplivnih položajev v državi, da o proračunu mesta Ljubljane sploh ne govorimo.
Tukaj se skriva tudi odgovor na vprašanje, zakaj je Aleš Avbreht, kljub strašni volilni zmagi Mira Cerarja in njegove stranke na nedavnih parlamentarnih volitvah, tako rekoč "skrivaški kandidat" za ljubljanskega župana. Celo sam je napovedal, da se bo "skrival" vsaj še dva tedna, zadnjih 14 dni pred volivami pa bo "stopil pred volivce."
Bog (mu) pomagaj, kakšne neumnosti.
Odgovora na prej zastavljeno vprašanje sta najverjetneje dva.

POPOLNA ZMEDA ...

Prva možnost. Gre za popolno zmedo na slovenski politični sceni in posledično podobno zmedeno stanje znotraj Stranke Mira Cerarja.

... ALI PA DEAL MED JANKOVIĆEM, CERARJEM IN KUČANOM?

In druga možnost. Gre za tajni "deal" (sporazum) med Zoranom Jankovićem in Mirom Cerarjem, boter tega sporazuma, če obstaja, pa je najverjetneje Milan Kučan.
Šlo na bi torej za deal, na podlagi katerega se je Zoran Janković po volilni zmagi na kongresu Pozitivne Slovenije načrtno umaknil iz volilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami 13. julija (na ta način, da sam ni kandidiral za poslanca, kar je hitro povzročilo totalno sesutje Pozitivne Slovenije, ki bi sicer, če bi se Janković aktivno potegoval za poslansko funkcijo, verjetno dobila nekje med 4 do 8 poslanskih mandatov, Zavezništvo Alenke Bratušek ne bi prestopilo volilnega praga in ostalo pred vrati državnega zbora, Stranka Mira Cerarja - tokrat nesporno prva opcija levice, oziroma ljudi, ki levico vodijo iz ozadja - je na volitvah imela povsem prosto pot), Miro Cerar (Milan Kučan) pa se je obvezal, da jeseni, na lokalnih volitvah, proti Zoranu Jankoviću ne bo postavil nobenega takšnega kandidata, ki bi Jankovića, ob podpori celotne levice, lahko resno ogrozil ali celo - premagal.
Morda so tudi zato nekaj tednov nazaj kar zapovrstjo, kot suho listje, odpadali posamezni dokaj zanimivi potencialni županski kandidati na levici, ki bi Jankoviću, z malo dobre volje ter političnega inženiringa, lahko bili zelo nevarni.
Si predstavljate, da bi za župana kandidiral Mitja Rotovnik, odhajajoči (ne več) večni direktor Cankarjevega doma, ob podpori Milana Kučana, Danila Türka, Mira Cerarja, Dejana Židana, Karla Erjavca in seveda mainstream medijev?!
Ali pa Janez Potočnik, zdaj že počasi bivši slovenski komisar v Bruslju, če bi ga podrla podobna grupacija? Ko je Janković pred časom slišal, da je pri Cerarju - za ljubljanskega župana - v igri Janez Potočnik, je bil, pravijo, menda močno preplašen.
Volivci iz Fužin in Štepanjskega naselje bi bili v tem primeru pač premalo za Jankovićevo zmago.
Nataša Pirc Musar, za katero se je tudi govorilo, da se ponuja Miru Cerarju kot morebitna kandidatka za županjo Ljubljane (minuli torek, dan pred sejo sveta RTV Slovenija, kjer je potem v sredo dokončno izgubila volitve za generalno direktorico RTV, je avtorju teh vrstic sicer dejala, da ne bo šla na lokalne volitve), pa bi, vsaj po mnenju avtorja teh vrstic, že imela nekoliko manj možnosti za zmago proti Jankoviću, tudi če bi jo podpirali vsi zgoraj našteti …
Še prej pa se je itak govorilo, da Stranka Mira Cerarja na lokalnih volitvah, vsaj kar zadeva večje mestne občine, sploh ne bo imela svojih županskih kandidatov, ker se, po Cerarjevi zmagi, bojijo volilnih porazov.

JE ZRAVEN TUDI JELINČIČ?!

Pri tem je zanimivo, da naj bi bil, pravijo, sestavni dela tega sporazuma tudi - Zmago Jelinčič Plemeniti, lider Slovenske nacionalne stranke, čigar soproga Monika je visoka uradnica na ljubljanski mestni občini. Naloga Jelinčiča - ki se za župana Ljubljane poteguje "brez programa", kot Cerar na parlamentarnih volitvah, pravi Jelinčič - pa naj bi bila "pobiranje" glasov na desnici, ki bi sicer šli Damjanu Damjanoviću, članu stranke SDS, čeprav kandidira kot neodvisni kandidat. Prav Jelinčič naj bi tako Jankoviću odpiral možnosti, da zmaga že v prvem krogu.

AVBREHT KOT SLAMNATI MOŽ

Aleš Avbreht pa bo koncu na volitvah 5. oktobra dobil, recimo temu, 2 do 4 odstotke glasov. Nič več, končal bo podobno ali malo boljše kot "pro forma" kandidata LDS na predsedniških volitvah leta 1992 in 1996, "slamnata moža" Ljubo Sirc in Bogomir Kovač, ki sta "šla nad Kučana," končala pa pri enem odstotku glasov. Uradno je oba kandidirala stranka LDS, toda na dan volitev so vsi LDS-ovci volili Milana Kučana ...

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Aleš Avbreht Zoranom Jankovićem Damjan Damjanovič Mira Cerarja Milan Kučan mitja rotovnik Danila Türka Dejana Židana Karla Erjavca Janez Potočnik nataša pirc musar Zmago Jelinčič Plemeniti monika ljubo sirc Bogomir Kovač

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Cerar proti Jankoviću. Predvolilni deal ali popolna zmeda na sceni?!