objavi na
pozareport.si

forum

Torek, 30. september 2014 ob 06:51

Cerar poteptal Jamnikarja, tvorca stranke SMC. Izdaja, kot je še ni bilo
Srhljiv in brutalen obračun s Petrom Jamnikarjem, nasprotnikom Gregorja Golobiča, se je zgodil že nekaj ur po volitvah. Med tistimi, ki so ga napadli, je bil tudi lažni magister Jure Leben
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Kljub medijsko odmevnem izstopu poslanca Bojana Dobovška iz Stranke Mira Cerarja se je najbolj srhljiv in morda celo najusodnejši obračun znotraj SMC zgodil že nekaj ur po parlamentarnih volitvah 13. julija, ko je Miro Cerar izločil ter poteptal Petra Jamnikarja, ključnega organizatorja in tvorca stranke SMC. Da je prav Jamnikar, nekdanji generalni sekretar in pozneje direktor stranke LDS, znan pa tudi kot "borec proti Gregorju Golobiču," najzaslužnejši za volilni uspeh SMC, med političnimi poznavalci ni prav nobenega dvoma. Stranke SMC namreč ni ustvaril Cerar, ampak Jamnikar, ki je za Cerarjev projekt garal dobri dve leti. Toda Jamnikar je bil tisti, ki ga je moral Golobič najprej odstraniti, če je želel pridobiti odločilen vpliv na Cerarja in SMC.
Zdaj se že ve, da je Gregorju Golobiču uspelo, zgodilo pa se je na srhljiv način, v tipičnem "partijskem" slogu. Na volilni večer - 13. julija - je Miro Cerar za naslednji dan točno ob deseti uri ustno sklical sestanek izvršnega odbora, češ - ničesar posebnega, zgolj hitra analiza volilnih rezultatov.

CERAR PO VOLILNI ZMAGI IZDA JAMNIKARJA

Na sejo na sedežu stranke v "Cankarjevi pasaži" je bil povabljen tudi Peter Jamnikar, čeprav ni (bil) član izvršnega odbora SMC, no, bil pa je predviden za generalnega sekretarja stranke. Ko so se posedli (Cerar je vodil sestanek), se je na Jamnikarja nenadoma glasno vsul plaz obtožb. Najglasnejši napadalci so bili Erik Kopač, Aleksandar Kešeljević, Nejc Brezovar, Mič Sojer, tudi Horst Hafner in Jure Leben ... Peter Jamnikar pa je bil zaprepaden in šokiran.
No, nad organiziranim ter vnaprej pripravljenim napadom na Jamnikarja so bili presenečeni tudi posamezni člani izvršnega odbora SMC, med njimi pravkar izstopljeni Bojan Dobovšek.
Peter Jamnikar je bil tam deležen številnih očitkov, od tega, da je "nekdanji eldeesovec" (LDS), da je "premalo odziven", karkoli naj bi že to pomenilo, in podobno ... Miro Cerar je dal Jamnikarju izdajalsko vedeti, da je "odrezan" (kar je Violeta Bulc začela hitro tračarsko širiti po Ljubljani), generalni sekretar stranke pa je "presenetljivo" postal Erik Kopač.
S Petrom Jamnikarjem, čeprav se je nekaj časa še govorilo, da naj bi postal član Cerarjevega kabineta, je bilo konec. Povsem izločen je bil tudi iz koalicijskih pogajanj, ki sta jih prevzela Kopač in Kešeljević. Peter Jamnikar za zdaj ostaja zaposlen kot uradnik na ministrstvu za gospodarstvo.
Mimogrede, Erik Kopač - kljub temu, da je generalni sekretar stranke in da so v teku lokalne volitve - je že nekaj časa na poročnem potovanju na Maldivih, vrnil pa naj bi se šele 5. oktobra.
Po Jamnikarjevem padcu se je znotraj izvršnega odbora temeljito spremenila tudi razporeditev vpliva in moči. Po zmagi na volitvah sta se ožjemu vodstvu stranke formalno pridružila Violeta Bulc in Nejc Brezovar, ki namesto počitniško odsotnega Kopača vodi lokalne volitve, na seje izvršnega odbora pa je vedno vabljen tudi Kešeljević, čeprav sploh ni član stranke(!), vendar brez njega, kot pravita Cerar in Kopač, menda ne gre. Kot smo razkrili prejšnji petek, je Kešeljević že postal sekretar v Cerarjevem kabinetu, kjer naj bi se v prihodnjih dneh zaposlil tudi Brezovar. Na stranskem tiru pa naj bi bil tudi dosedanji Cerarjev tiskovni predstavnik Gregor Jagodič, ki se je moral zadovoljiti z mestom kabinetnega sekretarja za kulturo, stike Mira Cerarja z mediji pa po novem "kontrolira" že dosedanji direktor vladnega urada za komuniciranje Boštjan Lajovic.

PREKLINJAJO ERJAVCA, KER ZAHTEVA ZAMENJAVO LEBNA

Kar se tiče "lažnega magistra" Jureta Lebna, ga Miro Cerar in večina izvršnega odbora SMC želita obraniti pod pritiskom javnosti, pa ne vedo, kako in kaj, zato so sejo izvršnega odbora - da malenkost pridobijo na času - tudi prestavili iz včeraj na danes, predvideno za ob 16.30. Pri tem pa "preklinjajo" prvaka Desusa ter ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, ker pač javno vztraja pri Lebnovi zamenjavi (kot državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor), saj ocenjujejo, da če vprašanja Jureta Lebna ne bi na tak način "odprl" Erjavec, bi vse ostalo pri enem ali dveh novinarskih člankih in zadeva bi hitro zdrsnila v pozabo ...

GOLOBIČEV DNEVNIK PRIČAKOVANO NAPADEL DOBOVŠKA

Po pričakovanju se je v Golobičevem časopisu Dnevnik danes zjutraj začel tudi medijski obračun z Bojanom Dobovškom. Razglasili naj bi za "užaljenca", ker ni postal minister, in menda tudi za "bolj lenobnega", ki se mu kakor "ni ljubilo" pripraviti vladnega programa za področje notranjih zadev ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Peter Jamnikar miro cerar Gregor Golobič bojan dobovšek Erik Kopač aleksandar kešeljević Nejc Brezovar Mič Sojer Horst Hafner jure leben violeta bulc Gregor Jagodič Boštjan Lajovic karl erjavec LDS SMC

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Cerar poteptal Jamnikarja, tvorca stranke SMC. Izdaja, kot je še ni bilo