objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 7. oktober 2014 ob 07:12

Dragi državljani Evrope: Alenka Bratušek je iz Slovaške!
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Tvit Denisa Oštirja, novinarja Pop TV, ki sem si ga drznil sposoditi za naslov pričujočega članka, je ravno pravšnji za kratek, a učinkovit opis tega, kar nas je večina Slovencev občutila med včerajšnjim zaslišanjem Alenke Bratušek, nekdanje predsednice vlade ter kandidatke za podpredsednico Evropske komisije, pred pristojnima parlamentarnima odboroma za energijo (ITRE) in okolje (ENVI) v Evropskem parlamentu. Čeprav Oštirja ni bilo tam, prišla pa je mala četica drugih slovenskih novinarjev, večina celo na stroške proračuna Evropske unije za stike z mediji.
Dvorana 4Q2 v stavbi, poimenovani po nekdanjem madžarskem predsedniku vlade Jožefu Antallu, se je dodobra napolnila že pred 14. uro, začetek zaslišanja je bil predviden pol ure pozneje. Med okoli 250 prisotnimi, od novinarjev, uradnikov parlamenta in poslancev, se je "gnetlo" Slovencev, tudi iz stalnega predstavništva pri Evropski uniji, notri so bili vsi slovenski evropski poslanci ter njihovi asistenti. Z Bratuškovo, ki je prišla v znanem sivem kostimu, beli bluzi in črnih čevljih, spremljala pa sta jo nekdanji minister za obrambo Roman Jakič in njen osebni tajnik Jernej Pavlič, sta se rokovala Igor Šoltes in Tanja Fajon, ki se je z Jakičem tudi dvakrat poljubila.
No, Jakič je prišel dat roko tudi avtorju teh vrstic, ko sva se "opazila" v dvorani. Alenka Bratušek je delovala razmeroma živčno, čeprav je nervozo poskušala skriti za nasmehi, na levo in desno je pozdravljala evropske politike, Pavlič pa jo je, potem ko se je usedla za govorniško mizo, nekajkrat fotografiral. Še preden se je dokončno usedla, se je še enkrat objela in poljubila z Jakičem.
Nato se je začela njena polomija, ki se je počasi spreminjala tudi v blamažo. Kaj so jo evropski poslanci spraševali in kaj ter kako je odgovarjala, tukaj ne bomo ponavljali, vse je bilo že sproti objavljeno na spletu.
Bratuškovo so poslanci, od levice do desnice, sprejeli na nož, toda vprašanja so se nanašala predvsem na energetiko in okolje, za kar naj bi bila pristojna kot podpredsednica komisije. Nekaj vprašanj je letelo tudi na njeno sporno imenovanje, aktualne postopke Komisije za preprečevanje korupcije, prepevanje Bandiere Rosse v Stožicah, in zanimivo, nekateri poslanci so posumili tudi v njen vrednostni sistem ter jo spraševali, ali je sploh privržena evropskim vrednotam in zato primerna za evrokomisarko?!

TO NI SLOVENSKI PARLAMENT, TO NISO SLOVENSKI MEDIJI

Toda Bratuškova polomije ni dočakala zato, ker se je evropskim poslancem in avditoriju pred spletnim prenosom nesramno zlagala, da protikorupcijska komisija pri njej ni ugotovila nobene korupcije (pri tem gre namreč za "nianse", ki evropskim poslancem razumljivo niso poznane, zato bi Bratuškova tukaj še lahko manipulirala), ampak predvsem zato, ker se je že po dveh ali treh poslanskih vprašanjih in njenih odgovorih videlo, da o "energetski uniji" nima - pojma. Glede na to, da tudi osnovnih energetskih pojmov očitno sploh ne pozna, se je tudi slabo brifirala in pripravila (čeprav je zase, Jakiča in Pavliča pri evropski komisiji že dvignila denarno akontacijo, namenjeno začasnemu bivanju v Bruslju ter pripravam na prevzem podpredsedniške funkcije v komisiji), pri tem pa pozabila, da tukaj ne gre za slovenski parlament, kjer je glasovanje znano že vnaprej, niti za slovenske mainstream medije, ki so Bratuškovo do zadnjega nekritično povzdigovali v nebo in kovali med politične zvezde.
European Voice, medij, ki velja za "obvezno branje evropskih politikov in uradnikov", pa je Alenko Bratušek med hearingom kar sproti "sesuval", skozi blog novinarja Davea Keatinga. Ta novinar je sicer zjutraj objavil članek, kjer je tudi podrobneje pojasnil "Evropejcem", kako se Bratuškova izogiba prevzemu poštne pošiljke protikorupcijske komisije in opisal najetje odvetniške pisarne Čeferin za boj proti komisiji.
Danski novinar, ki je sedel zraven mene, sicer poznavalec energetike, je med odgovori bivše slovenske premierke krilil z rokami in se čudil. In res na trenutke je vzdušje v dvorani postalo celo neprijetno. Prisotni evropski poslanci, spet od "levice do desnice", od poslanke Cornelie Ernst (Konfederalna skupina Evropske združene levice - Zelene nordijske levice) do poslanca Ashleyja Foxa (Evropski konservativci in reformisti), so na glas negodovali, se smejali, mislim, da je malo manjkalo, da niso tudi žvižgali. Slišati je bilo besedo "šok". Na levi strani dvorane sta zakrbljeno sedela Jakič in Pavlič, kjer je Jakiča minil celo njegov pregovorni medijski nasmeh.

Nam, ki Bratuškovo bolje poznamo, je bilo nerodno tudi zaradi njenega izjemno skromnega besednega zaklada in brutalne arhaične govorice (v slovenščini, da ne bo pomote, saj je na vprašanja evroposlancev odgovarjala slovensko, ves čas je imela slušalke, ker je poslušala simultane prevode), uvodni nagovor v angleškem jeziku pa je, ne boste verjeli, prebrala?!
Že med samim zaslišanjem, še bolj pa na koncu (vmes je bila Bratuškova vidno utrujena, kar je opazil tudi novinar in bloger European Voica, zato se je pri odgovorih vedno bolj mučno ponavljala), je absolutno prevladalo mnenje, da Alenka Bratušek ne bo potrjena.
"Tistih 96 odstotkov Slovencev, ki ne podpira Bratuškove, bo zadovoljnih," se mi je ob robu zaslišanja nasmehnil že omenjeni novinar iz Kopenhagna.
Evropski poslanci iz Slovenije so zmajevali z glavo in dajali izjave slovenskim medijem, "of the record" pa so še ostreje obsojali Bratuškovo, razen Iva Vajgla (Desus, prej pa Zares), ki je razloge za njen sramotni nastop iskal tudi med slovensko politično sceno, natančneje desnico, sicer pa je zaslišanje hitro zapustil.
Prav tako je po koncu hearinga "pobegnila" Bratuškova. Z Jakičem in Pavličem so odbrzeli tudi mimo slovenskih novinarjev ter odpovedali tiskovno konferenco, kar je storil samo še - tudi sporen - španski kandidat za komisarja Miguel Arias Cañete. On je šel menda kar domov!
Že sinoči, ob deseti, uri, bi tudi morala "pasti odločitev", ali je Alenka Bratušek prestala zaslišanje ali ne. Takoj po končanem hearingu je sporočilo za javnost že izdala Evropska ljudska stranka (EPP), češ - so izjemno razočarani, potem pa je prišlo do prestavitve odločitve tako imenovanih koordinatorjev političnih skupin v obeh odborih, na danes zvečer, predvidoma ob sedmih. Menda na pobudo EPP in Zavezništva socialistov ter demokratov (S&D), ki tvorijo večino v pristojnih odborih ITRE in ENVI ter evropskem parlamentu.
Po naših informacijah (še) ne vedo, kaj storiti, kako bi se zdaj izvlekli iz te blamaže, saj gre tudi za (sramoto) predsednika evropske komisije Jeana-Claudea Junckerja.
Toda, saj veste, v politiki je vse mogoče ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Denisa Oštirja Alenke Bratušek Jožefu Antallu roman jakič Jernej Pavlič Igor Šoltes Tanja Fajon Davea Keatinga Cornelie Ernst Ashleyja Foxa Iva Vajgla Miguel Arias Cañete Jeana-Claudea Junckerja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dragi državljani Evrope: Alenka Bratušek je iz Slovaške!