objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 14. oktober 2014 ob 06:47

10 do 15 poslancev SMC ne posluša več Cerarja. Pravijo jim Golobičevi dečki
Če Miro Cerar ne bi za komisarsko kandidatko postavil Violete Bulc, bi se mu zgodila stranka. Zato se je odločil za nočno dopisno sejo vlade, saj je vedel, da Bulčeva na redni seji vlade ne bi šla skozi
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Če premier Miro Cerar za novo kandidatko za slovensko komisarko v  Bruslju ne bi imenoval Violete Bulc, bi se mu "zgodila stranka". Predvsem zato se je Cerar prejšnji četrtek odločil za sporno nočno dopisno sejo, saj je vedel, da na redni seji vlade, ko so pravila vendarle drugačna, Bulčeva ne bi šla skozi. Rezultat glasovanja na dopisni seji to tezo tudi potrjuje (sedem ministrov je bilo proti, samo šest za in dva vzdržana), šlo je za velik "Cerarjev nateg". 
Da Violeta Bulc od svojega obdobja v Mobitelu (Telekomu) in Telemachu sodi v krog Gregorja Golobiča, pa smo podrobno poročali že 9. oktobra.

PRAVIJO JIM GOLOBIČEVI DEČKI

Po naših informacijah v Stranki Mira Cerarja (SMC) že okoli petnajst poslancev ne posluša več - Mira Cerarja, vsaj ne ultimativno, ampak sledijo Golobičevi liniji. Številke, za koliko takšnih poslancev naj bi šlo, se po navedbah različnih virov gibljejo med deset in 12, toda nekateri govorijo celo o številki - 15. Pravijo jim "Golobičevi dečki".
Ti poslanci so Cerarja zavrnili tudi med razpravo o poslanskem mandatu Janeza Janše. Po informacijah, ki prihajajo iz poslanske skupine SMC, se je Miro Cerar zavzemal za nekoliko "milejši tretma" poslanskega mandata prvaka SDS, toda znotraj poslanske skupine se je večina odločila drugače.
Zato bo jutri, na izredni seji državnega zbora, poslanska skupina SMC glasovala za odvzem mandata Janezu Janši.

ABSURDNO DOGAJANJE V IZOLI

Posledica dogajanj v Stranki Mira Cerarja je tudi absurdna situacija v Izoli, kjer - pred drugim krogom županskih volitev - kandidat stranke Desus Branko Simonovič, sicer tudi generalni sekretar Desusa, operira s sklepom izvršnega odbora SMC, da podpira njegovo kandidaturo (omenjeni sklep Simonovič lepi tudi na svoje volilne plakate), čeprav ima Stranka Mira Cerarja, no, vsaj na lokalnem nivoju, svojega županskega kandidata Igorja Kolenca. Tudi Kolenc na svojih volilnih plakatih nastopa pod logotipom Stranke Mira Cerarja.
Branka Simonoviča seveda podpira predsednik Desusa Karl Erjavec, ki naj bi že zagrozil, da bo Desus jutri glasoval tako, da Janša ostane poslanec, če "Cerarjevi" njegovega županskega kandidata Simonoviča ne podprejo.
Branko Simonovič naj bi bil sicer brez velikih možnosti za izvolitev, predvsem zato, ker funkcije župana Izole noče opravljati profesionalno, saj je generalni sekretar Desusa. Pred časom si niti ni upal kandidirati, ker je bil prepričan, da se bo v bitko za župana Izole ponovno spustil nekdanji Desusov minister za zdravje, danes pa poslanec Tomaž Gantar. Branko Simonovič je tudi poskrbel za novo službo Danila Markočiča, ki postaja šef kabineta ministrice za kulturo (kar smo že poročali), saj naj bi Markočiča zadnji hip izrinil kot županskega kandidata.

ZaAB V KOALICIJO ...

Bizarna izolska zgodba z dvema županskima kandidatoma SMC je po eni strani posledica dogajanj znotraj SMC, po drugi pa vmešavanja v Stranko Mira Cerarja prek Desusa in Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB), stranke, ki jo Golobič in njegovi še vedno želijo pripeljati v koalicijo.
Po navedbah naših virov Golobičevi dečki (10 do 15 poslancev SMC) niso vodeni "po prvem kolenu" ter z Gregorjem Golobičem večinoma niti nimajo stikov, zato ozadij niti sami "ne pogruntajo", še manj pa Miro Cerar. Zadeve se peljejo prek (ne)formalnih prišepetovalcev, češ - kaj bi bilo "fajn narediti" in podobno. No, vsi ti prišepetovalci pa so neposredno povezani z Gregorjem Golobičem, zato tako imenovani Golobičevi dečki praviloma niti ne vedo, za kaj gre ...
"Druga fronta" se dogaja prek Milana Kučana in njegovega vpliva na Desus, kjer v zakulisju manevrira tudi Kučanov dolgoletni tesni sodelavec in zaupnik Marjan Šiftar, čeprav formalno sploh ni član Desusa. Mimogrede, Kučan naj bi znova pridobival tudi na vplivu v stranki Socialnih demokratov.
Poznavalci pravijo, da gre za "začetek zgodbe", ki bo "mešanica" že videne zgodbe Boruta Pahorja, Katarine Kresal in Zorana Jankovića.
Zaostrovanja v Stranki Mira Cerarja prek Golobičevih dečkov se bodo nadaljevala, sprožali bodo stalne konflikte ter nezadovoljstvo znotraj SMC. Sledila bo "cepitev" poslanske skupine SMC, kjer še zmeraj močan, vendar "že oslabljen Cerarjev del" ne bo imel druge možnosti, kot da se koalicijsko zateče od Desusa k Zavezništvu Alenke Bratušek, kar je tudi eden od ciljev političnega zemljevida, ki ga rišeta Golobič in Kučan.

... IN DVIG REJTINGA SOCIALNIH DEMOKRATOV

Medtem pa se bo dvigoval javnomnenjski rejting Socialnih demokratov, kar se, kot vidimo pri zadnji anketi časopisa Delo, že dogaja.
Vse pa bo v redu in okej, dokler bo Miro Cerar izvajal pravilno politiko. Če se bo pri Cerarju zalomilo, sledijo nova koalicija ali predčasne volitve. Miro Cerar pa si bo, pravijo, zapomnil dan, ko je, za trenutno pomiritev strasti znotraj stranke, žrtvoval Petra Jamnikarja ...

VRNITEV ERIKA KOPAČA

Minuli konec tedna se je z daljšega poročnega potovanja na Maldivih vrnil generalni sekretar Stranke Mira Cerarja Erik Kopač. In dočakal komentarje v stranki, da bi, glede na porazne rezultate lokalnih volitev, bilo bolje, če bi kar ostal tam, sredi Indijskega oceana ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Violete Bulc Gregorja Golobiča poročali že 9. oktobra Janeza Janše Branko Simonovič Igorja Kolenca karl erjavec Tomaž Gantar Danila Markočiča kar smo že poročali Milana Kučana Marjan Šiftar Boruta Pahorja Katarine Kresal Zorana Jankovića Petra Jamnikarja Erik Kopač

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

10 do 15 poslancev SMC ne posluša več Cerarja. Pravijo jim Golobičevi dečki