objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 21. oktober 2014 ob 05:52

Kacinu ne kaže dobro, tudi če mu Cerar vendarle napiše priporočilno pismo
Spomnimo: vlada Alenke Bratušek je pred časom gladko zavrnila podporo kandidaturi Alojza Peterleta za generalnega sekretarja Sveta Evrope
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanjemu evropskemu poslancu Jelku Kacinu pri naskoku na funkcijo posebnega predstavnika Evropske unije v Sarajevu "ne kaže dobro", pravijo naši viri blizu diplomatskih krogov. Ne (samo) zato, ker je odločno proti Milorad Dodik, predsednik Republike Srbske, saj naj bi bil Kacin "preveč pod vplivom muslimanskega lobija", so tudi drugi razlogi.
Evropska unija naj bi si v težavni državi Bosni in Hercegovini želela predvsem "kariernega diplomata", čeprav Jelku Kacinu ni mogoče očitati, da razmer v državah bivše Jugoslavije ne pozna dovolj dobro. Glede na ponovni vzpon nacionalističnih političnih strank naj bi bil Kacin problematičen tudi zato, ker je preveč "vzkipljiv in prepirljiv". Nenazadnje, na Balkanu sta že dva slovenska diplomata predstavnika Evropske unije, bivši zunanji minister Samuel Žbogar na Kosovu in Mitja Drobnič v Črni gori, zato je zelo malo verjetno, da bi Slovenija dobila še tretjega.
Isti viri sicer pravijo, da je precej odvisno tudi od posebnega "priporočilnega pisma", ki naj bi ga - na prošnjo samega Jelka Kacina - napisal Miro Cerar, vlada pa podprla, čeprav je vprašanje, ali bo Cerar takšno pismo sploh "upal" napisati.
Pojavile so se namreč informacije, da naj bi Kacin na podlagi dogovora z Mirom Cerarjem in slovensko kandidatko za komisarko v Bruslju Violeto Bulc (mimogrede, sinoči je prestala zaslišanje pred pristojnim odborom za promet v Evropskem parlamentu) za slednjo lobiral v Bruslju, še preden je "padla" Alenka Bratušek, nato pa naj bi Cerar, kot sestavni del dogovora, prek svoje vlade podprl kandidaturo Jelka Kacina za visoko evropsko službo v Sarajevu.
Spomnimo, vlada Alenke Bratušek je lani decembra gladko zavrnila podporo kandidaturi evropskega poslanca Alojza Peterleta (Nova Slovenija) za funkcijo generalnega sekretarja Sveta Evrope.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jelku Kacinu milorad dodik Samuel Žbogar Mitja Drobnič miro cerar Violeto Bulc Alenka Bratušek Alojza Peterleta

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kacinu ne kaže dobro, tudi če mu Cerar vendarle napiše priporočilno pismo