objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 23. oktober 2014 ob 06:36

Tajne službe razdeljene. Cerar si je vzel Sovo, vojaška pripada stranki SD
Tudi Židan in Erjavec menda nista vedela, da bo včeraj odletel Stane Štemberger, novi direktor največje slovenske obveščevalno varnostne službe pa postal Andrej Oček
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Vlada Mira Cerarja je na včerajšnji redni seji izvedla eno od najpomembnejših kadrovskih menjav vsake vlade - postavila je novega direktorja Slovenske obveščevalno- varnostne agencije (Sova). Razrešila je dosedanjega prvega človeka Sove Staneta Štembergerja, namesto njega pa postavila Andreja Očka.
Zamenjava je po naših informacijah minila hitro, noben minister ni ugovarjal, niti Karl Erjavec niti Dejan Židan, upoštevajoč dejstvo, da gre - pri kadrovanju šefa Sove - za popolno pristojnost predsednika vlade. Četudi Erjavec in Židan menda nista vnaprej vedela, da bo Stane Štemberger odletel ravno včeraj, postavljen pa bo Oček. Na dnevnem redu vladne seje namreč tega ni bilo, res pa je, da tudi drugih kadrovskih zadev vnaprej napisani ter objavljeni dnevni redi posameznih sej vlade ne predvidevajo.

INSIDE JOB NA DZS

Edini medij, ki je tik pred zdajci napovedal zamenjavo Staneta Štembergerja, je bil časopis Dnevnik.
To seveda ni (bilo) nobeno presenečenje, še manj pa rezultat raziskovalnega novinarstva. Stane Štemberger je bil med svojo vohunsko kariero namreč zaposlen v DZS, lastnice Dnevnika, torej "imperiju" Bojana Petana, zato je "informacija" o skorajšnji razrešitvi Staneta Štembergerja v uredništvo Dnevnika skoraj zanesljivo priromala prav od njega samega. Napol jokajoči članek, ki so ga na Dnevniku podpisali z dvema kraticama ("me" in "pb"), pa je bil predvsem "zadnji poskus" preprečitve Štembergerjeve zamenjave.
Mimogrede, še en dokaz, kako sta Dnevnik in Štemberger tesno povezana, je Dnevnikov članek, objavljen 16. februarja 2010, ko je - takrat še novinar Rok Paprotnik - spet kakor raziskovalno napovedal, da bo Štemberger postal novi šef Sove, saj naj bi tedanja vlada Boruta Pahorja razrešila direktorja Sove Andreja Rupnika. No, Rupnik je res odletel, toda Pahor je na čelo Sove postavil Sebastjana Selana (kar naj bi pozneje sicer obžaloval), Štemberger pa je postal njegov namestnik.
Andrej Oček, ki ga je za šefa Sove vzel Miro Cerar, sicer velja za profesionalca, prihaja pa iz Sove, od znotraj, "inside job", torej ... Za razliko od Selana ali Štembergeja, ki sta blizu "trde levice" in z njo povezanih lobijev, Andrej Oček po navedbah naših virov ni "tako močno" politično opredeljen.
Za zdaj tudi še ni jasno, ali bo Stane Štemberger, ki ga je za direktorja Sove postavila vlada Alenke Bratušek, na svoji prvi seji, 21. marca lani, še ostal zaposlen na Sovi ali pa se bo spet vrnil na "mirovanje" v DZS. In kaj bo poslej počel njegov namestnik Stojan Jereb.

SOVA CERARJU, OVS PA SOCIALNIM DEMOKRATOM

Glede na kadrovske poteze ministra za obrambo Janka Vebra ter napovedano zamenjavo direktorja vojaške varnostno-obveščevalne službe OVS (namesto Boštjana Perneta naj bi prišel Damijan Kos ali Gorazd Rednak) lahko tudi sklepamo, da sta si slovenski tajni službi Sovo in OVS "razdelila" Stranka Mira Cerarja in Socialni demokrati. Cerar si je vzel Sovo, SD pa OVS ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mira Cerarja Staneta Štembergerja Andreja Očka karl erjavec Dejan Židan Bojana Petana Rok Paprotnik Boruta Pahorja Andreja Rupnika Sebastjana Selana Alenke Bratušek Stojan Jereb Janka Vebra Boštjana Perneta Damijan Kos Gorazd Rednak Socialni demokrati

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tajne službe razdeljene. Cerar si je vzel Sovo, vojaška pripada stranki SD