objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Petek, 7. november 2014 ob 06:28

Štirje predsedniki in pol šestih izgubljenih let
Po Cerarjevem samovšečnem obrazu pa čedalje bolj spoznavam, da sam misli, da je s tem, ko je postal premier, naredil že vse, kar je bilo treba narediti. Pač, prišel je na oblast, ugotavlja Bojan Korsika
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Borut Pahor, Janez Janša, (Zoran Janković), Alenka Bratušek in Miro Cerar mlajši. Imena, izpisana drug poleg drugega, se povežejo v neko skupno značilnost, neverjetno, skoraj mitično nesposobnost teh predsednikov, da bi se spoprijeli s krizo. Čeprav so bili, da rečemo populistično, za to izvoljeni in tudi plačani. Pa jih preletimo.

BORUT PAHOR, VODJA POTUJOČEGA CIRKUSA

Borutu Pahorju je zgodovina naredila krivico, saj se je nanj in njegovo vlado zgrnila kriza, ki ji nikakor nista bila kos. Še več, Borut Pahor s svojima medijsko-političnima partnerjema Katarino Kresal in Gregorjem Golobičem ni niti poskušal potegniti voza iz blata. Ustvarjali so lov na čarovnice in vtis, da bodo z zaprtjem tajkunov rešili vse probleme Slovenije. Seveda pa pri tem niso obtoževali in zapirali svojih.
Premier Borut Pahor je brez vsakršne triaže (določanja vrstnega reda nujnih opravil) populistično in kokošje koksal zdaj tu, zdaj tam. Spomnimo se samo vrhunskega menedžerja nemških železnic Hartmuta Mehdorna, kot sanatorja naših železnic. Če pustimo ob strani dejstvo, da bodo verjetno prej izginili golobi iz Benetk, kot bodo slovenske železnice sanirane in modernizirane, je Pahor iz hvalevrednega poskusa na koncu naredil cirkus. Na koncu je pred kamerami Mehdorn kar bežal pred Pahorjem in tiščal roke v žepe, ker se je bal, da se bo Pahor s širokim nasmeškom vedno znova rokoval z njim. Za slovo je Pahor Nemca še "nategnil", saj je minister za promet Patrik Vlačič ugotovil, da ni osnove, da bi Nemcu izplačali honorar. Da ne omenjam, da se je Pahor cele tedne ukvarjal z milijonsko nagrado Marjanu Kramarju iz Nove ljubljanske banke. Pa ne samo on, tudi vlada, saj je sprejela odlok proti Kramarju in ta je seveda potem padel.
Borut Pahor kot predsednik vlade ni bil vodja, niti strateg. Slovenijo je do predčasnih volitev 2011 pripeljal politično in ekonomsko razrvano. Brez smisla in ideje za prihodnost.

ZORAN JANKOVIĆ, POLOVIČNI PREMIER

Janković je v fotofinišu premagal Janeza Janšo, ki je bil na decembrskih volitvah 2011 nesporen favorit, predvsem zato, ker sta bila Borut Pahor in njegovi Socialni demokrati že spomladi ob naravnost samomorilskem "trojnem referendumu" politični mrtvec. Pa sta kljub temu odlašala s predčasnimi volitvami, kar je volilce usmerjalo k Janezu Janši. Pokazalo se je, da sta bila SD in Borut Pahor pravzaprav le časovni "tekaški zajček", ki je jeseni tega leta "vlekel" na politično sceno dobro vzhajani buhtelj Pozitivno Slovenijo pod vodstvom Zorana Jankovića - in skrbno organizacijo "Organizacije". Ta pa je z vrsto hitrih in politično neverjetno pogubnih potez omogočila Janezu Janši, da je kljub vsemu postal predsednik vlade.
Med meseci cirkuških predstav (od maja 2011 do februarja 2012) pa je Slovenija brez oblasti samo še bolj tonila.
A vse to pravzaprav nikogar od odgovornih ("Organizacijo", Zorana Jankovića, Janeza Janšo …) ni preveč motilo.
Kdo je član "Organizacije", prepuščam izboru bralca.
SD, poslušna kolektivna članica Organizacije, je postala postranska škoda teh dogajanj in si še do danes ni opomogla, v nasprotju z političnim mačkom Borutom Pahorjem.

HITRI PREMIER JANEZ JANŠA

Janša bi lahko ob nastopu funkcije februarja 2012 odšel na televizijo in radio in imel nagovor naciji. Lahko bi napovedal, kaj vse bo naredil za Slovenijo in si skušal pridobiti za ta cilj čim več političnih zaveznikov. Tudi medije. Jasno je, da naših problemov ne more rešiti zgolj ena stranka, ampak kar najširše politično zavezništvo. Tega pa je mogoče ustvariti samo tako, da vodja nedvoumno pokaže ljudem, da ne bo zategoval pasu samo pri njih, temveč tudi pri sebi, vladi, ministrih, parlamentu in vsej državni upravi ter poskušal breme krize čim bolj pravično porazdeliti. V tem je vsa skrivnost.
Vsekakor je bil Janez Janša, če pogledamo naprej in nazaj po naboru naših predsednikov vlad, lansko leto izredno primerna osebnost za to "misijo skoraj nemogoče". Ima vrhunske organizacijske sposobnosti, izreden politični instinkt in politiko jemlje kot svoje življenje. To je ob naših hitro utrujenih uradnikih a la Miro Cerar zelo pomembno.
Vendar Janez Janša ni stopil pred nacijo, temveč se je takoj začel zapletati v ideološke spore. Brez fokusa in zavzemanja za tisti trenutek razmeroma nepomembne stvari (čeprav brez razčiščenja naše zgodovine nimamo prihodnosti). Varčevanje pri pokojninah, pri katerem so bili eni bolj (borci) in drugi manj obremenjeni, je bil vsekakor dobrodošel recept za politični prepir, ki ni združeval, ampak je ljudi razklal. Da ne govorim o ukinitvi ministrstva za kulturo ali o protestih in protiprotestih.
Janez Janša je svoj mandat zelo hitro končal. Brez zaveznikov, samo s svojo pretorijansko gardo. Pa bi bilo lahko drugače, zanj in za Slovenijo. Če bi na primer v svojem prvem mandatu 2004-2008 sprožil nepovraten proces privatizacije gospodarstva,da tudi skozi prizmo nacionalnega interesa. Tako bi za Slovenijo zastavil dobre temelje za ponoven in odličen razvoj. Pa tega ni storil. Lahko sicer vse skupaj razložimo kot kontinuirano zaroto "Organizacije" proti Janezu Janši, vendar pa le nismo v osnovni šoli.
In Slovenija je še bolj potonila.

"HITRONOGA" ALENKA BRATUŠEK

Alenka Bratušek nima niti stotinke političnih sposobnosti Janeza Janše, a je kljub vsemu "vladala" dlje kot Janša. Predvsem zaradi pomoči "Organizacije". Toda pota politike so velikokrat nedoumljiva.
Ko je Alenka Bratušek spregovorila o ukrepih svoje vlade, reformah in "ponovnem zagonu gospodarstva", je vsej naciji izvabila nasmešek na ustnice.
To pove dovolj o njeni dediščini in tudi o njenih nogah. Pri tem nisem seksističen, toda če političarka v svoji kampanji izpostavlja noge kot sestavni del svoje politike, so tudi te predmet kritike. Vsekakor je z "nožnim" političnim pristopom naredila kot prva ženska predsednica medvedjo uslugo svojemu spolu. In Slovenija je v njenem mandatu potonila še niže.

SAMOVŠČEČNI MIRO CERAR

Priznati moram, da sem bil tudi sam med tistimi, ki so čakali, kaj bo naredil Miro Cerar. Prvi dnevi in tedni premierstva namreč po navadi ključno zaznamujejo mandat nekoga. Vendar ni storil ničesar. Vsaj nič takega, kar vsi pričakujejo od premierja, ki prevzema oblast v šestem letu krize.
Po njegovem samovšečnem obrazu pa čedalje bolj spoznavam, da sam misli, da je s tem, ko je postal premier, naredil že vse, kar je bilo treba narediti. Pač, prišel je na oblast.
Hkrati pa je Miro Cerar s tem, ko ni ničesar (še) naredil, poslal jasno sporočilo "Organizaciji", da ne bo kvaril njene brazde in posegal po korenitih reformah.
 
P.S. Izgubili smo šest let, ki bi kljub izgubi bila lahko zelo dragocena, če bi prišli skupno do nekaterih spoznanj o naši prihodnosti. Pa nismo. Politiki so se šest let na debelo obkladali s političnim blatom in se trudili razklati razklano.
Kot tolikokrat doslej so nujne spremembe kot bič božji prišle od zunaj in nam nastavile ogledalo lastne nesposobnosti.
Le da tokrat to ni bila slavna Marija Terezija, ki nas je dobesedno potegnila iz srednjeveške zatohlosti ob bok najbolj razvitih narodov. Tokrat je to nemška kanclerka Angela Merkel, ki z "madonskim izrazom" na obrazu rada sprejema naše predsednike.
Tudi z Mirom Cerarjem je popila kozarček. Zakaj pa ne, navsezadnje? Človek je očitno potrdil, da bomo še naprej prodajali nacionalne šampione, tako kot Aerodrom Brnik. Nisem proti prodaji kar tako, toda družinske srebrnine se ne prodaja tako kot hamburško slanino. Že zaradi majhnosti nam grozi, da bo le malo ekonomskih subjektov ostalo v slovenski lasti, toda brez teh subjektov bomo hlapci na lastni zemlji. Zopet enkrat.To bo očitno na koncu končno naš skupen nacionalni interes. Levi in desni.
Ravnokar objavljen seznam prvih dvanajstih milijonarjev, ki so vsi po vrsti izvedli t.i. "tax inversion" (preko nakupa podjetja izveden premik lastništva v davčno ugodnejšo državo) že kaže na to.
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Janez Janša zoran janković Alenka Bratušek miro cerar Katarino Kresal Gregorjem Golobičem Hartmuta Mehdorna Patrik Vlačič Marjanu Kramarju P.S marija terezija Angela Merkel

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Štirje predsedniki in pol šestih izgubljenih let