objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 13. november 2014 ob 06:52

Socialni demokrati kot Kmetija: Nov začetek. Zmenjeno za Židana in Levaniča
Če je Igor Lukšič donedavnega še preigraval možnost predsedniške kandidature na januarskem kongresu Socialnih demokratov, je ta možnost po obisku kriminalistov NPU dokončno padla v vodo
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Pred januarskim volilnim kongresom Socialnih demokratov je za novo kadrovsko podobo stranke "na centrali" že vse dogovorjeno. Potem ko je od kandidature za predsednico stranke javno že odstopila evropska poslanka Tanja Fajon, ostaja edini kandidat za novega prvaka SD sedanji predsedujoči stranke ter minister za kmetijstvo Dejan Židan.

LUKŠIČA USTAVILI KRIMINALISTI ...

Če je Igor Lukšič, sicer formalno še vedno predsednik stranke, do konca prejšnjega tedna še vedno preigraval možnost svoje predsedniške kandidature, je po obisku kriminalistov (minuli petek) ter zaslišanju na Nacionalnem preiskovalnem uradu (ponedeljek) zaradi projekta Stožice ta možnost dokončno padla v vodo.
Je pa mimogrede zanimivo, da so Igorja Lukšiča kriminalisti obiskali hitro po njegovem precej odmevnem intervjuju za Planet.Siol.net, čeprav kriminalistična preiskava Stožic, porabe evropskega denarja in domnevne zlorabe položaja traja že najmanj dve leti.

... FAJONOVO PA ŽRTVOVALI KOLEGI

Po naših zanesljivih informacijah se Židan ter sedanje vodstvo SD na koncu tudi ni preveč trudilo, da bi - po debaklu Alenke Bratušek - evropska komisarka postala njihova Tanja Fajon. Razlog, zakaj so Židan & Co. tako rekoč "žrtvovali" Fajonovo, pa je preprost: če bi Tanja Fajon postala evropska komisarka, bi Lukšič prevzel funkcijo evropskega poslanca, to pa bi pomenilo tudi njegovo vrnitev v politiko. Tega pa Dejan Židan, natančneje politični lobiji na levici, ki so Dejana Židana izkoristili zato, da so lahko na hitro zamenjali Lukšiča, niso mogli dopustiti.
Toda Dejana Židana bo izkoristila (in pozneje zavrgla) tudi "mlada generacija SD", ki - znotraj spora generacij - zdaj prevzema oblast v stranki, napovedujejo naši viri. Židan bo na kongresu sicer gladko postal predsednik, toda on naj ne bi bil izbira na dolgi rok. Vedno večja skupina se namreč že zbira okoli Tanje Fajon, ki zaenkrat ostaja samo podpredsednica.

LEVANIČ SEKRETAR, JAUŠEVEC DIREKTOR

Nov generalni sekretar SD pa bo postal Dejan Levanič, sicer predsednik konference SD in trenutno zaposlen kot državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Dosedanji sekretar Uroš Jauševec pa naj bi si bodočo službo našel kot direktor nove nastajajoče fundacije, ki bo blizu SD. Podobno kot imajo takšne zadeve, uporabne tudi za financiranje stranke, organizirane pri nemških socialnih demokratih (SPD).
Kar zadeva Matjaža Hana, se ne bo potegoval za podpredsedniško mesto, čeprav so ga evidentirali, ostaja pa vodja poslanske skupine. Bila je tudi ideja, da bi združili funkciji generalnega sekretarja stranke in vodje poslanske skupine - v tem primeru bi to "super-funkcijo" prevzel Matjaž Han - ampak odločili so se drugače.

LJUBLJANA: MENJUJEJO COLARIČA ...

Veliko več kadrovskih težav pa bo pri "ekipiranju" vodstva SD v dveh največjih mestih, Ljubljani in Mariboru. V Ljubljani bi sedanjega predsednika lokalnega odbora SD Antona Colariča (zaposlenega kot svetovalca uprave Energetike Ljubljana) strašno rad zamenjal Klemen Žibert, imenovan tudi "Sendvičar" zaradi svojih zasebnih poslov, povezanih s prodajo sendvičev v središču Ljubljane, sicer pa nekdanji svetovalec v vladnem kabinetu Alenke Bratušek (spomnimo, vladni kabinet je bil prisiljen zapustiti zaradi medijsko razkritega kofetkanja z znanim lobistom in poslovnežem Dragom Isajlovićem), je pa tudi slišati, da "bo morala" vodenje stranke v prestolnici - namesto Colariča - prevzeti evropska poslanka Tanja Fajon. Menda zato, da "oddela svoje" tudi znotraj stranke v Sloveniji.
Če bi se Anton Colarič morda še lahko nekako ubranil Žiberta, se pa Fajonove zanesljivo ne bo mogel.

... MARIBOR: DOLINŠKU NE USPEVA

V Mariboru poskušata sedanjega predsednik stranke Toneta Gačnika zamejati Levanič in Matevž Frangež, namesto Gačnika pa ustoličiti mestnega svetnika ter propadlega županskega kandidata SD Metoda Dolinška. Dolinšek je želel mariborske Socialne demokrate pripeljati tudi v mestno koalicijo župana Andreja Fištravca (v tem primeru bi Dolinšek dobil službo podžupana), toda svet mariborske SD, čeprav ga vodi Dolinšek, je glasoval proti. Potem je Dolinšek "na pomoč" poklical Dejana Židan, ki je zahteval nov sklic seje sveta, kar smo tudi že poročali. Na ponovni ponedeljkovi seji sveta Židana ni bilo, ker je sestankoval v Bruslju, sta se pa pripeljala Han in Levanič. Odločitve sveta pa niso spremenili, saj so nekateri člani sveta, ki ne želijo v Fištravčevo koalicijo, sejo sveta zapustili, zato potrebnega kvoruma za glasovanje ni bilo več in ostala je stara odločitev - da se v koalicijo ne gre.
Razplet na svetu mariborske SD tudi dokazuje, da Metod Dolinšek ne bo mogel postati predsednik mariborske SD, če ga ne bo podprl Tone Gačnik, ki ne bo ponovno kandidiral za predsednika, bo pa njegova (Gačnikova) podpora vsekakor odločilna pri volitvah novega predsednika.
Vse te kadrovske zadeve bodo tudi tema velike klavzure Socialnih demokratov, ki bo prihodnji teden - 20. novembra.
Torej natančno dva dni pred "klavzuro vseh klavzur" stranke SDS.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tanja Fajon Dejan Židan Igor Lukšič po obisku kriminalistov Alenke Bratušek Dejan Levanič Uroš Jauševec Matjaža Hana Antona Colariča Klemen Žibert medijsko razkritega kofetkanja Dragom Isajlovičem Toneta Gačnika Matevž Frangež Metoda Dolinška Andreja Fištravca kar smo tudi že poročali klavzuro vseh klavzur

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Socialni demokrati kot Kmetija: Nov začetek. Zmenjeno za Židana in Levaniča