objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 28. november 2014 ob 05:57

Cerarjev nov direktor Sove: solastnik borzne hiše, ženo pa ovadil NPU
Anico Klemenčič, ženo novega direktorja Sove Zorana Klemenčiča, so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada že ovadili zaradi suma kaznivih dejanj pri prevzemu Merkurja
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Cerarjeva vlada je za novega generalnega direktorja Sove - potem ko je že po dveh tednih s tega mesta odstopil Andrej Oček - včeraj imenovala Zorana Klemenčiča, zdajšnjega inšpektorja za obrambo. Klemenčič je bil pred leti že direktor vojaške obveščevalne službe OVS, pod ministrom za obrambo Romanom Jakičem pa je bil državni sekretar. Na ministrstvu so takrat govorili, da "Jakič potuje, ministrstvo pa vodi - Klemenčič."

ZRAVEN PRI GORENJSKI NAVEZI

Ves čas svoje vojaško-politične kariere pa je Zoran Klemenčič "delal" tudi kot poslovnež, kar pa so mainstream mediji - ob včerajšnjem imenovanju in člankih v slogu "Dolga leta v službi obrambe" (tako Dejan Karba za časopis Delo) - gladko zamolčali. Le na Financah so mimogrede omenili, da je Klemenčič tudi solastnik družbe GBD, ki je bila vitalni del razpadle "gorenjske naveze", razvpite skupine podjetij (to je propadelga Merkurja in Nacionalne finančne družbe ter Save in Gorenjske banke, ki še živita), ki se je ščitila z lastniškim in finančnim prepletanjem.
Zoran Klemenčič je posloval sam ali "prek" svoje soproge Ani(ce) Klemenčič. Tako je bil član nadzornih svetov finančne Skupine G, kjer je bila direktorica Ani Klemenčič (družba je zdaj v stečaju), in član nadzornega sveta GBD (Gorenjska borzno-posredniška hiša), kjer je Zoran Klemenčič tudi največji posamični lastnik družbe. Trenutno ima 18,09-odstotni lastniški delež, Ani Klemenčič pa 9,09 odstotka lastništva iste družbe.
Mimogrede, družba GBD je lani zabeležila 1 milijon in 122 tisoč evrov prihodkov ter 72 tisoč evrov dobička.

ŽENA DIREKTORJA SOVE - KAZENSKO OVADENA!

Izjemno nerodno za Klemenčičevo vojaško kariero, še bolj pa za včerajšnje imenovanje za novega prvega človeka Sove, pa je kazenska ovadba Anice Klemenčič. Februarja letos je Klemenčičevo ovadil Nacionalni preiskovalni urad, skupaj z bivšim predsednikom uprave Gorenjske banke Gorazdom Trčkom in Binetom Kordežem. Prek Skupine G, pod vodstvom Anice Klemenčič, je Gorazd Trček - po ugotovitvah NPU - odobril (plasiral) 6 milijonov evrov kredita za menedžerje (Kordeževega) podjetja Merfin in prevzem Merkurja. Pri tem je zlorabil položaj, pomagala pa mu je Anica Klemenčič (je "utemeljeno osumljena pomoči" pri Trčkovem kaznivem dejanju), ki je omenjenih šest milijonov evrov kratkoročnega posojila takoj posodila naprej "družbi iz Ljubljane".
Mesec dni pred kazensko ovadbo je Trček odstopil, Anica Klemenčič pa je dva meseca po kazenski ovadbi postala direktorica Radia Kranj.
Za resne demokratične države, recimo Nemčijo, Veliko Britanijo, Avstrijo ali Združene države Amerike, pa je seveda nepojmljivo, da bi nekdo lahko postal direktor največje obveščevalne službe v državi, medtem ko policija in tožilstvo - zaradi suma kaznivega dejanja - preganjata njegovo ženo. Če bi tak že bil direktor, pa bi v tem primeru nemudoma odstopil.
Povedano drugače, si predstavljate, da bi ameriški predsednik Barack Obama za direktorja Cie predlagal človeka, čigar soprogo lovi FBI?! Pri nas pa - nič ...

LORENČIČ NI HOTEL, ŠEFIC PREBLIZU BRATUŠKOVE

V igri za generalnega direktorja Sove sta bila sicer tudi Tomaž Lorenčič in Boštjan Šefic. Lorenčič je že bil direktor Sove "v času" Janeza Drnovška, zdaj pa dela kot direktor satelitskega centra v Španiji. Ponudbo Mira Cerarja je zavrnil. Šefic, tudi nekdanji visoki uslužbenec Sove, je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, kar je bil že pod Gregorjem Virantom. Po naših informacijah bi se ga notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar "želela znebiti", ampak - za Cerarja - naj bi bil "preblizu" Alenke Bratušek. Nekdanja predsednica vlade in Boštjan Šefic sta namreč družinska prijatelja in tudi soseda v Stražišču pri Kranju. Šefic naj bi navzven sicer lansiral govorice, da naj bi ponudbo za direktorja Sove dobil, toda odklonil.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Cerarjeva Andrej Oček Zorana Klemenčiča Romanom Jakičem dejan karba Ani ce Gorazdom Trčkom Binetom Kordežem Barack Obama Tomaž Lorenčič boštjan šefic Janeza Drnovška Gregorjem Virantom Vesna Györkös Žnidar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Cerarjev nov direktor Sove: solastnik borzne hiše, ženo pa ovadil NPU