objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 7. december 2014 ob 06:55

Ekskluzivno. Spisek ekipe Marka Voljča, ki naj bi zamenjal Mira Cerarja
Objavljamo poimenski seznam bodočih članov Act tanka. Premierno se bodo sestali že 19. decembra, cilj - vsaj nekaterih - pa naj bi bilo formiranje tehnične vlade
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Že pred dnevi so se pojavile informacije, da nekdanji bankir Marko Voljč na skrivaj pripravlja svojo ekipo, ki naj bi v prihodnjih mesecih "zamenjala" Mira Cerarja in oblikovala tako imenovano tehnično vlado. Tokrat pa ekskluzivno objavljamo celoten seznam imen oseb, ki jih Marko Voljč vabi v civilno telo Act tank po vzoru znanih "Think tankov" iz tujine.

3O JIH JE, OD LEVICE DO DESNICE, A BREZ LIBERALCEV

To so (vseh trideset) po abecednem vrstnem redu: Dragan Barbutovski, Marjan Batagelj, Zvonko Bergant, Franjo Bobinac, Sandi Češko, Barbara Hieng Samobor, Drago Jančar, Roman Jerala, Romana Jordan, Sabina Kajnč Lange, Erik Kerševan, Alenka Kranjc Žnidaršič, Aleksandra Kornhauser, Maja Makove Brenčič, Mojmir Mrak, Anita Ogulin, Neda Pagon, Janez Potočnik, Danica Purg, Jožica Rejec, Nada Rotovnik Kozjek, Tanja Skaza, Rok Svetlič, Zlatko Šabič, Boštjan Tadel, Verica Trstenjak, Žiga Turk, Ksenija Horvat Vidmar, Ajša Vodnik in Nina Zidar Klemenčič.
Pričujoči seznam velja za skrbno varovano skrivnost, sestavljajo pa ga, kot zdaj lahko vidimo, posamezna že zelo znana, če ne celo "razvpita" imena slovenske politike in biznisa, je pa - res - nekaj zanimivih "novih obrazov". Med razvpite bi lahko šteli predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca, večni pretendentki za predsednico vlade, Alenko Krajnc Žnidaršič in Majo Makovec Brenčič ter nekdanjega evropskega komisarja Janeza Potočnika, med nove obraze na sceni "blizu" politike pa, denimo, zdravnico Nado Rotovnik Kozjek, ravnateljico Mestnega gledališča Ljubljanskega Barbaro Hieng Samobor ali novinarja in publicista Boštjana Tadla.
Dodatno zanimiv je Marjan Batagelj, lastnik Postojnske jame, zelo uspešen podjetnik, ki zadnje čase precej nastopa v medijih. Je namreč tudi predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club), pojavlja se tudi v ekipi Andraža Vehovarja, trenutno enega od kandidatov za novega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Kjer naj bi Batagelj, če "zmaga" Vehovar, prevzel vodenje marketinga slovenskih olimpijcev.
Večina imen na Voljčevem spisku pričakovano sodi na "politično levico", je pa tudi nekaj znanih in uveljavljenih imen, ki prihajajo iz nasprotnega političnega pola, "desnice". Recimo nekdanji "superminister" stranke SDS Žiga Turk in bivša evropska poslanka iste stranke Romana Jordan. Ni pa na spisku, spet pomenljivo, "znanih liberalcev" tipa Janez Šušteršič. Morda je liberalni opciji tukaj še najbližje Marjan Batagelj.

ŽIGA VAVPOTIČ, NAJŠIBKEJŠI ČLEN

Poleg Marka Voljča sta ustanovitelja Act tanka še Lenart Škof, predsednik Akademije za demokracijo, in Žiga Vavpotič, soustanovitelj Zavoda Ypsilon in pobudnik projekta Simbioza. Žiga Vavpotič je sicer že "stari znanec" političnih krogov, predvsem okoli študentskih organizacij, pri nekdanji predsednici vlade Alenki Bratušek pa je hotel postati celo državni sekretar. No, po nekaterih informacijah naj bi bil Vavpotič "najšibkejši člen" ekipe Marka Voljča, toda Voljč naj bi zaenkrat vztrajal, da je Vavpotič zraven. Po še nepreverjenih informacijah naj bi Vavpotič dobil tudi neko manjšo funkcijo v Trilateralni komisiji, kjer je Marko Voljč član izvršnega odbora.
Pri Act tanku gre formalno sicer za civilno pobudo, vendar naši viri iz bodočega Act tanka pravijo, da je cilj Marka Voljča in vsaj še nekaterih znotraj Act tanka skorajšnja postavitev tehnične vlade z mandatarjem Voljčem na čelu. Omenjeni viri tako potrjujejo navedbe tednika Reporter, objavljene minuli ponedeljek.
Posamezni naši sogovorniki iz seznama Marka Voljča, na primer Romana Jordan, pa pravijo, da niso dali nobenega soglasja za svoje sodelovanje pri oblikovanju tehnične vlade. Jordanove prav tako ne bo poleg na prvem srečanju Act tanka, ki bo 19. decembra v prostorih društva Simbioza, ker potuje v tujino. Formalna ustanovitev Act tanka je predvidena februarja prihodnje leto.

NESOJENI PREDSEDNIK VLADE IN LDS

Spomnimo. Marko Voljč, nekdanji predsednik uprave Nove ljubljanske banke in bivši vodilni uslužbenec belgijske bančno-zavarovalniške družbe KBC, je nekajkrat že poskušal postati predsednik vlade. Prvič v obdobju Demosa, nato med mandatom prejšnjega predsednika države Danila Türka, nazadnje pa pred julijskimi parlamentarnimi volitvami, ko so nekateri na levici poskušali doseči dogovor o "skupnem nastopu" Mira Cerarja, Igorja Šoltesa ter Marka Voljča (kjer bi slednji postal mandatar), toda Cerar in Šoltes sta takšno ponudbo ali zvezo zavrnila.
Mimogrede, skupina mlajših članov LDS z Andrejem Korošcem na čelu je že lani ponujala Voljču, naj postane predsednik LDS(!), česar pa slednji ni hotel sprejeti, čeprav naj bi se kar dolgo pogajali.

CERAR NA LEVICI RAZGLAŠEN ZA - NESPOSOBNEGA

Želje posameznikov na levici, da bi Slovenija dobila tehnično vlado z Marko Voljčem na čelu, prihajajo na dan zato, ker na levici (že) prevladuje ocena, da Miro Cerar ni sposoben voditi vlade. Že pred volitvami je bilo v zakulisju levice ogromno pomislekov glede Cerarja, in večinsko, tudi medijsko podporo, je dobil zato, ker se je hitro pokazalo, da bo na volitvah gladko zmagal.
Danes, nekaj mesecev po volitvah, pa Mira Cerarja na levici tako rekoč vsi razglašajo za politično in operativno nesposobnega ter govorijo, da ne bo več dolgo predsednik vlade ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Voljč Mira Cerarja Dragan Barbutovski marjan batagelj Zvonko Bergant Franjo Bobinac Sandi Češko Barbara Hieng Samobor drago jančar Roman Jerala romana jordan Sabina Kajnč Lange Erik Kerševan Alenka Kranjc Žnidaršič Aleksandra Kornhauser Maja Makove Brenčič Mojmir Mrak Anita Ogulin Neda Pagon Janez Potočnik Danica Purg Jožica Rejec Nada Rotovnik Kozjek Tanja Skaza Rok Svetlič Zlatko Šabič Boštjan Tadel verica trstenjak žiga turk Ksenija Horvat Vidmar Ajša Vodnik Nina Zidar Klemenčič Slovenian Business Club Andraža Vehovarja janez šušteršič Lenart Škof Žiga Vavpotič Alenki Bratušek Trilateralni komisiji Igorja Šoltesa Andrejem Korošcem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ekskluzivno. Spisek ekipe Marka Voljča, ki naj bi zamenjal Mira Cerarja