objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 16. december 2014 ob 06:42

Sedem razlogov, zakaj Zoran Janković danes ne sme postati predsednik OKS
2014 Pozareport

Odpri galerijo

"... Javnost ne migne s prstom, da bi protestirala proti tej neverjetni nespodobnosti, ki se v zadnjih letih samo še krepi. Janković in Brunskole sta zgolj imeni, ki simbolizirata brezsramnost ugrabljanja javnih funkcij. Sta metastazi virusa, ki razjeda ostanke spodobnosti v družbi in ustvarja občutek, da človek brez partijske izkaznice ne more postati več od snažilke ali vratarja. Ustoličevanje političnih korifej Pozitivne Slovenije na Olimpijski komite ali Rdeči križ je norčevanje iz olimpizma, je razvrednotenje profesionalizma, ki naj bi preveval človekoljubno organizacijo.
Toda to nas pravzaprav ne sme presenečati, kajti opravka imamo z eksistenčno stisko in strahom pred dokončnim propadom. Brezposelni, propadli politiki se namreč zavedajo, da ga ni junaka, ki bi jih zaposlil v zasebnem sektorju, zato kot pijavke iščejo priložnost, da se prisesajo na državne ali paradržavne jasli ..."
Tako je pred današnjimi volitvami novega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije ter včerajšnjim imenovanjem nove generalne sekretarke Rdečega križa Slovenije v eni od svojih - morda celo najboljših - kolumn doslej zapisal kolega Dejan Steinbuch (Finance,12.december 2014)
Nova generalna sekretarka RK je, kot je znano, postala Renata Brunskole, bivša županja in podpredsednica državnega zbora. Na volitvah za predsednika OKS pa se bodo spopadli Zoran Janković, Andraž Vehovar in Bogdan Gabrovec. Slednji je podpredsednik OKS, Vehovar je dobitnik olimpijske medalje v kajaku, Janković pa župan Ljubljane.
O dogajanjih med predvolilno kampanjo smo že nekajkrat poročali. Ne navijamo za nobenega od omenjenih kandidatov, v pričujočem članku pa eksplicitno opozarjamo, zakaj ravno Zoran Janković ne sme postati(!) predsednik OKS ali prvi človek slovenskega športa.

SEDEM RAZLOGOV

1. Ker Zoran Janković ne zna nobenega tujega jezika, niti angleščine, kaj šele francoščine, ki velja za uradni jezik mednarodnega olimpijskega gibanja. Poleg tega "ne mara" potovanj, še najmanj v tujino. Si predstavljate Zorana Jankovića, kako bi avgusta prihodnje leto na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru (Brazilija) mesec dni krožil od sestanka do sestanka ali od sprejema do sprejema v olimpijski vasi in se mrežil z drugimi olimpijskimi funkcionarji - v srbohrvaščini?! Avtor teh vrstic si ga ne.
2. Ker je Zoran Janković politik (župan in predsednik politične stranke Pozitivna Slovenija - hm, iz iste stranke prihaja tudi Renata Brunskole), načela olimpijskega gibanja pa strogo ločujejo politiko od (olimpijskega) športa. Da je Janković politik, so med predvolilno kampanjo za novega predsednika OKS poskušali prikriti tudi nekateri mediji, ki so forsirali Jankovića, denimo časopis Delo, in novinarsko sramotno zapisali, da je Janković "nekdanji politik".
Mimogrede, Janković je sicer zelo slab politik. Leta 2012 mu kljub zmagi na parlamentarnih volitvah ni uspelo sestaviti vlade (kot edinemu zmagovalcu volitev doslej!), letos spomladi mu je na kongresu Pozitivne Slovenije uspelo sesuti vlado "svoje stranke" in premierke Alenke Bratušek, julija na predčasnih parlamentarnih volitvah pa je njegova Pozitivna Slovenija gladko izpadla iz parlamenta. Na zadnjih lokalnih volitvah, ko je ponovno postal župan Ljubljane, je izgubil okoli petino svojih volivcev.
3. Ker se Janković predstavlja kot dober gospodarstvenik in obljublja več denarja za slovenski šport, kar pa ne zdrži resne presoje. Jankovićeva avreola o sijajnem menedžerju se je - realno gledano - že davno sesula v prah. Janković je "uspel" z Mercatorjem zaradi izjemne politične podpore in kreditov, no, Mercator je zdaj že v hrvaških rokah. Vsa zasebna podjetja, ki so rokah družine Janković (od KLM Naložb do razvpite Electe), so praktično pred stečajem (če že niso v stečaju), Mestna občina Ljubljana, ki jo vodi Janković, pa je strahotno zadolžena. Poleg tega naj bi imel Janković, po zadnjih javno dostopnih podatkih, na osebnem transakcijskem računu v Banki Koper do 300 tisoč evrov minusa.
4. Ker je ljubljanski šport v času županske ere Zorana Jankovića padel skoraj na najnižjo možno točko. Poglejte nogomet in košarko (obe Olimpiji), podobno velja za (ženski) rokomet, ki je dolga leta celo pod neposredno kontrolo družine Janković.
Vse skupaj je začinjeno tudi z osebnimi potezami in manirami Zorana Jankovića. Na tekmah košarkarjev Olimpije je prav smešno videti, kako Janković in njegov nekdanji politični zaveznik iz mestne občine in Pozitivne Slovenije ter še vedno predsednik košarkarskega kluba Olimpije Jani Möderndorfer sprta sedita nekaj praznih stolov - narazen.
5. Ker je Zoran Janković - v svojem slogu - pri gradnji dvorane in štadiona v Stožicah zapustil "nesmrtne" madeže: dva nezgrajene objekta, ki že danes delujeta kot napol katakombe, na desetino milijonov evrov nevrnjenih kreditov pri državnih bankah - na račun davkoplačevalcev, žalostni potopi posameznih gradbenih podjetij ter s.p-jev in celo samomori podizvajalcev.
Kljub temu in njegovi "znani" zakulisni vlogi pri nesojeni obnovi Plečnikovega štadiona za Bežigradom danes Janković cinično napoveduje, da bo Plečnikov štadion nekoč obnovljen?!
6. Ker Zoran Jankovića poskuša postati novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije na nepošten način. Poleg političnih pritiskov prihaja tudi do najbolj sprevrženih kadrovskih manipulacij. V boju za glasove na današnji skupščini OKS se je pritiskalo na sponzorje OKS (prek poslov ljubljanskih javnih podjetij, ki jih obvladuje Janković), na posamezne športne zveze in celo športnike. Tako naj bi Jože Mermal, predsednik uprave BTC in kandidat za mestnega svetnika na Listi Zorana Jankovića, kot sponzor gimnastične zveze zagrozil z ukinitvami štipendij, če ne bodo podprli Jankovića. Andrej Ribič, direktor Elektra Ljubljana, pa je kot novopečeni predsednik kajakaške zveze hotel znotraj zveze uprizoriti nekakšen puč zoper Andraža Vehovarja, da bi kajakaška zveza podprla Jankovića, vendar mu ni uspelo, ker so ga vsi ostali člani upravnega odbora - preglasovali.
Zoran Janković na očitke o tovrstnih pritiskih odgovarja kot po scenariju holivudskih mafijskih filmov: češ - pripeljite mi enega, ki bo javno povedal, da sem jaz pritiskal nanj ...
7. In nenazadnje, vodenje Olimpijskega komiteja Slovenije (kjer se letno obrne nekaj več kot štiri milijone evrov) velja za izrazito korupcijsko tveganje. Zoran Janković pa ni samo politično in poslovno "napol v bankrotu", ampak tudi tarča številnih kazenskih, davčnih in protikorupcijskih postopkov. Zoran Janković je torej oseba, ki niti slučajno ni primerna za vodenje slovenskega (olimpijskega športa).
P.S. Razkritje interesov: tega članka nisem napisal samo kot novinar, ampak tudi kot (bivši) aktivni športnik.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
dejan steinbuch finance Renata Brunskole zoran janković Andraž Vehovar Bogdan Gabrovec Alenke Bratušek Jani Möderndorfer Jože Mermal Andrej Ribič" class="tag"> Andrej Ribič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sedem razlogov, zakaj Zoran Janković danes ne sme postati predsednik OKS