objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 17. december 2014 ob 06:54

Novi OKS. En velik luzer Janković, dva zmagovalca: Gabrovec in Kocijančič
Andraž Vehovar po zakulisnih mahinacijah ostal brez drugega kroga, Zoran Janković pa za svoj poraz ponovno krivi druge, tokrat medije
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Ja, kljub vsemu ali vendarle novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije ni postal ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. V drugem krogu predsedniških volitev ga je proti večeru v Beli dvorani Grand hotela Union sredi Ljubljane prepričljivo porazil Bogdan Gabrovec, ki je dobil 89 glasov (od 142 možnih), Zoran Janković pa samo 51. Že v prvem krogu je nekoliko "krivično" in predvsem zaradi srhljivih zakulisnih mahinacij izpadel tretji kandidat za predsednika OKS - Andraž Vehovar. Prejel je 38 glasov, dva manj od Jankovića, ki jih je v prvem krogu dobil 40, Gabrovec pa 64. Ob razglasitvi rezultatov prvega kroga je bilo tudi že jasno, da bo na koncu slavil Gabrovec. Razlika med njim in Jankovićem je bila prevelika, da bi ga lahko slednji še ujel.

BATAGELJ RAZGALIL MAHINACIJE

Umazano zakulisje volilne kampanje za predsednika OKS je tudi na sami volilni skupščini (začela se z veliko zamudo) še enkrat v živo razgalil Marjan Batagelj, podjetnik iz Postojne (lastnik Postojnske jame) in predsednik Kluba slovenskih podjetnikov, kandidat za podpredsednika OKS v ekipi Andraža Vehovarja, na skupščino pa je prišel kot predstavnik Ragbi zveze Slovenije. Tik pred začetkom skupščine pa je izvedel, da mu je vodstvo ragbi zveze "odvzelo" pravico do glasovanja. Menda zato, ker naj bi Zoran Janković prejšnjemu predsedniku ragbi zveze in sponzorju ragbi kluba iz Ljubljane Borutu Grgiču "obljubil" novo igrišče v Ljubljani. Batagelj, ki so mu ob začetku skupščine pokazali listek, kjer je pisalo, da ragbi zveza pooblašča drugega delegata z glasovalno pravico, je stopil do mikrofona in dramatično dejal:
"Andraž, opravičujem se ti, ker si ostal brez enega od treh podpredsednikov, ampak športa si nisem tako predstavljal ..."
Potem je Batagelj zapustil dvorano, v preddverju hotela pa ga je - pred kopico novinarjev - verbalno napadel - Grgič, češ, "zakaj napihuje zgodbo, zakaj nase usmerja medijsko pozornost in da vse to samo škodi našemu športu". Toda Grgič, pozor, sprva sploh ni hotel razkriti svoje identitete.
Ragbi zvezo je potem na skupščini podpredsednik zveze Ivan Šček. Ker so tako ragbijaši "izdali" Vehovarja, so Ščeka menda takoj množično "napadli" na facebooku in ga razglasili za "Judo Iškarijota skupščine OKS", da je Šček že med samo skupščino otročje izbrisal svoj facebook profil.

TANJA POLAJNAR NENADOMA ŠAHISTKA

Drugi zaplet se je zgodil s pravico do glasovanja šahovske in ribiške zveze. Tako je predstavnica šahovske zveze (namesto predsednika zveze Tomaža Subotiča, slovenskega poslovneža iz Prage in dosedanjega člana izvršnega odbora OKS, ki se je tudi sam že spomladi videl v vlogi naslednika Janeza Kocijančiča) nenadoma postala Tanja Polajnar, bivša vrhunska rokometašica, sicer pa direktorica Zavoda Šport Ljubljana, torej tesna sodelavka ljubljanskega župana Jankovića.
In potem sta ravno ta dva prestopniška glasova (ragbijaši in Polajnarjeva) odločilno preprečila Vehovarju, da bi že v prvem krogu izločil Jankovića. Vehovar razglasitve končnega rezultata sicer ni dočakal v dvorani, prej jo je zapustil. Vse ostalo je že znano.

JANKOVIĆ ZA SVOJ PORAZ OKRIVI - MEDIJE!

Zoran Janković je za svoj poraz - kot običajno - okrivil druge, tudi tokrat medije. Da naj bi mediji "ustvarjali laži, podtikanja in insinuacije na njegov račun, da je pritiskal na posamezne delegate in zveze". On, kot pravi, "ni nikomur nič ukazal ali grozil, da mora nekdo glasovati zanj". Hkrati pa zagotavlja, da je njegova funkcionarska zgodba v športu končana. Kar je, spomnimo, obljubil že pred leti, a je tokrat (spet) kandidiral za predsednika OKS.
To je sicer že tretji veliki poraz Zorana Jankovića na odprti sceni. Pred leti je na Cipru gladko izgubil volitve za predsednika Evropske rokometne zveze (EHF), kjer je prav tako napovedoval gladko zmago. Podobno kot zdaj pred volitvami predsednika OKS. Iz evropske rokometne zgodbe se torej Janković ni ničesar naučil, čeprav sam razlaga nasprotno. Potem mu po parlamentarnih volitvah leta 2011 ni uspelo sestaviti vlade, kot edinemu zmagovalcu volitve doslej. Letos julija pa je njegova Pozitivna Slovenija na predčasnih parlamentarnih volitvah doživela katastrofalen poraz ter izpadla iz državnega zbora.
Očitno imajo prav tisti, ki pravijo, da Janković ni za "velike igre", on je "trgovec za manjše posle", to je zanj preveč. Ne samo Evropska rokometna zveza ali vlada, ampak tudi olimpijski komite. Po včerajšnji volilni skupščini OKS je tudi slišati, da Jankovića zdaj nihče več - vsaj v športu - ne bo več resno jemal.

TIHI ZMAGOVALEC KOCIJANČIČ

Toda poleg novega predsednika OKS Bogdana Gabrovca je "tihi zmagovalec" prejšnjega dne v Grand hotelu Union tudi Janez Kocijančič. Ne samo zato, ker je postal častni podpredsednik OKS, torej "po Kocki Kocka". Namreč, daleč od tega, da se bo Janez Kocijančič tudi zares športno-funkcionarsko upokojil.
Čeprav je Kocijančič na nek način z izvolitvijo Gabrovca doživel volilni poraz (precej podoben tistemu pred leti, ko je v boju za predsedniško mesto v Smučarski zvezi Slovenije Tomaž Lovše premagal Kocijančičevega varovanca Staneta Valanta), saj je navidezno neopredeljeni Kocijančič med volilno kampanjo za novega predsednika OKS dal zelo jasno vedeti, da je njegov izbranec Janković, ne pa Gabrovec, je po razglasitvi rezultatov nemudoma planil v objem - Bogdana Gabrovca. Poznavalci pravijo, da je Gabrovec premalo "močan" kader (čeprav je nekdanji vrhunski judoist, eden od njegovih podpredsednikov OKS pa bo Tomaža Barada, mariborski kralj borilnih športov), zato bo Kocijančič še vedno kot stric iz ozadja poskušal - če že ne voditi - vsaj "usmerjati" slovenski šport.
Nenazadnje, Janez Kocijančič še vedno ostaja podpredsednik mednarodne smučarske zveze (FIS) in predsednik nadzornega odbora podjetja Fis Marketing AG. To podjetje ima sedež v Švici, namenjeno pa je sklepanju pogodb mednarodne smučarske zveze z večjimi sponzorji.
Je pa zanimivo, da Janezu Kocijančiču doslej še nikoli ni uspelo postati član Mednarodnega olimpijskega komiteja.

IN ŠE: VOLILNA BLAMAŽA ENZA SMREKARJA

Eno od največjih presenečenj včerajšnjih volitev je tudi hud volilni poraz predsednika Smučarske zveze Slovenije Enza Smrekarja. Na volitvah za člane izvršnega odbora OKS ga je namreč do tal porazila upokojena odvetnica ter nekdanja kotalkarica in drsalka Tjaša Andree Prosenc kot predstavnica individualnih zimskih športov. Prejela je kar 30 glasov več od Smrekarja, zato smučarska zveza ostaja brez svojega predstavnika v novem izvršnem odboru OKS, ki sicer šteje 21 članov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Bogdan Gabrovec Andraž Vehovar marjan batagelj Borutu Grgiču Ivan Šček Tomaža Subotiča Janeza Kocijančiča Tanja Polajnar Tomaž Lovše Staneta Valanta Tomaža Barada Enza Smrekarja Tjaša Andree Prosenc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Novi OKS. En velik luzer Janković, dva zmagovalca: Gabrovec in Kocijančič