objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Petek, 19. december 2014 ob 06:41

Tranzicijski tožilec Harij Furlan, Hitlerjeva Nemčija in Popitova Slovenija
Bil bi vesel, če bi se Spomenka Hribar oglasila s komentarjem ob aferi Harij Furlan, ki jo razume vsak laik, ne pa, da dela novo literarno zvrst iz izjav - Janša je kriv, komentira Bojan Korsika
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Hujša od kapitalizma in socializma je le še tranzicija. Globoka misel, ki označuje brezpravje, v katerem se pravila igre vzpostavljajo sproti. Slovenija, na poti iz socializma v kapitalizem, ujeta v prostoru in času, se vendarle premika, bi lahko rekli ob vesti, da je ustavno sodišče po enem letu enodušno obsodilo in sankcioniralo policijsko preiskavo neosumljenih odvetnikov obtoženih Boška Šrota in Andrijane Starina Kosem.
In s tem tudi državno tožilstvo ter sodišče, ki je to omogočilo.

HITLERJEVA NEMČIJA

Joseph Goebbels, propagandni minister nacistične Nemčije, je moral razlaščeno židovsko slikovito Backesteinovo vilo na elitni lokaciji polotoka Schwanenwerder kupiti. Ne za zelo velike denarje, pa vendarle. Moral je vzeti hipoteko, nekaj pa mu je podaril Hitler (od tantiem za svojo knjigo Mein Kampf) in mu poleg tega "organiziral" še predujem pri založniku Amannu za posmrtno objavo dnevnika. Pričakovali bi, da bi Hitler enostavno kar ustno podaril Goebbelsu to elitno vilo. Tako pa so tudi podivjane pošasti zgodovine na neki točki spoštovale pravni red.

POPITOVA SLOVENIJA

Leta 1972 so odstavili eno najsvetlejših ikon v zgodovini slovenske politike, Staneta Kavčiča. To pa za politične povprečneže in mediokritete, ki so ga takrat odstavili (Franceta Popita, Andreja Marinca, Franca Šetinca, Milana Kučana et consortes), ni bilo dovolj. Stane Kavčič v svojih Spominih piše, da su mu hoteli odvzel celo "borčevsko pokojnino", kar bi ga verjetno spravilo na beraško palico. Toda na koncu so se odločili, da tega ne bodo storili - kljub temu, da so vodili nedemokratičen sistem, ki ni samo množično kršil človekovih pravic, ampak je tudi brezpravno vohunil, šikaniral ter ugrabljal in tudi mučil posameznike. Na koncu so se tudi te mediokritete zgodovine ustavile pred tako brezsramnim dejanjem, kot je brezpravni odvzem pokojnine.

USTAVNO SODIŠČE REŠUJE ČAST

Zgornji krepki primerjavi sem moral zapisati zato, da bi postavil v kontekst dejstvo, da je Nacionalni preiskovalni urad lanskega decembra preiskoval odvetnike obtoženih (Boška Šrota in A. S. Kosemove), čeprav odvetniki sami niso bili osumljeni. In odvetnikom, Alji Čas Markovič, Vladimirju Biliću in Andreju Jernejčiču, so zaplenil "dokazno" gradivo, čeprav niso bili osumljeni.
Verjetno je zaupnost med osumljenim in odvetnikom eden temeljnih kamnov pravne države. Več o tem bo, upam, povedala stroka.
Razen Odvetniške zbornice Slovenije z ustavno pritožbo decembra lani ni nihče prav glasno reagiral. Ustavno sodišče je rešilo čast slovenske pravne države in pred kratkim enodušno dalo prav odvetniški zbornici ter prepovedalo preiskovalna dejanja pri odvetnikih in uničenje "dokazov".

TRANZICIJSKI HARIJ FURLAN, ZVONKO FIŠER IN BRANKO MASLEŠA

Po navedbah Slovenske tiskovne agencije (19. december 2013) je ljubljansko sodišče (ni še znano, kateri sodnik oziroma sodnica je legaliziral to nezakonitost, kar bo terjalo še posebno obravnavo) izdalo odredbo o brezpravnih preiskavah na zahtevo Specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki ga je vodil in še vedno vodi Harij Furlan. Če pustimo za trenutek ob strani sodišče in policijo, je nedvomno neposredno odgovoren za to "državno teroristično dejanje" brez primere vodja SDT Harij Furlan, ki ima že precej masla na glavi z "izpustitvijo" Hilde Tovšak. Seveda bi bilo naivno pričakovati, da bi Harij Furlan "spoznal" napako in odstopil.
To v normalnih razmerah delovanja političnih sistemov ni tak problem, saj se vklopijo varovalni mehanizmi, ki posameznika sankcionirajo. Pomembneje od tega je, da s tem sistem pošlje jasno sporočilo vsem vpletenim, da bodo takšna dejanja sankcionirana. Toda ne v tranzicijski Sloveniji, kjer politični osebki napredujejo po politični "prehrambni lestvici" le kot brezbarvneži, nevoditelji in neodločneži.
Da podružbim: Slovenci smo na volitvah doslej nagonsko najbolj nagradili Mira Cerarja ml., za katerega se že "na daleč" vidi, da ne premore minimalne odločnosti, da bi kar koli spreminjal.
In Cerarjevo ravnanje kaže, da so imeli Slovenci še kako prav.
Zato sta generalni javni tožilec Zvonko Fišer in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša po logiki stvari na pritožbo Odvetniške zbornice Slovenije (zaradi kršitev tožilca Harija Furlana in sodišča) reagirala tako, kot sta - namreč, odločno sta bila tiho.

POLITIČNA BABUŠKA VLASTA NUSSDORFER

V tranzicijski slovenski državi tudi varuh človekovih pravic ne more biti tisto, kar je izvorni smisel varuha. Da prisluhne ljudem in s svojim velikim moralnim kapitalom korigira "pravno" državo.
Toda varuhinja Vlasta Nussdorfer večinoma le z milim, skorajda religioznim glasom vsake toliko časa prosi javnost za "milost" za preganjane ženske in otroke. To ni sporno, a vloga varuhinje je veliko več kot to. Ko se je nanjo obrnila Odvetniška zbornica, ni storila ničesar oziroma je dejala, da bo "…zadevo spremljala še naprej". Groteskno je, da je Nussdorferjeva bivša državna tožilka in se mora zavedati teh res težkih kršitev pravne države.
Lahko bi se odmevno oglasila, pa se ni. Lahko bi tudi odstopila in vsaj malo razburkala slovensko tranzicijsko mlakužo ter rešila svojo dušo. Pa ni.

SLOVENSKI TRANZICIJSKI CIKLON

Slovenska tranzicijska značilnost je tudi, da politični oziroma državni funkcionar po pravilu nikoli in nikdar ne prizna, da je kriv. Pri tem bi mu lahko s stališča psihoanalize celo pritrdili. Če se namreč v Sloveniji lahko dokoplješ do nekega položaja le z "nevodenjem", neprevzemanjem kakršne koli odgovornosti, neodločnostjo, je jasno, da takšen človek ne bo priznal, da je naredil napako, saj se boji kakršnih koli jasnih dejanj kot hudič križa.
Spomnimo se samo, kako sta se Harij Furlan in Zvonko Fišer, številki ena in dve slovenskega tožilstva, silovito in presenečeno upirala odgovornosti v primeru afere "Hilde Tovšak" (ko je bila zaradi napake tožilstva izpuščena iz zapora) ter se branila kakršne koli odgovornosti. Da nista kriva, da je kriv nekdo drug, kar se jima je videlo celo na obrazu. Začudenje in nevera zaradi obtoževanja, saj nista naredila nič narobe.
 
P. S.: Tu lahko pod črto le pripomnimo, da je seveda zarazumevanje ključnega pomena, da so Furlan, Fišer in Masleša "naši". Imenovani v času "našega" pravosodnega ministra Aleša Zalarja in "naše" ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal (zato nas ne more čuditi, da se je epilog korupcijske obtožbe proti Katarini Kresal končal kot sodna smešnica). In "našim" mimogrede spregledamo kakšne strokovne napake (Hildo Tovšak, na primer). Zato bi bilo še toliko bolj pomembno, da se kak mnenjski voditelj levice v takšnih grobih, da ne rečem strokovno umazanih kršitvah pravne države odmevno oglasi.
Spomenki Hribar ob imenovanju za državljanko Evrope res iskreno čestitam, saj ji pritiče. Vseeno pa bi bil vesel, če bi se ob aferi Harij Furlan (ki jo razume vsak laik) oglasila s komentarjem, ne pa, da dela novo literarno zvrst iz izjav "Janša je kriv". Da ne govorim, kaj bi pomenilo, če bi se oglasil "guru" slovenskega kazenskega prava profesor Ljubo Bavcon. Pa je tiho.
Boško Šrot in A. S. Kosem imata še to nesrečo, da nista (več) od nikogar in sta prepuščena "varstvu" tožilca Harija Furlana ter neznanega sodnika oziroma sodnice. Zato se ustrezno temu niso oglasili niti pravni strokovnjaki z desnice, ki sicer delajo novo pravno smer iz tega, da Janez Janša ni kriv.
Zaradi odsotnosti minimalnih higienskih standardov je soglasna odločitev ustavnega sodišča toliko bolj pomembna, da ne rečem zgodovinska.
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boška Šrota Andrijane Starina Kosem Joseph Goebbels Hitler Staneta Kavčiča Franceta Popita Andreja Marinca Franca Šetinca Milana Kučana Alji Čas Markovič Vladimirju Biliću Andreju Jernejčiču harij furlan Hilde Tovšak Mira Cerarja ml. Zvonko Fišer branko masleša vlasta nussdorfer P. S. Aleša Zalarja Katarine Kresal Spomenki Hribar Janša ljubo bavcon janez

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tranzicijski tožilec Harij Furlan, Hitlerjeva Nemčija in Popitova Slovenija