objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sobota, 20. december 2014 ob 07:16

Kdo je ta ljubljanska sodnica, ki pokriva nezakonitost? Marjutka Paškulin
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Naš kolumnist Bojan Korsika je včeraj analiziral nezakonito preiskavo odvetnikov v kazenskem primeru Boška Šrota (padlega tajkuna Pivovarne Laško) in Andrijane Starina Kosem (razvpite državne sekretarke v času prve vlade Janeza Janše, pozneje pa tesne sodelavke prej omenjenega Šrota in bivše predsednice upravnega odbora časopisne hiše Delo), ki jo je po enem letu soglasno obsodilo in sankcioniralo ustavno sodišče.
In kdo je ta "ljubljanska sodnica", ki je "pokrila" to nezakonitost, ki bi se jo - če parafraziramo njegovo kolumno - sramovala celo "Hitlerjeva Nemčija" ali "Popitova Slovenija", se sprašuje Bojan Korsika?!
Odgovor je tukaj. Gre za dokaj poznano ljubljansko preiskovalno sodnico Marjutko Paškulin, razvpito iz številnih sodnih primerov.

OD PRIMERA ŠUŠTAR ...

Jeseni leta 2000 je iz pripora hotela gladko izpustiti tedanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, ki ga je - spomnimo - policija inflagranti aretirala pri jemanju podkupnine. Sodnica Paškulinova pa je strokovno ocenila, da niso podani prav nobeni razlogi za Šuštarjev pripor, niti - pozor - za nadaljevanje preiskave! Potem je Šuštarja v pripor vrnil šele senat treh sodnikov, pozneje pa je dobil šest let zapora. Borisa Šuštarja je takrat zagovarjal odvetnik Miro Senica. Interesi Mira Senice in Marjutke Paškulin so se nekaj let pozneje pokrili še vsaj enkrat, kar bomo videli v nadaljevanju.
Marjutka Paškulin je leta 2005 ustavila medijsko razvpiti predkazenski postopek zoper zdaj že pokojnega nekdanjega politika Mitjo Ribičiča, pred kratkim pa je "sprostila" premoženje Božidarja Špana, nekdanjega direktorja slovenske podružnice Hypo banke ter enega od glavnih osumljenih v primeru Hypo, menda vredno okoli šest milijonov evrov. Prijatelj in dolgoletni poslovni partner Božidarja Špana je Miro Senica, ki zdaj od Špana - prek izvršbe - zahteva vračilo dolga v višini 700 tisoč evrov; toda poznavalci so prepričani, da je Miro Senica na tak način dejansko zgolj dodatno zavaroval del Španovega premoženja.
Preiskovalna sodnica Marjana Tupy, nič kaj manj "poznana" kolegica Marjutke Paškulin, pa je pred časom zavrnila zahtevo specializiranega državnega tožilstva po pregledu telefonskih pogovorov Mira Senice v zadevi Baričevič. Zahtevo je podala tožilka Dragica Kotnik, del tega tožilskega dokumenta pa smo takrat objavili tudi na našem portalu.
In zanimivo, po objavi dokumenta je odvetnik Senica vložil kazensko tožbo zoper avtorja teh vrstic in raziskovalnega novinarja Mitjo Lomovška, da naj bi "midva", pazite, ta tožilski dokument ponaredila?! Čeprav gre - razvidno že na prvi pogled - za eno od daleč najbolj absurdnih tožb na slovenskih sodiščih, jo ljubljansko okrožno sodišče še vedno "resno" obravnava, pri čemer sicer vse kaže, da jo bo sodišče raje pustilo zastarati. Zakaj ni sodišče te skrajno bizarne tožbe Mira Senice takoj zavrglo, saj je vendar povsem logično, da tožilski dokument ni ponarejen, vedo samo na sodišču.
Medtem pa sodni postopek golta davkoplačevalski denar.

... DO PRIMERA DRAGICE KOTNIK

Mnogo resnejša posledica pa je zato v tem primeru doletela državno tožilko Dragico Kotnik, ki se je zaradi objave tožilskega dokumenta znašla v preiskavi in posledično suspenzu. Suspendiral jo je generalni državni tožilec Zvonko Fišer (ta je ob primeru, ki ga opisuje Bojan Korsika, popolnoma tiho, čeprav zadeva Harija Furlana, vodjo specializiranega državnega tožilstva, kje je uradovala Dragica Kotnik!), in Kotnikova je suspendirana še danes.
Številni so sicer prepričani, da sta preiskava ter suspenz Dragice Kotnik pravzaprav maščevanje sistema, ker se je tožilka preveč resno in dosledno lotila preiskave primera Baričevič.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojan Korsika včeraj analiziral nezakonito preiskavo Boška Šrota Andrijane Starina Kosem Janeza Janše Hitlerjeva Popitova Marjutko Paškulin Borisa Šuštarja miro senica Mitjo Ribičiča Božidarja Špana Marjana Tupy Dragica Kotnik Mitjo Lomovška Zvonko Fišer Harija Furlana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo je ta ljubljanska sodnica, ki pokriva nezakonitost? Marjutka Paškulin